Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana

Vianočné tradície a jedlá z topoľčianskeho regiónu

Vianočné tradície a jedlá z topoľčianskeho regiónu

Počas Štedrého dňa sa v Topoľčanoch a na okolí dodržiaval prísny pôst. Jedlo sa málo a mäso vôbec nie. Źivá bola predstava, že kto sa postí, tomu sa bude dobre dariť, či už v osobnom živote alebo v hospodárstve. Deťom rodičia sľubovali, že ak vydržia pôst do večera, uvidia zlaté prasiatko alebo zlatého koníka. S východom prvej hviezdy sa pôst skončil a rodina zasadla k večeri. Štedrý večer patril k tým sviatkom roka, ktoré sa vyznačovali nielen bohatou skladbou jedál a ich prísnym výberom, ale tiež veľkou pozornosťou venovanou samotnému stolovaniu a chovaniu každého člena rodiny počas večere. Stôl bol prikrytý čistým obrusom, pod ktorý sa dalo po troške z každého druhu strukovín, obilnín a kovová minca. Uvedené predmety boli atribútom bohatstva a symbolizovali skutočnosť, aby nič z uvedeného v budúcom roku v hospodárstve nechýbalo. Zvykom bolo aj okrútenie nôh stola železnou reťazou, aby rodina držala stále spolu a nikto z nej neodišiel ani na onen svet. Počas celej večere bola na stole ošietka s oblátkami, medom, orechmi, jablkami, sušeným ovocím a všeličím iným, aby stôl pôsobil dojmom hojnosti.

Na úvod Štedrovečernej hostiny sa podávali oblátky potreté medom a cesnak. Potom prišla na rad sladká hrachová polievka a ďalej kyslá hríbová omáčka. V niektorých domácnostiach nesmela na stole chýbať kapustnica so sušenými hríbmi a slivkami. Ďalší chod tvorili múčne jedlá, cestenice plnené lekvárom a pupáčky poliate osladeným mliekom a posypané makom. K starším druhom vianočného pečiva patrili osúchy z chlebového cesta a plnené napríklad sušenými slivkami, tvarohom či lekvárom. Neskôr ich vystriedali koláče s podobnou náplňou. Piekli sa i vianočky a v topoľčianskom regióne je dnes veľmi obľúbený štedrák, alebo skladaník z kysnutého cesta, bohatý na rôzne druhy plniek. Výrazné zmeny v štedrovečernej hostine nastali po druhej svetovej vojne. V jedálnom lístku sa začal objavovať vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Ryba sa udomácnila na vianočnom stole v slovenských domácnostiach nielen ako pôstny pokrm, ale aj vďaka šupinám, pripomínajúcim mince, čím sa stala symbolom bohatstva. V snahe zabezpečiť prosperitu gazdovstva ľudia kládli šupiny pod obrus alebo pod tanier. Kto si šupinu z kapra odložil do peňaženky, ten vraj nikdy nemal byť bez peňazí.

Počas večere sa praktizovali mnohé úkony, zamerané najmä na veštenie budúcnosti, zdravia, vydaja a prosperity. Z rozkrojeného jabĺčka a rozlúpnutého orecha sa veštilo zdravie jednotlivých členov rodiny. Zdravé jadro predpovedalo zdravie, hnilé zasa chorobu. Pozorne sa sledoval aj knôt horiacej sviečky na stole, vraj na koho sa nakláňal, ten mal do roka zomrieť. Kvôli predstave, že štedrovečerné jedlá sú obdarené zvláštnou silou, sa osobitná pozornosť venovala ich zvyškom, ba aj omrvinkám. Omrvinky sa dávali do siatin, aby sa zabezpečila dobrá úroda, a aj preto sa hádzali orechové škrupiny pod ovocné stromy. Pamätalo sa i na domáce zvieratá. Dobytok dostal do krmu oblátku, v ktorej bola zapečená petržlenová vňať a kúsok zemiaku. Sliepkam zasa gazdinky sypali mak, aby celý rok dobre znášali vajíčka. K dodržiavaným zvykom zároveň patrilo hádzanie kúska oblátky z vianočného stola do studne, aby mala po celý rok čistú vodu. Blažena Šmotláková

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 068
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 924
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 850
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 867
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 184
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 947
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 248
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 188
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 119
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 004

Hlavné správy z MY Topoľčany

Čo prezradil na hádzanárov kondičný tréner Ján Čerňan?

Ján Čerňan začínal ako hokejista, no už počas vysokej školy začal robiť kondičného trénera. Tento odbor i vyštudoval a dnes už v Topoľčanoch ťažko nájdete aktívneho športovca, ktorý by Čerňana nepoznal.

Nezvládol cúvanie, nafúkal skoro 2,9 promile

Alkohol asistoval pri nehode, ktorá sa stala v noci z nedele na pondelok v Topoľčanoch.

Okresný úrad Trenčín pri povolení skládky v Partizánskom porušil zákon

Obyvatelia lokality sa obávajú zvýšenej prašnosti, ktorú spôsobia nákladné automobily.

Firmám chýbajú najmä tradiční remeselníci

Budúci rok môžeme očakávať vyšší príliv pracovnej sily zo zahraničia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šialená jazda kamiónu. Vodič ohrozil mnoho životov

Na internete sa objavil kamerový záznam z cesty pri Novákoch.

Do stanice v Trnave investovali už vyše 28 miliónov, pozrite si fotky

V súčasnosti sa pracuje na 2. nástupišti, ktoré kompletne prerábajú. Prístupné by malo byť už v septembri.

Takto by malo vyzerať martinské aquacentrum

​​​​​​​Jednoduché a čisté riešenie budúceho aquacentra v Martine zaujalo odbornú porotu najviac.

Vybrali SME

Už ste čítali?