Streda, 14. apríl, 2021 | Meniny má JustínaKrížovkyKrížovky

Učilište voňajúce Vianocami





Lahodnejšia než vôňa stúpajúca z pekárenskej pece je vôňa z pekárenskej pece obohatená arómou dopekajúcich sa medovníkov. Taká, aká sa v týchto dňoch šíri okolo Stredného odborného učilišťa potravinárskeho na severnom okraji Topoľčian, pretože aj v ňom má adventný čas svoju podobu.
Neveľká dielňa vyhriata tromi blokmi elektrických pecí, uprostred dlhý stôl, na ktorý dopadajú rýchlo za sebou valčeky cesta. Siahajú po nich dievčenské a chlapčenské zručné prsty a dlane, aby sa v podobe rožkov, pleteniek, uzlov čí žemlí o chvíľku ocitli na plechových podnosoch vzápätí vstupujúcich do pecí. Hlavný majster odborného výcviku Jozef Richter, ktorý z úzadia „velí“ adeptom pekárskeho remesla, nenápadne chváli svojich zverencov i elektrickú technológiu, v ktorej sa aj po vypnutí ešte za deväť minút upečie sladké pečivo.
Školské chodby na prízemí sú naplnené teplou vôňou, v ktorej pravidelne 35 budúcich pekárov a pekárok zo širokého okolia Topoľčian podstupuje bezplatnú arómaterapeutickú kúru.
O pár dverí ďalej pracujú drobné slečny pod dohľadom majsterky Dagmar Bőhmovej. Prekladajú a vaľkajú lístkové cesto, aby na plechu a v rúre akurátne „rozkvitlo“ do krehkých lupienkov. Niekde to už isto robia stroje, ale v učilišti si to treba odmakať rukami. Tu sa robí všetko naozaj, niekto by možno povedal, že postarom - plnka do venčekov z masla a vanilkového krému s mliekom, punčové rezy s rumom, medovníky podľa stráženého receptu a zdobené tenkou nitkou z cukru a vaječného bielka, ktorá sa odmotáva z jemne nastrihnutého vrecúška.
Ako husárska jednotka s vytasenými šabľami stoja slečny, budúce cukrárky, s dlhými naostrenými nožmi nad stolom plným čerstvo upečených venčekov z odpaľovaného cesta. Šmyk sem, šmyk tam a po pár minútach sú všetky venčeky prerezané - budú sa plniť sladkým žltkastým krémom. Nad akurátnosťou týchto operácií bdie majsterka Mária Košťálová. Dievčatá chvíľu uhýbajú zrakmi pred fotoaparátom, nebudú predsa „trapošiť“ pred cudzím človekom. Po chvíli však všetky a aj ten jediný mládenec medzi nimi tvrdia, že urobili dobre, keď sa vydali na cukrársku dráhu.
Riaditeľ učilišťa Milan Ašverus prikyvuje, veď sú to vraj výnimky, ak niektorý z absolventov potravinárskeho učebného či študijného odboru sa ocitne na úrade práce. Okrem pekárov a cukrárok vychádzajú zo SOU potravinárskeho tiež mäsiari, mliekari a pivovarníci. Na škole je teraz 305 - mierne viac ako je kapacita - učňov a žiakov študijných odoborov. Na otázku, či po vyučení sa budú usilovať o maturitu v nadstavbovom štúdiu, takmer všetci odpovedajú: samozrejme.
Učilište vzdeláva totiž aj budúcich operátorov potravinárskej výroby a čoraz viac sa orientuje na prípravu marketingových manažérov pre potravinárske firmy, lebo je to už raz tak - nie je problém niečo vyrobiť, ale predať. Pán riaditeľ hovorí, že o záujemcov nemajú núdzu. Zastáva názor, že učilište by si malo zachovať svoj potravinársky charakter a aj počet žiakov pokladá za optimálny. Pri takom počte si možno ešte zapamätať mená dievčat a chlapcov, možno si k nim vytvárať do istej miery osobný vzťah, čiže možno ich nielen učiť, ale aj vychovávať, formovať mladých ľudí pred vstupom do profesionálneho života. Prispieva k tomu aj výhoda vlastných dielní. Iba mäsiari, mliekari a pivovarníci chodia na prax do partnerských podnikov. Na škole nechýba počítačová učebňa s internetom a krúžky, najmä „počítačové“.
Vôňa vianočiek, osúchov, medovníkov a ostatných dobrôt robí studené ráno znesiteľnejším a pár chvíľ medzi zručnými mladými ľuďmi vzbudzuje pocit, že fortieľ, remeslo má okrem zlatého ešte stále aj sladké dno.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Poznáme finalistov Office roka 2020
  3. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  4. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  5. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  6. Jar je vo vzduchu. Alergie tiež
  7. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  8. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  9. Neviete kam tento rok na bezpečnú dovolenku k moru?
  10. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  1. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  2. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  3. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  4. Goji: bobule šťastia pomáhajú proti depresii
  5. Poznáme finalistov Office roka 2020
  6. Neviete kam tento rok na bezpečnú dovolenku k moru?
  7. Jar je vo vzduchu. Alergie tiež
  8. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  9. SodaStream na Slovensku predstavuje príchute nápojov od PEPSI
  10. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 52 065
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 22 028
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 20 884
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 18 180
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 14 124
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 11 182
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 9 446
  8. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 8 708
  9. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 8 684
  10. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 8 332
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Premiér Eduard Heger informoval, že od budúceho pondelka už na mape COVID automatu nebudú čierne okresy.

13 h

Prvým turnajom v tomto roku pre karatistov bol 31. ročník Karate Zvolen Cup 2021.

18 h
Elena Kereková a Tibor Čaradský.

Dvaja lekári pracujú v nemocnici v Topoľčanoch už viac ako 50 rokov.

19 h

Najbližšie dva dni bude pršať, fúkať silný vietor a teplota vystúpi maximálne na 4 až 6 stupňov Celzia.

24 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obávame sa, že nám to trochu skomplikuje život, veď na poštu sme tu mnohí zvyknutí roky. Stačilo nasadnúť na bicykel a za pár minút ste všetko vybavili," povedala Ľubica Bartošová z Blažoviec.

21 h

Podmienkou je negatívny test.

14 h

Žilinčanom bude k dispozícii už len 12 mobilných odberných miest.

11. apr

Ak nevlastníte rodinný dom a žijete v činžiaku, legálne môžete v rámci Trnavy grilovať v Kamennom mlyne, na Štrkoch a na Linčianskej.

13 h

Už ste čítali?