Nedeľa, 1. november, 2020 | Meniny má Denis, DenisaKrížovkyKrížovky

Pestovateľom udelili tituly Rytier chmeliarskeho rádu

Z dostupných písomných pra- meňov sa dozvedáme, že na území Topoľčianskeho okresu sa pivo varilo od obdobia stredoveku, na panstve Erdödyovcov v obci Ludanice. V priebehu 18. storočia sa výroba piva postupne rozširuje.


Z dostupných písomných pra-
meňov sa dozvedáme, že na území Topoľčianskeho okresu sa pivo varilo od obdobia stredoveku, na panstve Erdödyovcov v obci Ludanice. V priebehu 18. storočia sa výroba piva postupne rozširuje. Keďže sa nenachádza písomná zmienka o pestovaní chmeľu v tejto obci, predpokladá sa, že chmeľ na výrobu piva bol dovážaný. Od polovice tohto storočia stála v Horných Ludaniciach nová budova pivovaru na ceste smerom na Kovarce. Na sklonku 18. storočia dalo panstvo ludanický pivovar do prenájmu. Ďalšie zdroje uvádzajú, že zemepán Erdödy dal postaviť pivovar v Bojnej. Chmeľ dorábali v malodvoranskom chotári, na hone zvanom Chmeľnica, na ploche asi 6 hektárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Pivovary strácali záujem
Prudké zvýšenie plôch slovenských chmeľníc nastalo v rokoch 1920 až 1930. V tom čase v bývalom Topoľčianskom okrese chmeľ pestovali v Šišove a vo Veľkých Dvoranoch, kde bola chmeľnica postavená na agátových stĺpoch na výmere 2,5 hektára.
Kvalita slovenského chmeľu však pre nízky obsah lupulínu nezodpovedala požiadavkám pivovarov. Tie strácali o surovinu záujem, čo sa prejavilo i úbytkom plôch chmeľníc a úpadkom chmeliarstva. V dôsledku hospodárskej krízy chmeliarstvo na Slovensku v roku 1939 úplne zaniklo.
Za začiatok obnovy pestovania chmeľu na Slovensku sa považuje rok 1956. Vládne uznesenie z roku 1958 dalo základ pre ďalšie rozširovanie chmeľníc a prikročilo sa k výberu chmeliarskych oblastí. Hľadala sa územná oblasť s bioklimatickými podmienkami čo najviac zhodnými so žateckou oblasťou v Čechách. Spomedzi vhodných oblastí v okresoch Trenčín, Trnava a Trebišov bol vybraný aj okres Topoľčany. Oproti žateckej oblasti, z ktorej bolo pestovanie chmeľu rozšírené i na Slovensko, sa tieto oblasti líšia vyššími priemernými dennými teplotami a menšími zrážkami. Odrodová skladba chmeľu bola zameraná na jemné aromatické chmele genetickej skupiny žateckého poloskorého červenáku. Žatecký chmeľ bol vtedy pokladaný za štandard akosti.
Začiatky bez skúseností
Pestovateľské začiatky tejto plodiny neboli ľahké, lebo k veľkovýrobnému pestovaniu sa pristupovalo bez skúseností. Okrem toho je kultúrny chmeľ špecificky náročný na bioklimatické a pôdne podmienky. Snáď i preto v prvých rokoch rozvoja chmeliarstva vznikli obavy, ako sa podarí zabezpečiť výrobu chmeľu, pretože zavedenie pestovania chmeľu na Slovensku v podstate znamenalo podrobiť žatecké červenáky vplyvu zmenených prírodných podmienok v novej pestovateľskej oblasti.
Oživenie zakladania chmeľníc v Topoľčianskom okrese sa začalo realizovať na základe terénnych prieskumov a výberu pozemkov v roku 1959 v Chrabranoch a Klátovej Novej Vsi. Medzi najstarších pestovateľov chmeľu s produkciou od roku 1960 patrí vtedajšie roľnícke družstvo Veľké Ripňany, kde bola založená na dvore Lužany prvá chmeľnica s výmerou
2 ha. O rok neskôr sa začalo s pestovaním chmeľu v Hajnej Novej Vsi na ploche 2 ha a v Urminciach na rozlohe 2,7 ha.
Takmer 1 400 ha chmeľu
V tomto období celkovo vzrastala výstavba chmeľníc a pestovateľské plochy pribúdali. Zriadená bola piešťansko-topoľčianska výrobná oblasť. V rámci bývalého Topoľčianskeho okresu k už spomenutým pestovateľským lokalitám pribudli obce Bojná, Borčany, Horné Štitáre, Chrabrany, Jacovce, Jánova Ves, Klátova Nová Ves, Krtovce, Livinské Opatovce, Ludanice a Obsolovce. Výmera chmeľníc tak vzrástla na 32,5 ha. Pre porovnanie možno uviesť, že výmera plodných chmeľníc v roku 1978 sa rozprestierala už na rozlohe 378 ha. V roku 1983 sa pestovateľské oblasti premenovávajú na tzv. piešťanskú výrobnú oblasť. Rozšírený bol i počet pestovateľských obcí a v okrese tento zoznam obsahoval 59 obcí. Najväčšia výmera v topoľčianskej časti s produkčnou plochou 420 ha bola zaznamenaná v roku 1988. V nasledujúcom roku dosiahla rozloha chmeľníc na Slovensku maximum, predstavovala
1 392 hektárov.
Spočiatku sušiarenská kapacita v okrese zaostávala za rozširovaním chmeľníc. Chmeľ sa sušil v pásovej sušiarni na Karlovom dvore, patriacej vtedy ŠM Oponice. Neskoršie bola vybudovaná dvojkomorová sušička vo Veľkých Dvoranoch. Zlom nastal po roku 1967, keď sa v chmeliarskych strediskách začali budovať malé zberové linky, pozostávajúce z česacieho stroja a pásovej sušiarne s klimatizačným zariadením. V prvých rokoch pestovania sa chmeľ spracovával na baloty v JRD Hajná Nová Ves. V druhej polovici sedemdesiatych rokov bola zriadená granulačná linka v Bojnej – Veľkých Dvoranoch, v ktorej sa prevádzka neskôr, po požiari, zastavila. Na spracovanie granulovaného a balotovaného chmeľu so známkovňou v roku 1985 bol daný do prevádzky nový závod v Hornej Strede pri Piešťanoch.
Prvé úspechy pestovateľov
Slovensko sa stalo členom Medzinárodného združenia pestovateľov chmeľu. Slávnostnou udalosťou na každoročne poriadaných kongresoch združenia bolo udelenie ocenenia Rytier chmeliarskeho rádu. To, že sa spočiatku pestovateľom chmeľu v okrese darilo, svedčí i dosiahnutie troch „Rytierov“. Ako prvému na Slovensku v roku 1966 udelila medzinárodná chmeliarska organizácia ocenenie J. Gašparíkovi z JRD Klátova Nová Ves. Druhým Rytierom sa stal v roku 1979 A. Adamkovič z JRD Urmince a tretím v roku 1985 A. Andraška z JRD Veľké Ripňany.
Chmeľ je po slade druhou hlavnou pivovarníckou surovinou. Jeho spotreba každoročne vzrastala. Aj dopyt po akostnom slovenskom chmeli, hoci s kratšou tradíciou ako český, sa v zahraničí z roka na rok zvyšoval. Rast spotreby chmeľu, tak v domácom ako aj v zahraničnom pivovarníckom priemysle, utvoril základňu na vzostup výroby chmeľu. I keď výroba chmeľu patrí medzi najmladšie odvetvie rastlinnej výroby na Slovensku, obdobie prvých dvadsať až tridsať rokov jeho intenzívneho pestovania je hodnotené úspešne. Chmeľ sa stal vysoko cennou surovinou s dobrým dosahom na ekonomiku poľnohospodárskych podnikov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 754
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 794
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 681
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 859
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 647
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 172
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 567
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 325
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 11 180
  10. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 055
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Koľko testov v okrese zatiaľ urobili

Priebežne v našom okrese stihli vykonať už cez 19-tisíc testov.

Odberové miesto v Kamanovej.

Pozitívny muž sa nechal otestovať dvakrát

V prípade občana z Čeladiniec začal vyšetrovateľ polície trestné stíhanie pre trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Ilustračné foto

Primátorka chváli ľudí za trpezlivosť

Všetkých 24 odberných miest v meste Topoľčany pracuje naplno a ľudí stíhajú vybavovať priebežne.

Mesto Topoľčany pre všetky tímy zabezpečilo jedlo.

Nechce sa vám stáť v rade, pozrite si aktuálnu čakaciu dobu

Mesto Topoľčany monitoruje na každom odberovom mieste aktuálne čakacie doby.

V Topoľčanoch sa od rána tvoria dlhé rady najmä pri futbalovom štadióne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Koronavírus Žilinský kraj: Testovanie prebehlo bez výraznejších problémov (minúta po minúte)

Celoplošné testovanie na Covid-19 v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Koronavírus Nitriansky kraj: Z vyše 30-tisíc ľudí v okrese Nitra je len 213 pozitívnych (minúta po minúte)

Spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Nitrianskeho kraja.

Už ste čítali?