Nedeľa, 5. december, 2021 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Učilište voňajúce Vianocami





Lahodnejšia než vôňa stúpajúca z pekárenskej pece je vôňa z pekárenskej pece obohatená arómou dopekajúcich sa medovníkov. Taká, aká sa v týchto dňoch šíri okolo Stredného odborného učilišťa potravinárskeho na severnom okraji Topoľčian, pretože aj v ňom má adventný čas svoju podobu.
Neveľká dielňa vyhriata tromi blokmi elektrických pecí, uprostred dlhý stôl, na ktorý dopadajú rýchlo za sebou valčeky cesta. Siahajú po nich dievčenské a chlapčenské zručné prsty a dlane, aby sa v podobe rožkov, pleteniek, uzlov čí žemlí o chvíľku ocitli na plechových podnosoch vzápätí vstupujúcich do pecí. Hlavný majster odborného výcviku Jozef Richter, ktorý z úzadia „velí“ adeptom pekárskeho remesla, nenápadne chváli svojich zverencov i elektrickú technológiu, v ktorej sa aj po vypnutí ešte za deväť minút upečie sladké pečivo.
Školské chodby na prízemí sú naplnené teplou vôňou, v ktorej pravidelne 35 budúcich pekárov a pekárok zo širokého okolia Topoľčian podstupuje bezplatnú arómaterapeutickú kúru.
O pár dverí ďalej pracujú drobné slečny pod dohľadom majsterky Dagmar Bőhmovej. Prekladajú a vaľkajú lístkové cesto, aby na plechu a v rúre akurátne „rozkvitlo“ do krehkých lupienkov. Niekde to už isto robia stroje, ale v učilišti si to treba odmakať rukami. Tu sa robí všetko naozaj, niekto by možno povedal, že postarom - plnka do venčekov z masla a vanilkového krému s mliekom, punčové rezy s rumom, medovníky podľa stráženého receptu a zdobené tenkou nitkou z cukru a vaječného bielka, ktorá sa odmotáva z jemne nastrihnutého vrecúška.
Ako husárska jednotka s vytasenými šabľami stoja slečny, budúce cukrárky, s dlhými naostrenými nožmi nad stolom plným čerstvo upečených venčekov z odpaľovaného cesta. Šmyk sem, šmyk tam a po pár minútach sú všetky venčeky prerezané - budú sa plniť sladkým žltkastým krémom. Nad akurátnosťou týchto operácií bdie majsterka Mária Košťálová. Dievčatá chvíľu uhýbajú zrakmi pred fotoaparátom, nebudú predsa „trapošiť“ pred cudzím človekom. Po chvíli však všetky a aj ten jediný mládenec medzi nimi tvrdia, že urobili dobre, keď sa vydali na cukrársku dráhu.
Riaditeľ učilišťa Milan Ašverus prikyvuje, veď sú to vraj výnimky, ak niektorý z absolventov potravinárskeho učebného či študijného odboru sa ocitne na úrade práce. Okrem pekárov a cukrárok vychádzajú zo SOU potravinárskeho tiež mäsiari, mliekari a pivovarníci. Na škole je teraz 305 - mierne viac ako je kapacita - učňov a žiakov študijných odoborov. Na otázku, či po vyučení sa budú usilovať o maturitu v nadstavbovom štúdiu, takmer všetci odpovedajú: samozrejme.
Učilište vzdeláva totiž aj budúcich operátorov potravinárskej výroby a čoraz viac sa orientuje na prípravu marketingových manažérov pre potravinárske firmy, lebo je to už raz tak - nie je problém niečo vyrobiť, ale predať. Pán riaditeľ hovorí, že o záujemcov nemajú núdzu. Zastáva názor, že učilište by si malo zachovať svoj potravinársky charakter a aj počet žiakov pokladá za optimálny. Pri takom počte si možno ešte zapamätať mená dievčat a chlapcov, možno si k nim vytvárať do istej miery osobný vzťah, čiže možno ich nielen učiť, ale aj vychovávať, formovať mladých ľudí pred vstupom do profesionálneho života. Prispieva k tomu aj výhoda vlastných dielní. Iba mäsiari, mliekari a pivovarníci chodia na prax do partnerských podnikov. Na škole nechýba počítačová učebňa s internetom a krúžky, najmä „počítačové“.
Vôňa vianočiek, osúchov, medovníkov a ostatných dobrôt robí studené ráno znesiteľnejším a pár chvíľ medzi zručnými mladými ľuďmi vzbudzuje pocit, že fortieľ, remeslo má okrem zlatého ešte stále aj sladké dno.

Najčítanejšie na My Topoľčany

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Opäť sme na dobrej vlne
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  10. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 18 767
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 202
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 377
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 842
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 843
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 006
  7. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 294
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 231
  9. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor 2 025
  10. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 2 009

Blogy SME

  1. Rasťo Valent: Zamyslenie o Messim, PSG a Barce
  2. David Kapusta: Bystrica má na viac alebo krátka úvaha nad rozpočtom a investíciami mesta
  3. Andrea Vörösová: Správa z miesta... „čapice hore, Slovensko dole“... pomítingová
  4. Adam Sedláček: O tom, ako hrubé črevo zachránilo Vianoce
  5. Rudolfa Vallová: Komu chýbajú sociálne balíčky?
  6. Adriana Boysová: Ktorá chce, cestu si nájde
  7. Lubomir Zahora: Dať si vynosiť dieťa je cool. Nerobí to iba Kim Kardashian
  8. Šťastná domácnosť: Čo sa blondínka naučila o vysávačoch a vysávaní
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 16 539
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 267
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 855
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 711
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 349
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 114
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 648
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 574
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Pavol Baláž (v červenom) oblieka dres Ludaníc a patrí medzi TOP hráčov okresu.

Predstavujeme vám zostavu jesennej časti VI. ligy ObFZ Topoľčany.


13 h
Pred známym obchodným reťazcom sa počas týždňa tvorili rady. Vo štvrtok, po spustení akcie, sa v rade čakalo aj tridsať minút.

Predavačky dostávajú od niektorých zákazníkov zabrať. Topoľčanci však nedodržiavajú pravidlá v novej parkovacej politike.


3. dec
Na Krušovskej ulici v Topoľčanoch upravili vnútroblok.

Dvadsaťšesť detských ihrísk sa postupne v meste zlikviduje. Tie zvyšné čaká rekonštrukcia a modernizácia.


2. dec
Ilustračné foto.

Rozhodol o tom krízový štáb. Prezradil aj dôvody svojho rozhodnutia.


a 1 ďalší 2. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


3. dec

V rámci svojho záverečného vystúpenia sa predstaví so skladbou, ktorá sa s ňou tiahne celý jej život.


4. dec

V martinskej nemocnici sa situácia nezlepšuje.


3. dec

Otužilec Ján Maťko tvrdí, že najväčším sabotérom posunu v živote je naša hlava. Bez otužovania už mladý Martinčan nedá ani deň. Život sa mu zmenil po prečítaní jedného článku a studenej sprche.


3 h

Blogy SME

  1. Rasťo Valent: Zamyslenie o Messim, PSG a Barce
  2. David Kapusta: Bystrica má na viac alebo krátka úvaha nad rozpočtom a investíciami mesta
  3. Andrea Vörösová: Správa z miesta... „čapice hore, Slovensko dole“... pomítingová
  4. Adam Sedláček: O tom, ako hrubé črevo zachránilo Vianoce
  5. Rudolfa Vallová: Komu chýbajú sociálne balíčky?
  6. Adriana Boysová: Ktorá chce, cestu si nájde
  7. Lubomir Zahora: Dať si vynosiť dieťa je cool. Nerobí to iba Kim Kardashian
  8. Šťastná domácnosť: Čo sa blondínka naučila o vysávačoch a vysávaní
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 16 539
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 267
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 855
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 711
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 349
  6. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 114
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 648
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 574
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu