Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Vekononé kraslice a ozdoby si môžete v múzeu kúpi

Vekononé kraslice a ozdoby si môžete v múzeu kúpi

Vekononú atmosféru priniesla výstava Maované vajíko. Minulú stredu otvorili v Tribeskom múzeu v Topoanoch. Z leniek Únie žien Slovenska, ktoré sa prihlásili do súaže v maovaní kraslíc, ocenenie získala Katarína Lukaková z Krne a Margita Božíková z Kuzmíc. Ani jedna sa vernisáže nezúastnila. Dôvodom boli pracovné povinnosti.

Ženy z Kuzmíc potvrdili, že ich lenka je „vemi šikovná osôbka, ktorá okrem maovania vajíok peie vychýrené torty, vianoné medovníky, vyšíva a venuje sa záhrade.“ Margita Božíková pri výzdobe vajíok používa metódy vyškrabkávania, lepenia slamy a madeirovú techniku, pri ktorej používa malý vrtáik. Ním robí do vajíka ozdobné otvory.

Skryť Vypnúť reklamu

Na otázku, ako stíha zamestnanie, tri deti a domáce práce, ženy uznanlivo prikyvovali hlavou. „Deti má síce odrastené, ale na takéto práce si nájde as až v noci. Ja by som nad tým do druhej v noci nedokázala sedie,“ hovorí jedna z nich. „Svoje výrobky nepredáva, tvrdí, že sa to nedá zaplati.“

Do 8. roníka súaže, ktorá bola urená pre žiakov základných škôl sa prihlásilo 45 jednotlivcov a tri kolektívy. Ocenenie získali: D. Hajrová z Kovariec, K. Labudová a E. Bujnová z Chrabrian, O. Dobiáš z Horných Obdokoviec, K. Gunišová a A. Beaková zo ZŠ Gagarinova, L. Krošláková z Kovariec a J. Adamíková z Preselian.

Výstava Maované vajíko potrvá do Vekej noci. Jej súasou je aj predaj kraslíc, medovníkov a originálnych vekononých ozdôb.

Okrem pastvy pre oi boli na vernisáži pripravené sladké a slané dobroty. Autorka tvarohovo-marhuového koláa Adriana Štrajcherová z Krne nám poskytla recept.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto: 25 dkg polohrubej múky, 8 dkg Hery, 6 dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 prášok do peiva, 1 lyžica kakaa – zamiesi, vyvaka, da na vymastený plech a potrie marhuovým lekvárom.

Plnka: 3 kocky tvarohu, 3 vajcia, 16 dkg práškového cukru, l vanilkový cukor, 8 dkg masla – vymieša, natrie na cesto a pouklada zavárané alebo erstvé marhule. Posýpka: 10 dkg klasického masla, 10 dkg hl. múky, 10 dkg práš. cukru. V mierne teplej rúre do ružova upiec. Jolana uláková

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 882
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 161
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 876
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 735
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 407
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 640
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 087
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 123
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 080
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 906
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Reštart Slovenskej hokejovej ligy je v ohrození

Topoľčianski hokejisti začali trénovať po karanténe, kluby v I. lige čakajú na kompenzácie.

Zatiaľ to vyzerá tak, že pohárový zápas so Slovanom Bratislava bol pre zverencom Ľubomíra Hurtaja posledným na dlhšiu dobu.

Opatrenia im zatvorili prevádzku, po dvadsiatichdeviatich rokoch

Od štvrtka sa na Slovensku kvôli COVID-19 značne sprísnili pravidlá. Reštaurácie môžu vydávať iba zabalené jedlá so sebou, uzavreli sa všetky fitness centrá, wellness, či sauny.

Bystrík Káčer st. (vpravo) so svojim synom Bystríkom Káčerom ml. už 29 rokov prevádzkujú v Topoľčanoch fitnesscentrum. Až v tomto roku však museli po prvýkrát svoju prevádzku zavrieť.

Pátranie po hľadanej Anne Zimovej

Polícia v Topoľčanoch žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po hľadanej Ing. arch. Anne Zimovej z Bojnej.

Anna Zimová z Bojnej.

V Partizánskom zatvorili druhý stupeň základnej školy

Žiaci od piateho až po deviaty ročník Základnej školy s Materskou školou Veľká okružná v Partizánskom prechádzajú od dnešného rána (20. 10.) na dištančnú formu vzdelávania.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?