Stanislav Belan z Kovariec je jedným z vyše stovky členov zákadnej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Topoľčanoch. Za dedinou má odstavený kočovný voz a v ňom 22 včelstiev - včelích rodín. Včelárstvu sa venuje od roku 1982, keď „prebral štafetu“ po dedkovi. Odvtedy sa snaží, aby včielkam nič nechýbalo a aby jeho med bol dobrý a kvalitný, vyhovujúci predpísaným normám EÚ.
„Včely si tiež vyžadujú starostlivosť. Musíte im vytvárať podmienky pre ich rast v jarnom a letnom období, liečiť ich, lebo aj včely majú parazitov a choroby, a cez zimu im zabezpečiť pokojné zimovanie, aby ste sa aj v budúcom roku mohli potešiť z prvého očisťovacieho preletu včiel a ich usilovnej práce. Ony sa vám za to odvďačia sladkým medom. Každé včelstvo má svoj úľ a svoju včeliu matku. Včely sa navzájom poznajú podľa vône, a preto sa nemôže stať, aby zablúdili do iného úľa,“ vysvetľuje Stanislav Belan.
Med vytvárajú včely z nektáru, ktorý ukladajú do plástov. Odparujú z neho vodu, zahusťujú ho a obohacujú svojimi špecifickými látkami a nechávajú dozrieť v plástoch. Keď je aspoň 1/3 plástu zaviečkovaná a voda odparená, vtedy je med zrelý a môže včelár vybrať plást z úľa. Med sa vytáča v medomete - zariadení, bez ktorého sa žiadny včelár nezaobíde.
Pre včelára je dôležité, aby sledoval prírodu a vedel, čo kedy kvitne, pretože každý med má inú farbu, vôňu i chuť. „Kvetové medy majú väčšinou svetlejšiu farbu. Sú ľahko stráviteľné vďaka vyššiemu obsahu glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor). Lesné medy sú tmavšie, čo spôsobujú rastlinné farbivá obsiahnuté v miazge drevín. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Pre výraznejšiu farbu i chuť sú vhodnejšie ako prísada do medovníkového cesta. Zmiešané medy sú zmesou kvetových i lesných medov.“
Po určitej dobe med kryštalizuje. „V žiadnom prípade to neznamená, že by bol med pokazený, falšovaný alebo starý. Ide o prirodzenú vlastnosť kvetových i lesných medov. Vtedy iba stačí opatrne zohriať med vo vodnom kúpeli v teplote do 45 stupňov C a opäť nadobudne svoju pôvodnú podobu bez straty kvality,“ dodáva mladý včelár. V súčasnej dobe ohrozuje domácich výrobcov dovoz lacnejšieho medu zo zahraničia. Lenže nie vždy lacnejšie znamená kvalitnejšie.
Včely nám však nedávajú iba spomínanú sladkú dobrotu. Včelím jedom sa liečia reumatické bolesti či zápaly svalov. Materská kašička sa využíva v kozmetickom priemysle, pri liečbe astmy a má povzbudzujúce účinky. Včelí vosk sa používa na výrobu sviečok, vo farmaceutickom priemysle, i v kozmetike. Propolis zasa pri liečbe kožných chorôb, zápaloch ústnej dutiny a zubov, znecitlivuje, dezinfikuje a urýchľuje hojenie.
„Mrzí nás, keď družstevníci striekajú kvitnúce porasty, čo pôsobí negatívne na včely. Z ich strany by sme privítali väčšiu spoluprácu a ohľaduplnosť. Tam, kde sú včely, je i zdravá príroda. A kde je zdravá príroda, sú i zdraví ľudia,“ povedal na záver tajomník ZO SZV v Topoľčanoch Stanislav Belan.