Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Anton Bohuš varil deväť rokov pre rakúskych fajnšmekrov

So svojím kulinárskych umením sa nerád chváli. Pr

Anton Bohuš, slovenský kuchár, ktorý takmer desať rokov varil pre rakúskych hostí vo Viedni, býva v Topoľčanoch. ešiel kus sveta a mal česť stretnúť sa so španieskym kráľom.

Z hotela Kyjev v Bratislave, kde pracoval ako šéfkuchár, po revolúcii odišiel a rozhodol sa skúsiť šťastie ako radový kuchár v hoteli Astória vo Viedni. Robil aj šéfkuchára v Slovenskej reštaurácii, ktorá bola otvorená na Svetovej výstave v Seville v Španielsku v roku 1992 a vrátil sa späť na Slovensko. Už v decembri toho istého roku mu ponúkol majiteľ Astórie, či by u neho nenastúpil ako šéfkuchár. Ponuku prijal a zostal tam rovných deväť rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

V decembri minulého roku šéfkuchárstvo zavesil na čas na klinec. „Rozhodol som sa z rodinných dôvodov. Deväť rokov som jazdil na týždňovky a nastúpila únava. Aj som si začal uvedomovať, že čas plynie veľmi rýchlo a deti o chvíľu vyletia z hniezda. Za posledných desať rokov som Vianoce a Silvestra strávil doma len dvakrát.“

Anton Bohuš rád spomína na pobyty v zahraničí aj na medzinárodné súťaže, medzi ktorými nechýbala IKAHOGA – Internazionale Koch Achstelung Hotel und Gastronomie vo Frankfurte nad Mohanom v roku 1996. Slovenskú kuchyňu považuje za dobrú aj chutnú, ale veľmi kalorickú. To si vraj myslia aj mnohí zahraniční konzumenti, pre ktorých varil na rôznych podujatiach. Ešte za totality, počas pôsobenia v hoteli Kyjev, často cestoval do zahraničia na vzdelávacie a reklamné pobyty. Okrem európskych štátov bol aj na Kube. Práve Kuba ho zaujala veľkým množstvom rozmanitého ovocia a zeleniny na jedálnom lístku. Španielsko ho naopak sklamalo, očakával viac exotickú krajinu s bohatšou ponukou. Medzi jeho najobľúbenejšie špeciality patrí morský jazyk – see zunge. Je to druh morskej ryby, ktorá má veľmi jemné mäso, podobné pstruhovi a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Najradšej ju má však pečenú na rošte. Doma si však nevyberá, zje všetko, čo manželka pripraví. V rodinnom dome Bohušovcov v kuchyni kraľuje ona. Z nápojov má rád dobré víno, ale v zahraničí rád ochutná exotické alebo národné nápoje. Ako tvrdí, každá krajina má svoje zvyky a tie nie sú vymyslené len tak. „Napríklad na Kube sme ako praví Slováci ochutnali pravý kubánsky rum už niekedy okolo obeda. Keď sme vyšli z reštaurácie, mali sme pocit, že nás niekto buchol kladivom po hlave. Horúčava a teplo si vyslovene vyžadujú piť ľahké miešané nápoje,“ vraví s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

Má dve dcéry vo veku dvadsaťtri a dvadsaťdva rokov. Jedna pokračuje v jeho šľapajách a robí barmanku v jednej bratislavskej reštaurácii. Druhá študuje právo. „Niekedy prijmem ponuku na akcie, ktoré sú v Bratislave, ale je ich veľmi málo. Povedal som si, že peniaze nie sú všetko a zostal som doma. Veď za posledných desať rokov som Vianoce a Silvestra trávil v rodinnom kruhu len dva krát. Svoju prácu mám veľmi rád, venujem jej veľa voľného času, ale rodinné zázemie je pre mňa dôležitejšie. Škoda, že som si to uvedomil neskoro,“ hovorí na záver.

Anton Bohuš má doma množstvo kuchárskych kníh z celého sveta. Niektoré gastronomické publikácie stáli „astronomické“ sumy, ale to už patrí k renomé šéfkuchára v jednej z viedenských reštaurácií. Recepty z diviny, rýb a rôznych druhov mäsa sú písané hlavne v nemčine a španielčine, pretože tieto jazyky mu nerobia problémy v „gastronomickej“ komunikácii.

Skryť Vypnúť reklamu

Rakúski hostia si v lete radi objednávajú špecialitu, ktorú šéfkuchár pripravuje aj doma. Je to jednoduchý a rýchly recept na domácu zmrzlinu –

Nugátové parfeit (parfé)

s malinovou šťavou.

Na prípravu potrebujeme:

400 g šľahačky alebo 1 balík práškovej šľahačky, 4 žĺtky, 2 celé vajcia, 100 g kryštálového cukru, 100 g nugátovej čokolády.

Postup: vajcia, žĺtky a kryštálový cukor vymiešame nad parou (max. do 80 stup.), pridáme nugát a vyšľaháme do studena. Potom pridáme šľahačku a masu vložíme na 24 hodín do mrazničky. Pri servírovaní je možné parfeit poliať malinovou alebo jahodovou šťavou, prípadne ozdobiť ovocím.

Jolana Čuláková

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 709
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 619
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 206
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 484
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 298
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 185
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 881
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 951
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 800
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 747
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Hádzanári do Košíc nejdú, nestihli ich pretestovať

Topoľčianski hádzanári po karanténe do extraligového kolotoča opäť nenaskočia. Sobotný zápas v Košiciach proti miestnemu tímu Crows je odložený.

Posedieť s priateľmi môžete už len na terase

V posledných dňoch ste mohli sedieť iba na terase, od zajtra už ani tam.

Monika Rajnohová.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Už ste čítali?