Je známe, že alkohol a lieky sa neznášajú. No aj zdravá strava môže negatívne ovplyvňovať účinky niektorých liekov.
Mlieko a mliečne výrobky sú zdravé. Keď sa však stretnú v žalúdku s antibiotikami, je zle. Mlieko totiž zbavuje účinnosti niektoré antibiotiká. Obzvlášť tetracyklíny, ale aj penicilín a iné vysokoúčinné prostriedky proti infekciám kože, močových ciest alebo pľúc. Dôvodom mliečnej „agresie“ je vápnik, ktorý sa zmieša v zažívacom trakte s antibiotikami a vytvorí nestráviteľné hrčky, pričom sa do krvi dostane len málo účinných látok. Pretože vápnik sa nachádza aj v mliečnych výrobkoch v dosť veľkom množstve, treba počas liečenia antibiotikami stravu s obsahom vápnika konzumovať len veľmi opatrne, ba dokonca sa jej zriecť. Ako tekutiny je lepšie vtedy piť čaj.