Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Anton Bohuš varil deväť rokov pre rakúskych fajnšmekrov

So svojím kulinárskych umením sa nerád chváli. Pr

Anton Bohuš, slovenský kuchár, ktorý takmer desať rokov varil pre rakúskych hostí vo Viedni, býva v Topoľčanoch. ešiel kus sveta a mal česť stretnúť sa so španieskym kráľom.

Z hotela Kyjev v Bratislave, kde pracoval ako šéfkuchár, po revolúcii odišiel a rozhodol sa skúsiť šťastie ako radový kuchár v hoteli Astória vo Viedni. Robil aj šéfkuchára v Slovenskej reštaurácii, ktorá bola otvorená na Svetovej výstave v Seville v Španielsku v roku 1992 a vrátil sa späť na Slovensko. Už v decembri toho istého roku mu ponúkol majiteľ Astórie, či by u neho nenastúpil ako šéfkuchár. Ponuku prijal a zostal tam rovných deväť rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

V decembri minulého roku šéfkuchárstvo zavesil na čas na klinec. „Rozhodol som sa z rodinných dôvodov. Deväť rokov som jazdil na týždňovky a nastúpila únava. Aj som si začal uvedomovať, že čas plynie veľmi rýchlo a deti o chvíľu vyletia z hniezda. Za posledných desať rokov som Vianoce a Silvestra strávil doma len dvakrát.“

Anton Bohuš rád spomína na pobyty v zahraničí aj na medzinárodné súťaže, medzi ktorými nechýbala IKAHOGA – Internazionale Koch Achstelung Hotel und Gastronomie vo Frankfurte nad Mohanom v roku 1996. Slovenskú kuchyňu považuje za dobrú aj chutnú, ale veľmi kalorickú. To si vraj myslia aj mnohí zahraniční konzumenti, pre ktorých varil na rôznych podujatiach. Ešte za totality, počas pôsobenia v hoteli Kyjev, často cestoval do zahraničia na vzdelávacie a reklamné pobyty. Okrem európskych štátov bol aj na Kube. Práve Kuba ho zaujala veľkým množstvom rozmanitého ovocia a zeleniny na jedálnom lístku. Španielsko ho naopak sklamalo, očakával viac exotickú krajinu s bohatšou ponukou. Medzi jeho najobľúbenejšie špeciality patrí morský jazyk – see zunge. Je to druh morskej ryby, ktorá má veľmi jemné mäso, podobné pstruhovi a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Najradšej ju má však pečenú na rošte. Doma si však nevyberá, zje všetko, čo manželka pripraví. V rodinnom dome Bohušovcov v kuchyni kraľuje ona. Z nápojov má rád dobré víno, ale v zahraničí rád ochutná exotické alebo národné nápoje. Ako tvrdí, každá krajina má svoje zvyky a tie nie sú vymyslené len tak. „Napríklad na Kube sme ako praví Slováci ochutnali pravý kubánsky rum už niekedy okolo obeda. Keď sme vyšli z reštaurácie, mali sme pocit, že nás niekto buchol kladivom po hlave. Horúčava a teplo si vyslovene vyžadujú piť ľahké miešané nápoje,“ vraví s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

Má dve dcéry vo veku dvadsaťtri a dvadsaťdva rokov. Jedna pokračuje v jeho šľapajách a robí barmanku v jednej bratislavskej reštaurácii. Druhá študuje právo. „Niekedy prijmem ponuku na akcie, ktoré sú v Bratislave, ale je ich veľmi málo. Povedal som si, že peniaze nie sú všetko a zostal som doma. Veď za posledných desať rokov som Vianoce a Silvestra trávil v rodinnom kruhu len dva krát. Svoju prácu mám veľmi rád, venujem jej veľa voľného času, ale rodinné zázemie je pre mňa dôležitejšie. Škoda, že som si to uvedomil neskoro,“ hovorí na záver.

Anton Bohuš má doma množstvo kuchárskych kníh z celého sveta. Niektoré gastronomické publikácie stáli „astronomické“ sumy, ale to už patrí k renomé šéfkuchára v jednej z viedenských reštaurácií. Recepty z diviny, rýb a rôznych druhov mäsa sú písané hlavne v nemčine a španielčine, pretože tieto jazyky mu nerobia problémy v „gastronomickej“ komunikácii.

Skryť Vypnúť reklamu

Rakúski hostia si v lete radi objednávajú špecialitu, ktorú šéfkuchár pripravuje aj doma. Je to jednoduchý a rýchly recept na domácu zmrzlinu –

Nugátové parfeit (parfé)

s malinovou šťavou.

Na prípravu potrebujeme:

400 g šľahačky alebo 1 balík práškovej šľahačky, 4 žĺtky, 2 celé vajcia, 100 g kryštálového cukru, 100 g nugátovej čokolády.

Postup: vajcia, žĺtky a kryštálový cukor vymiešame nad parou (max. do 80 stup.), pridáme nugát a vyšľaháme do studena. Potom pridáme šľahačku a masu vložíme na 24 hodín do mrazničky. Pri servírovaní je možné parfeit poliať malinovou alebo jahodovou šťavou, prípadne ozdobiť ovocím.

Jolana Čuláková

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  3. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  4. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  10. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  1. Koniec čakania na kuriéra
  2. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  3. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  6. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  7. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  8. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 10 788
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 631
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 114
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 6 379
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 360
  6. Stiahnite si stovky e-kníh 4 100
  7. Crème de la crème po slovensky 3 254
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 922
  9. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 2 896
  10. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 2 771
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Gymnastky z Topoľčian.

V úvode júna sa po dlhom období opäť pretekalo v športovej gymnastike.


10 h
Ani nie 24 hodín stačilo Partizánčanom na to, aby kovové srdce zaplnili viac než do polovice.

V Partizánskom pribudlo minulý týždeň veľké kovové srdce na zber vrchnákov z PET fliaš.


10 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


9 h
Tanečný klub NOVUM otvorilo v sobotu Letné kúpalisko v Topoľčanoch.

Mimoriadne teplé počasie si môžete vychutnávať už i na Letnom kúpalisku v Topoľčanoch. To otvorili v tomto roku už túto sobotu. Otvorené by v prípade priaznivého počasia malo byť až do 1. septembra.


22. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická dopravná nehoda uzatvorila rýchlostnú cestu. Policajti pripomínajú, čo robiť, ak vás na diaľnici sklame auto.


a 1 ďalší 21 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 24 h

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


22. jún

Už ste čítali?