Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Drevorubaovi z Krne sa hodí pri rezbárení aj motorová píla

Jánovi Hodálovi z Krne uarilo drevo už v detstve, kedy vyrezával prvé figúrky. Potom zaal s drevom pracova aj profesionálne, pretože sa vyuil za drevorubaa. Už na lesníckom uilišti ho do tajov rezbárstva zasvätil jeho uite Ján Magloc. Neskôr používal 32-roný rezbár z Krne motorovú pílu aj po šichte. Pri opracúvaní hrubých kmeov je totiž nepostrádatená. Sprvoti však zaínal s vyrezávaním drevených obrazov a sochy prišli na rad až potom.

Jána inšpirujú hlavne prírodné motívy, pretože je tiež poovníkom. „Viac vyrezávam v zime, lebo v lete je vea roboty okolo domu,“ vysvetuje Hodál. Teraz však tiež nezaháa. Veké sochy sa totiž vo vnútri nedajú vyrezáva. Navyše cez prázdniny má pomocníkov, a azda aj budúcich nasledovníkov. Asistujú mu nielen jeho deti, ale aj ich kamaráti. O kvalitách Jánovho talentu svedí aj skutonos, že v tomto roku získal za svoje diela na krajskej výstave neprofesionálnych umelcov v Nitre druhé miesto. Možno ich však vidie i v reštaurácii u Pútnika v Dolných Chlebanoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako surovinu používal Hodál sprvoti erešové a orechové drevo, to však puká. Teraz už svoje diela tesá do topoa alebo lipy. Ke ich potom namorí, tak vraj vydržia vemi dlho.

Jožo Malý

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  2. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  5. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  6. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  8. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  9. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  10. Budovanie zelenej značky
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 001
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 407
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 075
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 644
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 285
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 975
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 539
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 410
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 283
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 675
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Ani snehová nádielka, ktorá v minulom týždni ležala na trati, neprekážala 29 bežcom a 11 bežkyniam, aby si na začiatok roka 2021 odbehli tradičnú 1 míľu.

7m

Miera pozitivity z víkendového skríningu je nad dve percentá.

15 h
Ilustračné foto.

Skríningové testovanie v Topoľčanoch prebieha i dnes. Od zajtra potrebujú občania platný certifikát (potvrdenie) o negatívnom výsledku z testu.

23 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

19 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

16 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

16 h

Už ste čítali?