Volajú ho Dekanko
„Dlhé roky som chcel byť katolíckym kňazom,“ smeje sa vysoký mladík, ktorý predviedol svoje umenie na viacerých plesoch a diskotékach v Topoľčanoch, aj na Slovensku. „Môj otec vlastní reštauračné zariadenie, a tak prvé skúsenosti so slovenskou gastronómiou som získal od neho. Pri výbere povolania som si nechal poradiť. Napríklad práve kapláni ma odhovárali od môjho úmyslu stať sa kňazom a tvrdili, že to nie je pre mňa. Pôvodne som chcel ísť na Cirkevné gymnázium do Šaštína, ale potom som si vybral túto školu, lebo som ju považoval za jednu z najlepších. Nakoniec, stále veľmi dobre spolupracujem s kňazmi a otcom arcibiskupom, kde som získal cenné skúsenosti v obsluhe. Medzi barmanmi mi dokonca dali prezývku Dekanko.“
V druhom ročníku sa prihlásil na týždňový prázdninový kurz, ktorý pravidelne poriada jeho škola. Až tam sa z čašníka stal nádejný barman. Veľkým vzorom sa mu stal Jozef Roth, prezident Slovenskej barmanskej asociácie, ktorý kurz osobne v Topoľčanoch viedol a dodnes sa stretávajú pri rôznych príležitostiach. V treťom ročníku už Michal exceloval v súťaži Gastro Alimenta 2003 v Nitre, kde zvíťazil. O necelé dva mesiace vo Zvolene získal prvé miesto a titul Barman firmy Monin. Na medzinárodnej súťaži Eurocap v Prešove v októbri bol tretí. „Celý život budem vďačný mojej vynikajúcej „osobnej trénerke“ Božene Cikatricisovej, majsterke odbornej výchovy na SOU obchodnom, a vedúcej kuchyne Eve Bekovej, ktorá je pre všetkých „dohadzovačkou“ spoločenských akcií.“
Špecialitou freestylová show
Jeho špecialitou sú freestylové vystúpenia, kedy v priebehu 15-20 minút namieša niekoľko nápojov spôsobom, ktorý pripomína skôr žonglérsku show. Fľaše a shakery vyhadzuje aj do výšky päť metrov. Niekedy pridá ohnivú show. Vtedy alkohol vo fľašiach zapáli. Na niektorých podujatiach zostane miešať nápoje pre hostí. To si však objednávateľ musí priplatiť. Jedna freestylová show stojí približne tritisíc korún. V poslednom období ju robí spoločne s kamarátom Tomášom.
Michal sníva o založení vlastnej agentúry, ktorá na objednávku pripraví celé podujatie od zabezpečenia jednotlivých jedál až po výber doplnkov a programu. Najprv však musí ukončiť školu. Okrem toho chce Topoľčany zviditeľniť a v spolupráci s mestským kultúrnym strediskom zorganizovať v marci barmanskú súťaž s účasťou približne päťdesiatich barmanov z celého Slovenska.
Diplomati víťazia
Na podujatiach, ktoré sú organizované veľkými firmami, agentúrami, aj štátnou správou, vidí rôznych ľudí pri rôznych príležitostiach. Obsluhoval takmer všetky významné osobnosti kultúrneho a spoločenského života na Slovensku. Pri otázke, ako sa niektoré celebrity správajú, keď ich nesleduje pozorné oko kamery alebo fotoaparátu, sa trpko usmial. „Škoda, že na Slovensku sa celebritou nazýva hocikto. Pre mňa je celebritou človek, ktorý má v sebe veľkú vnútornú silu, niečo dosiahol a zostáva aj naďalej skromný a úctivý. Takých je veľmi málo. Ak by som mal porovnať zmysel pre spoločenské správanie, tak víťazia diplomati a ľudia, pracujúci v diplomatických službách. Tí vždy vedia, ako sa správať a čo povedať. Potom nasledujú politici a na konci sú umelci. Tým niekedy nezáleží na ničom, len čo najviac uchmatnúť,“ hovoril veľmi všeobecne o svojich skúsenostiach Michal.
Barmani s Majstrom N
S úrovňou čašníckej práce na Slovensku je nespokojný. Považuje ju za veľmi nízku. Ako tvrdí, dobrý čašník by nemal dať hosťovi najavo, že ho otravuje pohárom minerálky, prípadne tým, že ho vyrušil pri čítaní novín. Podľa neho upadá úroveň čašníkov aj vo Vysokých Tatrách. Tí vraj boli vždy vzorom. Veľa ich odchádza do zahraničia a ani Michal nevylučuje, že nakoniec odíde pracovať za hranice.
Ako barman má skúsenosti z rôznych mediálne známych podujatí, dokonca niekoľkokrát vystúpil aj v televízii. Majstra N, ktorý ho pozval do svojho programu, zasa on pozval moderovať barmanskú súťaž do Topoľčian.
Michal má zmluvy s výrobcami liehovín, pre ktorých „odrobí“ ich propagačné akcie a oni ho sponzorujú. V januári podpísal zmluvu s agentúrou Forza na nimi organizované podujatia. V posledných mesiacoch má veľa nových ponúk. Počas minuloročného Silvestra sa mu podarilo dostať na prestížnu oslavu do nového hotela Kultúra v Ružomberku a bude s nimi spolupracovať aj naďalej. Napríklad len vstupné na silvestrovskú noc v tomto hoteli bolo päťtisíc korún na osobu.
Má pozvania aj na domáce narodeninové párty, svadby, kokteily, bankety a recepcie. Barmanská freestylová show v súčasnosti jednoducho „letí“. Michalov kalendár je zaplnený na niekoľko mesiacov dopredu. Tento rok ho čakajú aj medzinárodné skúšky v Kyjeve alebo vo Varšave. - čuj -