Nedeľa, 27. november, 2022 | Meniny má Milan

Páli vám to? Ak ste Slovák, určite áno

Je sezóna páleníc, kvas je už ”akurátny”, komíny na páleniciach nepretržite odfukujú. História spracovania ovocia pálením pre vlastné účely zapustila na našom území pevné korene.

Vedeli by o tom hovoriť štúrovci, ktorým vysali posledné zvyšky energie zo žíl nedeľné školy, kde sa okrem iného snažili prehovárať do duší alkoholikom v rokoch meruôsmych. Keď nahliadneme do dávnejších i skorších čias, tak úrady vždy ohraničovali túžbu „prostého ľudu“ po dobrej liehovine. V súčasnosti limit dovoľuje vypáliť za páleničiarsky rok 30 litrov absolútu na jedného pestovateľa. Absolút, teda absolútny stopercentný alkohol, sa však v praxi nedá nikdy dosiahnuť, takže žiaden strach, že by to pre osobnú spotrebu nestačilo (pestovateľ môže liehovinu použiť len pre osobnú spotrebu alebo ako dar). Ak sa podarí vypáliť dobrý 52-percentný destilát, tak si ho môže pestovateľ odviezť domov ”pod zámok” asi 57 litrov. Páleničiarsky rok trvá podľa tradície od 1. júla do 30. júna. Osudové rozhodnutie Keď príde jeseň, musí urobiť pestovateľ zásadné, takmer osudové rozhodnutie. Zjesť, zakonzervovať alebo vypáliť? Predseda Združenia pestovateľských páleníc Jozef Beňo má vo všetkom jasno: ”Niektorí si odkladajú najlepšie kúsky práve na pálenie. Destilát má vždy kvalitu podľa kvality ovocia v sude. Ovocie musí byť predovšetkým zrelé, cukornaté, zbavené nečistôt, plesní, konárikov. Čistota kvasu musí byť na jednotku, nesmie sa doň hádzať hocičo.” Každá pleseň alebo nezrelosť rapídne zníži kvalitu. Chuťové poháriky si musia zamaškrtiť. Sudy plné kvasu sa plošinkou zdvihnú ku kotlu. Kotol vo veľkobielickej pálenici, vyhrievaný plynom, sa môže naplniť dvestopäťdesiatimi litrami, k dispozícii je aj päťstolitrový kotol. Obsluha pálenice musí pravidelne premiešavať kvas v kotli, aby neprihorel, zároveň sleduje teplomer. Osemdesiatka je ideálna, odparovanie sa začína. Pary putujú potrubiami do prvej fázy destilácie, v chladiči sa skvapalnia. Potom nasleduje zberná nádoba, kde sa zhromažďuje vodka, ako volajú kvapalinu po prvom prevarení ľudia od fachu. Vodka sa však musí prevariť ešte raz. Odparovanie, schladenie v chladiči a konečne...výsledok asi štvorhodinovej práce - destilát. ”Každý deň nie sme naplnení, kolíše to, niekedy urobíme 12 - 15 zákazníkov, dnes iba štyroch,” hovorí Jozef Beňo, majiteľ pálenice vo Veľkých Bieliciach. Kto sú však hlavní zákazníci? ”Predovšetkým záhradkári - majitelia prídomových záhrad, ale aj majitelia záhrad v záhradkárskych osadách, potom sú to poľnohospodári, ktorí vlastnia sady.” Každé ovocie to má v pálenici zrátané. ”Prevažuje jablko, potom nasleduje slivka, hruška, marhuľa, a najmenej broskyňa a vínne destiláty. Pestovateľ by si mal urobiť typickú odrodovú pálenku, jabĺčkovicu, slivovicu, vínovicu alebo niečo iné. Ak by ovocie skombinoval, tak už by to malo úplne inú podobu.” Tá výsledná podoba, o ktorej hovorí J. Beňo, nás chváli aj po svete. ”Všetky destiláty sú dobré, záleží len na tom, kto si čo obľúbi. Špičkovú kvalitu má pravá slovenská slivovica. Málokde na svete sa také niečo nájde.” Na čierno to nechutí Nuž, niečo také sa nájde takmer v každej slovenskej domácnosti, a tu je pes zakopaný. Majitelia páleníc svorne prisviedčajú, že počet pestovateľov, ktorí k nim prichádzajú, klesá. “Počet pestovateľov, ktorí pália, klesol možno o štvrtinu. Časť prestala páliť a časť prešla do nelegálnych páleníc,” prisviedča J. Beňo. Čierne pálenice rozkvitajú. K čaru slovenskej dedinky už zase patrí malá pálenička skrytá v šope alebo garáži, spokojne si odfukujúca z komína aj celú noc, a smradľavé výpalky sa odvádzajú kdesi do stratena. “Je to spôsobené spotrebnou daňou. Je stanovená tak vysoko, že my Slováci sme sa zachovali pápežskejšie ako pápež. Ľudia hľadajú východisko, za cenu nekvality sa dostali k malým domácim liehovarom.” Dnes pri zníženej sadzbe sa zaplatí 125 korún za liter absolútu. Keď aj úplne prehliadneme, že sú to nelegálne pálenice, a teda ochudobňujú štát na daniach a iných poplatkoch, konzumentom pálenky by nemalo byť jedno, kde si ju vyrobia. Malé pálenice sú aj zdraviu škodlivé (radšej sa nezamýšľajme ani nad zdraviuprospešnosťou dobrého destilátu). “Ja tvrdím, že v týchto páleniciach nemôžeme urobiť takú kvalitnú pálenku ako v pestovateľských páleniciach. Je to ako odviezť sa v trabante a v mercedese. Odvezú vás obe autá, ale kvalita jazdy je určite odlišná,” hovorí J. Beňo. Problémom je samotná konštrukcia malého liehovaru. Majú iba krátke potrubia, a tak sa môže ľahko stať, že ťažké alkoholy ako sú kyanovodík, metylalkohol, kyselina mravčia a maslová sa dostanú cez chladič, skvapalnia sa a zamiešajú sa do destilátu. Tak teda dobrú chuť, už nič nebráni vášmu oslepnutiu alebo paralyzovaniu, alebo možno okriveniu. Až do dna Na začiatku bola slivka, z nej opica, a potom človek...Na začiatku bola slivka, z nej kvas, a potom prišiel palič a začal “koštovku”. Treba totiž zistiť chuťové stránky destilátu. Najdôležitejšie stránky však odhalia merania. Ak bol kvas kvalitný, palič môže ťahať aj pod 40 percent, možno až k tridsaťpäťke. Najprv totiž nateká alkohol s vyšším percentom, potom s nižším. Po premiešaní sa hodnota spriemeruje. Palič je ako trpiaci v pekle, všetko je k dispozícii, ale skutočne pripiť si nikdy nemôže, musí si vystačiť s oliznutím prietokového kohútika. Hotovo. Vlastne ešte zďaleka nie, lebo znalci hovoria, že pálenka musí ešte vyzrieť. “Čím staršia, tým viac sa zvýrazní chuť ovocia. Najlepšie je zakopať ju a zabudnúť, kde je. Potom ju nájdu až ďalšie generácie, a potom už bude skutočne vynikajúca,” smeje sa predseda Združenia, ale žmurkne, a tak mu to neveríme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Topoľčany

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  2. Pre úsmevy všetkých detí: Mikuláš prinesie prekvapenia aj online
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to?
  4. Blíži sa najväčšia investičná konferencia roku 2022
  5. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  7. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME
  8. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie
  1. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  2. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  3. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste
  4. Štátne rezervy uvedú nový systém pomoci v krízových situáciách
  5. 7 prekvapení, ktoré prináša bývanie v Helenkách
  6. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  7. eTabletka - 6 dôvodov pre nákup liekov z pohodlia domova
  8. Wüstenrot predstavuje novinku v poistení majetku W dobrom domov
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 24 783
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 6 987
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 5 861
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 3 213
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 621
  6. Vo Zvolene otvorili prvé zelené obchodné centrum na Slovensku 2 359
  7. Plavky namiesto bielych plášťov. To sú doktori budúcnosti 2 163
  8. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 026

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Melos-Étos, medzinárodný festival súčasnej hudby Bratislava, 8. - 17. november 2022
  2. Ladislav Kucharik: Nepál 5 Chitwan a odlet
  3. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame
  4. Elena Antalová: Krava je super, hoci nejde o mlieko
  5. Anton Kaiser: Posledná jesenná túra
  6. Ingrid Tkáčiková: Tiež som PN, minister Matovič. Žalúdok sa mi neobracia ani tak z covidu, ktorý mám, ale z ľudí, ktorí v kuse rozvracajú spoločnosť
  7. Helena Michlíková: Počuť vzduch
  8. Irena Šimuneková: Bralce
  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 14 378
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 6 510
  3. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 5 426
  4. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 838
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 606
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 494
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 378
  8. Jana Melišová: V závoji hmly 3 130
  1. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  7. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Výber TOP športových správ z regiónov.


25. nov
MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


25. nov
Leo Cápay a ocenenie Prekroč svoj tieň

Tínedžer získal ocenenie v špeciálnej kategórii Prekroč svoj tieň.


25. nov

Možnosť ušetriť na donáške prostredníctvom lojalitného programu Wolt+ majú už aj zákazníci v Košiciach. Spoločnosť Wolt sa ho po úspešnom štarte v hlavnom meste rozhodla priniesť aj Košičanom.


24. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia vyhlásila pátranie po 32-ročnom mužovi.


25. nov

Podmienky sú podľa nich otrocké.


24. nov

Peniaze na vodičák si požičala od otca.


24. nov

Podujatie na Mierovom a Štúrovom námestí pripravilo mesto po dvojročnej prestávke.


TASR 21 h

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Melos-Étos, medzinárodný festival súčasnej hudby Bratislava, 8. - 17. november 2022
  2. Ladislav Kucharik: Nepál 5 Chitwan a odlet
  3. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame
  4. Elena Antalová: Krava je super, hoci nejde o mlieko
  5. Anton Kaiser: Posledná jesenná túra
  6. Ingrid Tkáčiková: Tiež som PN, minister Matovič. Žalúdok sa mi neobracia ani tak z covidu, ktorý mám, ale z ľudí, ktorí v kuse rozvracajú spoločnosť
  7. Helena Michlíková: Počuť vzduch
  8. Irena Šimuneková: Bralce
  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 14 378
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 6 510
  3. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 5 426
  4. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 838
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 4 606
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 494
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 378
  8. Jana Melišová: V závoji hmly 3 130
  1. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  7. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu