Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Vekononé kraslice a ozdoby si môžete v múzeu kúpi

Vekononé kraslice a ozdoby si môžete v múzeu kúpi

Vekononú atmosféru priniesla výstava Maované vajíko. Minulú stredu otvorili v Tribeskom múzeu v Topoanoch. Z leniek Únie žien Slovenska, ktoré sa prihlásili do súaže v maovaní kraslíc, ocenenie získala Katarína Lukaková z Krne a Margita Božíková z Kuzmíc. Ani jedna sa vernisáže nezúastnila. Dôvodom boli pracovné povinnosti.

Ženy z Kuzmíc potvrdili, že ich lenka je „vemi šikovná osôbka, ktorá okrem maovania vajíok peie vychýrené torty, vianoné medovníky, vyšíva a venuje sa záhrade.“ Margita Božíková pri výzdobe vajíok používa metódy vyškrabkávania, lepenia slamy a madeirovú techniku, pri ktorej používa malý vrtáik. Ním robí do vajíka ozdobné otvory.

Skryť Vypnúť reklamu

Na otázku, ako stíha zamestnanie, tri deti a domáce práce, ženy uznanlivo prikyvovali hlavou. „Deti má síce odrastené, ale na takéto práce si nájde as až v noci. Ja by som nad tým do druhej v noci nedokázala sedie,“ hovorí jedna z nich. „Svoje výrobky nepredáva, tvrdí, že sa to nedá zaplati.“

Do 8. roníka súaže, ktorá bola urená pre žiakov základných škôl sa prihlásilo 45 jednotlivcov a tri kolektívy. Ocenenie získali: D. Hajrová z Kovariec, K. Labudová a E. Bujnová z Chrabrian, O. Dobiáš z Horných Obdokoviec, K. Gunišová a A. Beaková zo ZŠ Gagarinova, L. Krošláková z Kovariec a J. Adamíková z Preselian.

Výstava Maované vajíko potrvá do Vekej noci. Jej súasou je aj predaj kraslíc, medovníkov a originálnych vekononých ozdôb.

Okrem pastvy pre oi boli na vernisáži pripravené sladké a slané dobroty. Autorka tvarohovo-marhuového koláa Adriana Štrajcherová z Krne nám poskytla recept.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto: 25 dkg polohrubej múky, 8 dkg Hery, 6 dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 prášok do peiva, 1 lyžica kakaa – zamiesi, vyvaka, da na vymastený plech a potrie marhuovým lekvárom.

Plnka: 3 kocky tvarohu, 3 vajcia, 16 dkg práškového cukru, l vanilkový cukor, 8 dkg masla – vymieša, natrie na cesto a pouklada zavárané alebo erstvé marhule. Posýpka: 10 dkg klasického masla, 10 dkg hl. múky, 10 dkg práš. cukru. V mierne teplej rúre do ružova upiec. Jolana uláková

Najčítanejšie na My Topoľčany

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  4. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  5. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 091
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 208
  3. Od Česka až po Jadran 3 978
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 683
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 306
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 236
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 166
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 716
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 536
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 214
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Kaštieľ v Brodzanoch.

V knižke nájdete fotky aj od miestnych fotografov.


12 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj akú posilu zo zámoria dotiahol HKM, čo čaká na kabínu Vionu po úspešnej sezóne, prejdeme si aj účinkovanie Slovákov v Tokiu a pozrieme sa aj na to, či bude Ronaldo pokračovať v Juventuse.


11 h
Moderná topoľčianska hala.

V septembri plánujú deň otvorených dverí.


27. júl
V Topoľčanoch sa konal pivný festival.

Pivný festival sa po uvoľnení opatrení tešil záujmu.


26. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 6 h

K machináciám malo prísť v súvislosti s výstavbou parkovacích domov.


10 h

Občianske združenie dostalo za stavebný delikt pokutu. Predseda hovorí, že boli presvedčení o tom, že neporušujú stavebný zákon.


27. júl

Primátor Novák opäť žiada zvýšenie rýchlosti na ceste medzi Prievidzou a Novákmi na sto kilometrov za hodinu. O zvýšení rýchlosti na tomto úseku sa hovorí už desať rokov.


27. júl

Už ste čítali?