Anton Bohuš varil deväť rokov pre rakúskych fajnšmekrov

So svojím kulinárskych umením sa nerád chváli. Pr

Anton Bohuš, slovenský kuchár, ktorý takmer desať rokov varil pre rakúskych hostí vo Viedni, býva v Topoľčanoch. ešiel kus sveta a mal česť stretnúť sa so španieskym kráľom.

Z hotela Kyjev v Bratislave, kde pracoval ako šéfkuchár, po revolúcii odišiel a rozhodol sa skúsiť šťastie ako radový kuchár v hoteli Astória vo Viedni. Robil aj šéfkuchára v Slovenskej reštaurácii, ktorá bola otvorená na Svetovej výstave v Seville v Španielsku v roku 1992 a vrátil sa späť na Slovensko. Už v decembri toho istého roku mu ponúkol majiteľ Astórie, či by u neho nenastúpil ako šéfkuchár. Ponuku prijal a zostal tam rovných deväť rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V decembri minulého roku šéfkuchárstvo zavesil na čas na klinec. „Rozhodol som sa z rodinných dôvodov. Deväť rokov som jazdil na týždňovky a nastúpila únava. Aj som si začal uvedomovať, že čas plynie veľmi rýchlo a deti o chvíľu vyletia z hniezda. Za posledných desať rokov som Vianoce a Silvestra strávil doma len dvakrát.“

Anton Bohuš rád spomína na pobyty v zahraničí aj na medzinárodné súťaže, medzi ktorými nechýbala IKAHOGA – Internazionale Koch Achstelung Hotel und Gastronomie vo Frankfurte nad Mohanom v roku 1996. Slovenskú kuchyňu považuje za dobrú aj chutnú, ale veľmi kalorickú. To si vraj myslia aj mnohí zahraniční konzumenti, pre ktorých varil na rôznych podujatiach. Ešte za totality, počas pôsobenia v hoteli Kyjev, často cestoval do zahraničia na vzdelávacie a reklamné pobyty. Okrem európskych štátov bol aj na Kube. Práve Kuba ho zaujala veľkým množstvom rozmanitého ovocia a zeleniny na jedálnom lístku. Španielsko ho naopak sklamalo, očakával viac exotickú krajinu s bohatšou ponukou. Medzi jeho najobľúbenejšie špeciality patrí morský jazyk – see zunge. Je to druh morskej ryby, ktorá má veľmi jemné mäso, podobné pstruhovi a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Najradšej ju má však pečenú na rošte. Doma si však nevyberá, zje všetko, čo manželka pripraví. V rodinnom dome Bohušovcov v kuchyni kraľuje ona. Z nápojov má rád dobré víno, ale v zahraničí rád ochutná exotické alebo národné nápoje. Ako tvrdí, každá krajina má svoje zvyky a tie nie sú vymyslené len tak. „Napríklad na Kube sme ako praví Slováci ochutnali pravý kubánsky rum už niekedy okolo obeda. Keď sme vyšli z reštaurácie, mali sme pocit, že nás niekto buchol kladivom po hlave. Horúčava a teplo si vyslovene vyžadujú piť ľahké miešané nápoje,“ vraví s úsmevom.

SkryťVypnúť reklamu

Má dve dcéry vo veku dvadsaťtri a dvadsaťdva rokov. Jedna pokračuje v jeho šľapajách a robí barmanku v jednej bratislavskej reštaurácii. Druhá študuje právo. „Niekedy prijmem ponuku na akcie, ktoré sú v Bratislave, ale je ich veľmi málo. Povedal som si, že peniaze nie sú všetko a zostal som doma. Veď za posledných desať rokov som Vianoce a Silvestra trávil v rodinnom kruhu len dva krát. Svoju prácu mám veľmi rád, venujem jej veľa voľného času, ale rodinné zázemie je pre mňa dôležitejšie. Škoda, že som si to uvedomil neskoro,“ hovorí na záver.

Anton Bohuš má doma množstvo kuchárskych kníh z celého sveta. Niektoré gastronomické publikácie stáli „astronomické“ sumy, ale to už patrí k renomé šéfkuchára v jednej z viedenských reštaurácií. Recepty z diviny, rýb a rôznych druhov mäsa sú písané hlavne v nemčine a španielčine, pretože tieto jazyky mu nerobia problémy v „gastronomickej“ komunikácii.

SkryťVypnúť reklamu

Rakúski hostia si v lete radi objednávajú špecialitu, ktorú šéfkuchár pripravuje aj doma. Je to jednoduchý a rýchly recept na domácu zmrzlinu –

Nugátové parfeit (parfé)

s malinovou šťavou.

Na prípravu potrebujeme:

400 g šľahačky alebo 1 balík práškovej šľahačky, 4 žĺtky, 2 celé vajcia, 100 g kryštálového cukru, 100 g nugátovej čokolády.

Postup: vajcia, žĺtky a kryštálový cukor vymiešame nad parou (max. do 80 stup.), pridáme nugát a vyšľaháme do studena. Potom pridáme šľahačku a masu vložíme na 24 hodín do mrazničky. Pri servírovaní je možné parfeit poliať malinovou alebo jahodovou šťavou, prípadne ozdobiť ovocím.

Jolana Čuláková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Topoľčany

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 033
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 629
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 546
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 506
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 118
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 897
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 844
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 219
  1. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  2. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  3. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  4. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  5. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  6. Eva Bachletová: Pre mamy
  7. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  8. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 534
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 963
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 571
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 964
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 947
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 358
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 048
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 413
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  2. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  3. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  4. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  5. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  6. Eva Bachletová: Pre mamy
  7. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  8. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 534
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 963
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 571
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 964
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 947
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 358
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 048
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 413
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu