Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Prvá farská reštaurácia

Raritou vo Veľkých Ripňanoch je farská reštaurácia, ktorá vznikla počas pôsobenia Júliusa Prachára ako správcu farnosti (v súčasnosti spravuje farnosť v Beladiciach pri Nitre).

Preto sme mu položili pár otázok. Ako vznikol nápad s farskou reštauráciou a ako dlho trvalo, než sa stal nápad skutočnosťou? - Ten nápad bol vlastne len reakciou na nové slobodné podmienky na Slovensku a skúsenosti zo zahraničia, kde som mal možnosť už dávnejšie sedieť v reštaurácii, ktorá patrila rehoľníkom alebo farnosti. Využili sme starú farskú budovu, ktorá zostala po výstavbe novej nevyužitá. Po roku 1990 bolo dostatok entuziazmu, a tak stačilo vysloviť návrh a projekt sa začal bleskovo realizovať. Pôvodný plán bol vlastne trojprojekt: nové farské centrum, kde sa budú môcť ľudia stretávať, vzdelávať, vyvíjať kultúrnu činnosť, potom farská reštaurácia, lebo k vzdelávacím akciám, podobne ako k liturgickým slávnostiam, patrí agapé - teda pohostenie, a nakoniec materská škôlka, kde sa tak vzdelávaniu a liturgii, ako aj kultúrnemu pohostinstvu - agapé - majú priúčať už tí najmenší. Zo začiatku fungovali všetri tri objekty úspešne. Za krátky čas sme sa stali so škôlkou, s personálom v reštaurácii a obyvateľmi či návštevníkmi farského centra jednou rodinou. Návštevníci reštaurácie si občas k jedlu „objednali“ aj pána farára, deti zo škôlky sa išli vykúpať do farského bazéna a biskupská návšteva na fare išla požehnať špuntov do škôlky, ako aj personál do reštaurácie, po čom nepohrdla ani kvalitným pohostením. Všetko to fungovalo, až kým nám po rokoch nezrušili škôlku, lebo nadriadené orgány nepotrebovali „konkurenciu“ v obci. Fara a reštaurácia zostali. Svätý Florián je patrónom hasičov. Prečo práve on je v názve reštaurácie? - Svätého Floriána sme si vybrali za patróna preto, lebo ak hasí oheň, predpokladali sme, že bude úspešne bdieť aj nad hasením smädu a hladu našich hostí. Ale aj preto, lebo živou vierou fascinoval pohanský svet a ten sa snažíme svedectvami viery osloviť aj dnes, napríklad láskavou a úctivou profesionálnou službou u Sv. Floriána. Tá snaha tu zatiaľ stále je. Ako sa na prvú farskú reštauráciu zo začiatku pozerali Ripňanci a ako vaši „nadriadení“? - Ripňanci - až na výnimky - tento projekt prijali kladne. Išlo o spoločné dielo rozumne a progresívne zmýšľajúcich ľudí, od jednoduchých veriacich až po regionálnych politikov a angažovaných občanov. Keby aj v Ripňanoch nemalo obyvateľstvo finančné problémy, boli by tento objekt miestni obyvatelia iste využívali ešte viac. Cirkevní predstavení - presnejšie z trnavsko-bratislavskej diecézy - boli zásadne proti, aj keď to nie všetci aj hlasno povedali. O to väčšiu podporu sme mali zo strany cirkevných predstavených zo zahraničia. A pretože je cirkev aj svetovou cirkvou, a nie iba slovenskou, nedali sme sa skeptickými hlasmi pomýliť, ani znechutiť. Múdrejšieho sa oplatí vždy viacej počúvať. Platí to aj v cirkvi. Už päť rokov ste preč z Veľkých Ripnian. Aj napriek tomu - navštevujete ešte reštauráciu? Ako sa jej darí? - Aj po mojom odchode mám nad reštauráciou duchovný patronát (spolu so sv. Floriánom). Ak máme už aj na Slovensku duchovných, ktorí vykonávajú špeciálnu pastoráciu u vojska, v nemocniciach, väzení, polície či hasičov, prečo nie aj v reštaurácii? A tak aspoň raz do mesiaca absolvujem pastoračnú návštevu u Sv. Floriána. Je to vždy príjemné stretnutie s personálom, správcom farnosti a náhodnými hosťami, medzi ktorými neraz stretnem stále dobrých priateľov a mne blízke duše, a to tak z radov starších, ako aj mladších. Reštaurácii sa darí asi podobne ako mnohým iným podnikateľským subjektom na vidieku. Napriek hlasom z najvyšších kruhov o potrebe rozvoja turistických a reštauračných služieb ako i rozvoja vidieka a jeho zviditeľnenia pred svetom to malí podnikatelia sotva niekde pozitívne pocítili. Zatiaľ sa ich nikto nesnaží skutočne citeľne podporiť. Aj naša reštaurácia žije z mesiaca na mesiac a z výplaty do výplaty. Ak sa ekonomická situácia nezmení aj v prospech drobných a stredných podnikateľov, môžeme sa do budúcnosti tešiť na auparky, ktoré budú robiť miliónové obraty a „podvody storočia“, ale na návštevu do útulných malých a rodinných reštaurácií či hotelov budeme musieť znova cestovať buď do susedného Rakúska alebo ešte tak do kúpeľných miest či Vysokých Tatier.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 895
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 704
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 490
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 545
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 819
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 721
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 603
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 376
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 177
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Mestská tržnica bude otvorená kratšie

Od novembra čaká tržnicu úprava prevádzkového času. Zmeny tým nekončia.

Počasie vytrápilo ľudí, záplavy sa regiónu vyhli

O viac než tri a pol metra – zo 71 cm v pondelok o 8.00 až na 440 cm o presne tri dni neskôr, vystúpila v Nitrianskej Strede hladina rieky Nitra.

Rieka Nitra v minulom týždni napáchala aj škody.

Primátorka Bánoviec má pozítivny test

Karanténne opatrenia hygienici na mestskom úrade (MsÚ) zatiaľ nenariadili.

Bánovce nad Bebravou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?