Utorok, 28. jún, 2022 | Meniny má Beáta

Anton Bohuš varil deväť rokov pre rakúskych fajnšmekrov

So svojím kulinárskych umením sa nerád chváli. Pr

Anton Bohuš, slovenský kuchár, ktorý takmer desať rokov varil pre rakúskych hostí vo Viedni, býva v Topoľčanoch. ešiel kus sveta a mal česť stretnúť sa so španieskym kráľom.

Z hotela Kyjev v Bratislave, kde pracoval ako šéfkuchár, po revolúcii odišiel a rozhodol sa skúsiť šťastie ako radový kuchár v hoteli Astória vo Viedni. Robil aj šéfkuchára v Slovenskej reštaurácii, ktorá bola otvorená na Svetovej výstave v Seville v Španielsku v roku 1992 a vrátil sa späť na Slovensko. Už v decembri toho istého roku mu ponúkol majiteľ Astórie, či by u neho nenastúpil ako šéfkuchár. Ponuku prijal a zostal tam rovných deväť rokov.

SkryťVypnúť reklamu

V decembri minulého roku šéfkuchárstvo zavesil na čas na klinec. „Rozhodol som sa z rodinných dôvodov. Deväť rokov som jazdil na týždňovky a nastúpila únava. Aj som si začal uvedomovať, že čas plynie veľmi rýchlo a deti o chvíľu vyletia z hniezda. Za posledných desať rokov som Vianoce a Silvestra strávil doma len dvakrát.“

Anton Bohuš rád spomína na pobyty v zahraničí aj na medzinárodné súťaže, medzi ktorými nechýbala IKAHOGA – Internazionale Koch Achstelung Hotel und Gastronomie vo Frankfurte nad Mohanom v roku 1996. Slovenskú kuchyňu považuje za dobrú aj chutnú, ale veľmi kalorickú. To si vraj myslia aj mnohí zahraniční konzumenti, pre ktorých varil na rôznych podujatiach. Ešte za totality, počas pôsobenia v hoteli Kyjev, často cestoval do zahraničia na vzdelávacie a reklamné pobyty. Okrem európskych štátov bol aj na Kube. Práve Kuba ho zaujala veľkým množstvom rozmanitého ovocia a zeleniny na jedálnom lístku. Španielsko ho naopak sklamalo, očakával viac exotickú krajinu s bohatšou ponukou. Medzi jeho najobľúbenejšie špeciality patrí morský jazyk – see zunge. Je to druh morskej ryby, ktorá má veľmi jemné mäso, podobné pstruhovi a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Najradšej ju má však pečenú na rošte. Doma si však nevyberá, zje všetko, čo manželka pripraví. V rodinnom dome Bohušovcov v kuchyni kraľuje ona. Z nápojov má rád dobré víno, ale v zahraničí rád ochutná exotické alebo národné nápoje. Ako tvrdí, každá krajina má svoje zvyky a tie nie sú vymyslené len tak. „Napríklad na Kube sme ako praví Slováci ochutnali pravý kubánsky rum už niekedy okolo obeda. Keď sme vyšli z reštaurácie, mali sme pocit, že nás niekto buchol kladivom po hlave. Horúčava a teplo si vyslovene vyžadujú piť ľahké miešané nápoje,“ vraví s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

Má dve dcéry vo veku dvadsaťtri a dvadsaťdva rokov. Jedna pokračuje v jeho šľapajách a robí barmanku v jednej bratislavskej reštaurácii. Druhá študuje právo. „Niekedy prijmem ponuku na akcie, ktoré sú v Bratislave, ale je ich veľmi málo. Povedal som si, že peniaze nie sú všetko a zostal som doma. Veď za posledných desať rokov som Vianoce a Silvestra trávil v rodinnom kruhu len dva krát. Svoju prácu mám veľmi rád, venujem jej veľa voľného času, ale rodinné zázemie je pre mňa dôležitejšie. Škoda, že som si to uvedomil neskoro,“ hovorí na záver.

Anton Bohuš má doma množstvo kuchárskych kníh z celého sveta. Niektoré gastronomické publikácie stáli „astronomické“ sumy, ale to už patrí k renomé šéfkuchára v jednej z viedenských reštaurácií. Recepty z diviny, rýb a rôznych druhov mäsa sú písané hlavne v nemčine a španielčine, pretože tieto jazyky mu nerobia problémy v „gastronomickej“ komunikácii.

SkryťVypnúť reklamu

Rakúski hostia si v lete radi objednávajú špecialitu, ktorú šéfkuchár pripravuje aj doma. Je to jednoduchý a rýchly recept na domácu zmrzlinu –

Nugátové parfeit (parfé)

s malinovou šťavou.

Na prípravu potrebujeme:

400 g šľahačky alebo 1 balík práškovej šľahačky, 4 žĺtky, 2 celé vajcia, 100 g kryštálového cukru, 100 g nugátovej čokolády.

Postup: vajcia, žĺtky a kryštálový cukor vymiešame nad parou (max. do 80 stup.), pridáme nugát a vyšľaháme do studena. Potom pridáme šľahačku a masu vložíme na 24 hodín do mrazničky. Pri servírovaní je možné parfeit poliať malinovou alebo jahodovou šťavou, prípadne ozdobiť ovocím.

Jolana Čuláková

Najčítanejšie na My Topoľčany

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trápia Vás bolesti a únava? Máme skvelé riešenie k vám domov
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  3. Spacák na kozmetiku?
  4. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  6. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  8. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  1. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  2. Na západnom Slovensku napreduje modernizácia elektrickej sústavy
  3. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  4. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  5. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  6. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  7. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  8. Spacák na kozmetiku?
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 28 171
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 241
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 153
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 769
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 923
  6. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 382
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 991
  8. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 1 406

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Bude Slovensko krajinou nikoho?
  2. Monika Kusendová: Bežky-pešky po Chorvátsku: Od Cresu, cez Krk, Rab až do Národného parku Velebit
  3. Anna Miľanová: Cestovanie... 2021
  4. Lenka Filinová: Spomienka
  5. Ján Škerko: Smutný obraz Putinovho hanebného Ruska
  6. Štefan Vidlár: Kantúrkové
  7. Martin Šuraba: Moje Košice
  8. Irena Šimuneková: Tatranská klasika
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 288
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 358
  3. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 930
  4. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 866
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 693
  6. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 3 677
  7. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 3 539
  8. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 149
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Ochorenie čriev je závislé od životosprávy i potrebných pomôcok.


27. jún

Pre samosprávy sú zelené projekty prioritou, veľká byrokratická záťaž a náročnosť procesov pri uchádzaní sa o eurodotácie sú v prípade obcí a malých miest brzdou rozvoja. Rozprávali sme sa so SLÁVKOU LENČÉŠOVOU, expretkou na oblasť životného prostredia v Združení miest a obcí Slovenska.


17. jún
Pri cúvaní narazil do odstaveného vozidla.

Policajti Okresného dopravného inšpektorátu v Topoľčanoch objasňujú okolnosti dopravnej nehody ku ktorej došlo v obci Nemečky.


21. jún
Ošarpaný múr pri záhradkách dostal úplne nový vzhľad.

Obyvatelia Topoľčian môžu v priebehu júna a júla tvoriť a podávať verejnoprospešné projekty, ktoré chcú financovať z participatívneho rozpočtu mesta.


20. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ľuboš odišiel v stredu, v piatok ohlásili jeho nezvestnosť.


25. jún

Roman Hanajík poukazoval na hoaxy vo videách Igora Bukovského.


25. jún

AC verzus ČFK: štartuje nová mestská rivalita.


22 h

Hlavná kontrolórka má podozrenie aj na obchádzanie zákona o verejnom obstarávaní.


19 h

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Bude Slovensko krajinou nikoho?
  2. Monika Kusendová: Bežky-pešky po Chorvátsku: Od Cresu, cez Krk, Rab až do Národného parku Velebit
  3. Anna Miľanová: Cestovanie... 2021
  4. Lenka Filinová: Spomienka
  5. Ján Škerko: Smutný obraz Putinovho hanebného Ruska
  6. Štefan Vidlár: Kantúrkové
  7. Martin Šuraba: Moje Košice
  8. Irena Šimuneková: Tatranská klasika
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 288
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 358
  3. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 930
  4. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 866
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 693
  6. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 3 677
  7. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 3 539
  8. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 149
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu