„Pracovné tempo sa začína stupňovať okolo 16. decembra a také zrýchlené trvá až do 23. Pracujeme na plné obrátky, aby sme stihli uspokojiť všetkých našich zákazníkov. V tomto období miešame, pečieme a zdobíme tri aj štyrikrát viac výrobkov než inokedy. Všetko si musíme dobre premyslieť, a najmä zorganizovať, aby sme sa vyhli nejakým nečakaným zmätkom. Pokiaľ ide o objednávky, prvenstvo si však drží Veľká noc, keď je dopyt po zákuskoch ešte väčší,“ konštatuje vedúca cukrárne.
Čisto ženský kolektív pripravuje v jacovskej Jednote na vianočný trh dvadsaťdva druhov zákuskov. „O torty je v zime menší záujem, ich výroba sa zvyšuje, keď sa začne hlásiť jar, napríklad pred sviatkom zaľúbených - Valentínom. Vtedy sa pobavíme na nejednom kurióznom nápise, ktorý požadujú objednávatelia,“ dodáva s úsmevom vedúca cukrárne.
Sklady plné vajec, múky, orechov, džemov a lekvárov, masla, margarínov a rastlinných tukov sa vyprázdňujú rýchlym tempom. Pohľad do cukrárskej dielne jasne dokazuje, aké je v nej pracovné nasadenie. Ženy v bielych čepčekoch sa skláňajú nad budúcimi zákuskami a plnia, ozdobujú, oblievajú čokoládou, zdobia šľahačkou a krémom. „Je to často mravčia práca, ktorá si vyžaduje veľkú trpezlivosť, námahu a niekedy i pevné nervy,“ hovorí jedna zo zaneprázdnených cukrárok. Nielen ona, ale i ostatné sú už na predvianočné tempo zvyknuté, a preto ich nijako nedokáže zaskočiť.
Priam sa núka otázka, ako je to s trvanlivosťou zákuskov. „V tom nám veľmi pomohla modernejšia výroba nových druhov masiel, margarínov a šľahačiek. Ich dlhšia trvanlivosť dovoľuje vyrábať všelijaké šľahačkové zákusky aj v lete. Na Vianoce sa tiež pripravujú niektoré druhy s dlhšou dobou trvanlivosti,“ vysvetľuje pani Kukučková, pre ktorú je typickým jacovským zákuskom krémeš a punčový rez. Ten ich by, mimochodom, rozoznala od všetkých ostatných z okolitých cukrární! Medzi samotnými cukrárkami v miniankete jednoznačne vyhral rez maroko, ktorý je s ďalšími troma novým tohtoročným druhom v ich ponuke. Tú sa snažia každoročne rozširovať. Hlavnou iniciátorkou je vedúca, ktorá však musí vymýšľať i nové názvy, čo nie je vždy jednoduché. Necháva sa však rada inšpirovať. Tak to bolo i pri vzniku sokoliek a šatanoviek, ktoré vznikli pri príležitosti odovzdávania čestného občianstva známym jacovským rodákom.
Ako je to však s pečením doma? Majú cukrárky chuť pripravovať vianočné dobroty aj vo svojich domácnostiach? „Doma zákusky zásadne nepečieme!“ zhodujú sa všetky. Ak, tak upečieme nanajvýš koláče, ale zákusky určite nie. Aj keď máme svoju prácu rady, všetkého veľa škodí.“
Na to by sme nemali zabudnúť ani počas vianočných sviatkov, keď bude pred nami plná misa sladkých potešení. Páni a dámy, pamätajte na štíhlu líniu!