Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Prvá farská reštaurácia

Raritou vo Veľkých Ripňanoch je farská reštaurácia, ktorá vznikla počas pôsobenia Júliusa Prachára ako správcu farnosti (v súčasnosti spravuje farnosť v Beladiciach pri Nitre).

Preto sme mu položili pár otázok. Ako vznikol nápad s farskou reštauráciou a ako dlho trvalo, než sa stal nápad skutočnosťou? - Ten nápad bol vlastne len reakciou na nové slobodné podmienky na Slovensku a skúsenosti zo zahraničia, kde som mal možnosť už dávnejšie sedieť v reštaurácii, ktorá patrila rehoľníkom alebo farnosti. Využili sme starú farskú budovu, ktorá zostala po výstavbe novej nevyužitá. Po roku 1990 bolo dostatok entuziazmu, a tak stačilo vysloviť návrh a projekt sa začal bleskovo realizovať. Pôvodný plán bol vlastne trojprojekt: nové farské centrum, kde sa budú môcť ľudia stretávať, vzdelávať, vyvíjať kultúrnu činnosť, potom farská reštaurácia, lebo k vzdelávacím akciám, podobne ako k liturgickým slávnostiam, patrí agapé - teda pohostenie, a nakoniec materská škôlka, kde sa tak vzdelávaniu a liturgii, ako aj kultúrnemu pohostinstvu - agapé - majú priúčať už tí najmenší. Zo začiatku fungovali všetri tri objekty úspešne. Za krátky čas sme sa stali so škôlkou, s personálom v reštaurácii a obyvateľmi či návštevníkmi farského centra jednou rodinou. Návštevníci reštaurácie si občas k jedlu „objednali“ aj pána farára, deti zo škôlky sa išli vykúpať do farského bazéna a biskupská návšteva na fare išla požehnať špuntov do škôlky, ako aj personál do reštaurácie, po čom nepohrdla ani kvalitným pohostením. Všetko to fungovalo, až kým nám po rokoch nezrušili škôlku, lebo nadriadené orgány nepotrebovali „konkurenciu“ v obci. Fara a reštaurácia zostali. Svätý Florián je patrónom hasičov. Prečo práve on je v názve reštaurácie? - Svätého Floriána sme si vybrali za patróna preto, lebo ak hasí oheň, predpokladali sme, že bude úspešne bdieť aj nad hasením smädu a hladu našich hostí. Ale aj preto, lebo živou vierou fascinoval pohanský svet a ten sa snažíme svedectvami viery osloviť aj dnes, napríklad láskavou a úctivou profesionálnou službou u Sv. Floriána. Tá snaha tu zatiaľ stále je. Ako sa na prvú farskú reštauráciu zo začiatku pozerali Ripňanci a ako vaši „nadriadení“? - Ripňanci - až na výnimky - tento projekt prijali kladne. Išlo o spoločné dielo rozumne a progresívne zmýšľajúcich ľudí, od jednoduchých veriacich až po regionálnych politikov a angažovaných občanov. Keby aj v Ripňanoch nemalo obyvateľstvo finančné problémy, boli by tento objekt miestni obyvatelia iste využívali ešte viac. Cirkevní predstavení - presnejšie z trnavsko-bratislavskej diecézy - boli zásadne proti, aj keď to nie všetci aj hlasno povedali. O to väčšiu podporu sme mali zo strany cirkevných predstavených zo zahraničia. A pretože je cirkev aj svetovou cirkvou, a nie iba slovenskou, nedali sme sa skeptickými hlasmi pomýliť, ani znechutiť. Múdrejšieho sa oplatí vždy viacej počúvať. Platí to aj v cirkvi. Už päť rokov ste preč z Veľkých Ripnian. Aj napriek tomu - navštevujete ešte reštauráciu? Ako sa jej darí? - Aj po mojom odchode mám nad reštauráciou duchovný patronát (spolu so sv. Floriánom). Ak máme už aj na Slovensku duchovných, ktorí vykonávajú špeciálnu pastoráciu u vojska, v nemocniciach, väzení, polície či hasičov, prečo nie aj v reštaurácii? A tak aspoň raz do mesiaca absolvujem pastoračnú návštevu u Sv. Floriána. Je to vždy príjemné stretnutie s personálom, správcom farnosti a náhodnými hosťami, medzi ktorými neraz stretnem stále dobrých priateľov a mne blízke duše, a to tak z radov starších, ako aj mladších. Reštaurácii sa darí asi podobne ako mnohým iným podnikateľským subjektom na vidieku. Napriek hlasom z najvyšších kruhov o potrebe rozvoja turistických a reštauračných služieb ako i rozvoja vidieka a jeho zviditeľnenia pred svetom to malí podnikatelia sotva niekde pozitívne pocítili. Zatiaľ sa ich nikto nesnaží skutočne citeľne podporiť. Aj naša reštaurácia žije z mesiaca na mesiac a z výplaty do výplaty. Ak sa ekonomická situácia nezmení aj v prospech drobných a stredných podnikateľov, môžeme sa do budúcnosti tešiť na auparky, ktoré budú robiť miliónové obraty a „podvody storočia“, ale na návštevu do útulných malých a rodinných reštaurácií či hotelov budeme musieť znova cestovať buď do susedného Rakúska alebo ešte tak do kúpeľných miest či Vysokých Tatier.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 656
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 171
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 444
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 239
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 800
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 608
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 237
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 843
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 538
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 748
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Ilustračné foto

Zdravotníci z nemocnice v Bánovciach nad Bebravou už zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 prvých 300 záujemcov.

5 h
V Nemocnici Svet zdravia Topoľčany sa počas minulého roku narodilo spolu 681 detí.

V topoľčianskej pôrodnici uskutočnili 681 pôrodov.

5 h
Topoľčany doma vyhrali až po nájazdoch.

Topoľčany v ďalšom kole na domácom ľade privítali Dubnicu.

8 h
Kovarce aktuálne pôsobia v IV. lige Juhovýchod. V sezóne 2017/2018 vyhrali okresnú súťaž. Zľava predseda ObFZ Topoľčany Pavol Šípoš, kapitán Kovariec Daniel Kutňanský, člen ŠTK ObFZ Topoľčany Milan Krajčík a starosta obce Kovarce Andrej Čopík.

V štvrtej lige Juhovýchod sú druhým účastníkov nášho regiónu OFK Kovarce.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

7 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

24 h

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Už ste čítali?