Streda, 1. február, 2023 | Meniny má Tatiana

Učilište voňajúce Vianocami





Lahodnejšia než vôňa stúpajúca z pekárenskej pece je vôňa z pekárenskej pece obohatená arómou dopekajúcich sa medovníkov. Taká, aká sa v týchto dňoch šíri okolo Stredného odborného učilišťa potravinárskeho na severnom okraji Topoľčian, pretože aj v ňom má adventný čas svoju podobu.
Neveľká dielňa vyhriata tromi blokmi elektrických pecí, uprostred dlhý stôl, na ktorý dopadajú rýchlo za sebou valčeky cesta. Siahajú po nich dievčenské a chlapčenské zručné prsty a dlane, aby sa v podobe rožkov, pleteniek, uzlov čí žemlí o chvíľku ocitli na plechových podnosoch vzápätí vstupujúcich do pecí. Hlavný majster odborného výcviku Jozef Richter, ktorý z úzadia „velí“ adeptom pekárskeho remesla, nenápadne chváli svojich zverencov i elektrickú technológiu, v ktorej sa aj po vypnutí ešte za deväť minút upečie sladké pečivo.
Školské chodby na prízemí sú naplnené teplou vôňou, v ktorej pravidelne 35 budúcich pekárov a pekárok zo širokého okolia Topoľčian podstupuje bezplatnú arómaterapeutickú kúru.
O pár dverí ďalej pracujú drobné slečny pod dohľadom majsterky Dagmar Bőhmovej. Prekladajú a vaľkajú lístkové cesto, aby na plechu a v rúre akurátne „rozkvitlo“ do krehkých lupienkov. Niekde to už isto robia stroje, ale v učilišti si to treba odmakať rukami. Tu sa robí všetko naozaj, niekto by možno povedal, že postarom - plnka do venčekov z masla a vanilkového krému s mliekom, punčové rezy s rumom, medovníky podľa stráženého receptu a zdobené tenkou nitkou z cukru a vaječného bielka, ktorá sa odmotáva z jemne nastrihnutého vrecúška.
Ako husárska jednotka s vytasenými šabľami stoja slečny, budúce cukrárky, s dlhými naostrenými nožmi nad stolom plným čerstvo upečených venčekov z odpaľovaného cesta. Šmyk sem, šmyk tam a po pár minútach sú všetky venčeky prerezané - budú sa plniť sladkým žltkastým krémom. Nad akurátnosťou týchto operácií bdie majsterka Mária Košťálová. Dievčatá chvíľu uhýbajú zrakmi pred fotoaparátom, nebudú predsa „trapošiť“ pred cudzím človekom. Po chvíli však všetky a aj ten jediný mládenec medzi nimi tvrdia, že urobili dobre, keď sa vydali na cukrársku dráhu.
Riaditeľ učilišťa Milan Ašverus prikyvuje, veď sú to vraj výnimky, ak niektorý z absolventov potravinárskeho učebného či študijného odboru sa ocitne na úrade práce. Okrem pekárov a cukrárok vychádzajú zo SOU potravinárskeho tiež mäsiari, mliekari a pivovarníci. Na škole je teraz 305 - mierne viac ako je kapacita - učňov a žiakov študijných odoborov. Na otázku, či po vyučení sa budú usilovať o maturitu v nadstavbovom štúdiu, takmer všetci odpovedajú: samozrejme.
Učilište vzdeláva totiž aj budúcich operátorov potravinárskej výroby a čoraz viac sa orientuje na prípravu marketingových manažérov pre potravinárske firmy, lebo je to už raz tak - nie je problém niečo vyrobiť, ale predať. Pán riaditeľ hovorí, že o záujemcov nemajú núdzu. Zastáva názor, že učilište by si malo zachovať svoj potravinársky charakter a aj počet žiakov pokladá za optimálny. Pri takom počte si možno ešte zapamätať mená dievčat a chlapcov, možno si k nim vytvárať do istej miery osobný vzťah, čiže možno ich nielen učiť, ale aj vychovávať, formovať mladých ľudí pred vstupom do profesionálneho života. Prispieva k tomu aj výhoda vlastných dielní. Iba mäsiari, mliekari a pivovarníci chodia na prax do partnerských podnikov. Na škole nechýba počítačová učebňa s internetom a krúžky, najmä „počítačové“.
Vôňa vianočiek, osúchov, medovníkov a ostatných dobrôt robí studené ráno znesiteľnejším a pár chvíľ medzi zručnými mladými ľuďmi vzbudzuje pocit, že fortieľ, remeslo má okrem zlatého ešte stále aj sladké dno.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Topoľčany

Inzercia - Tlačové správy

  1. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  3. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  4. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  6. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  7. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  8. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  3. Ako možno získať prídavky na dieťa v Nemecku?
  4. Kupujete balenú vodu? Vypočítajte si, koľko za ňu ročne miniete!
  5. Táto váha berie vaše chudnutie vážne: Kalórie počíta za vás!
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  7. Svalovice sa netreba obávať
  8. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 943
  2. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 7 251
  3. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 213
  4. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 2 086
  5. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 563
  6. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 1 462
  7. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 153
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 107

Blogy SME

  1. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova?
  2. Anna Miľanová: Kresby prírodným uhlíkom...
  3. Matúš Mathis: Ponuka bytov v Košiciach po prvýkrát od septembra 2022 klesla - Píše Matúš Mathis
  4. Jozef Stasík: Niekto zhasína a niekto myslel dopredu
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Veľké Rovné
  6. Peter Maroncik: Tak už máme v Čechách nového, dobrého prezidenta.
  7. Anna Miľanová: Snívanie... 2022
  8. Irena Šimuneková: Keď sme na SME
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 9 518
  2. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 5 799
  3. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 064
  4. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 694
  5. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 3 742
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 561
  7. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 356
  8. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 232
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Ján Kožuško, zakladateľ projektu Programko.sk

Na samotných kurzoch sa lektori nevenujú len tematike, na ktorý je workshop zameraný, ale poslucháčov upozorňujú aj na nástrahy internetu. Veď pojem kyberšikana sa v našom slovníku natrvalo usadil. V internetových vodách číhajú na deti rôzne nástrahy.


17 h

Kypí vám pri pohľade na deti pozerajúce do telefónu alebo sediace za počítačom krv v žilách? Pozor, aby ste ich nepripravili o úspešnú kariéru. Namiesto zákazov ich naučte počítačom rozumieť - a zabezpečíte im lepšiu budúcnosť.


30. jan
MY | TOP správy z regiónov

Pozrite si výber TOP správ z regiónov.


27. jan
Na ploche vynoveného zimného štadióna nastúpili proti sebe aj chlapci HC Topoľčany a tím Slovensko 18.

S vybavením dotácie pomohol Miroslav Šatan.


27. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova?
  2. Anna Miľanová: Kresby prírodným uhlíkom...
  3. Matúš Mathis: Ponuka bytov v Košiciach po prvýkrát od septembra 2022 klesla - Píše Matúš Mathis
  4. Jozef Stasík: Niekto zhasína a niekto myslel dopredu
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Veľké Rovné
  6. Peter Maroncik: Tak už máme v Čechách nového, dobrého prezidenta.
  7. Anna Miľanová: Snívanie... 2022
  8. Irena Šimuneková: Keď sme na SME
  1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 9 518
  2. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 5 799
  3. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 064
  4. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 694
  5. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 3 742
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 561
  7. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 356
  8. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 232
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu