Páli vám to? Ak ste Slovák, určite áno

Je sezóna páleníc, kvas je už ”akurátny”, komíny na páleniciach nepretržite odfukujú. História spracovania ovocia pálením pre vlastné účely zapustila na našom území pevné korene.

Vedeli by o tom hovoriť štúrovci, ktorým vysali posledné zvyšky energie zo žíl nedeľné školy, kde sa okrem iného snažili prehovárať do duší alkoholikom v rokoch meruôsmych. Keď nahliadneme do dávnejších i skorších čias, tak úrady vždy ohraničovali túžbu „prostého ľudu“ po dobrej liehovine. V súčasnosti limit dovoľuje vypáliť za páleničiarsky rok 30 litrov absolútu na jedného pestovateľa. Absolút, teda absolútny stopercentný alkohol, sa však v praxi nedá nikdy dosiahnuť, takže žiaden strach, že by to pre osobnú spotrebu nestačilo (pestovateľ môže liehovinu použiť len pre osobnú spotrebu alebo ako dar). Ak sa podarí vypáliť dobrý 52-percentný destilát, tak si ho môže pestovateľ odviezť domov ”pod zámok” asi 57 litrov. Páleničiarsky rok trvá podľa tradície od 1. júla do 30. júna. Osudové rozhodnutie Keď príde jeseň, musí urobiť pestovateľ zásadné, takmer osudové rozhodnutie. Zjesť, zakonzervovať alebo vypáliť? Predseda Združenia pestovateľských páleníc Jozef Beňo má vo všetkom jasno: ”Niektorí si odkladajú najlepšie kúsky práve na pálenie. Destilát má vždy kvalitu podľa kvality ovocia v sude. Ovocie musí byť predovšetkým zrelé, cukornaté, zbavené nečistôt, plesní, konárikov. Čistota kvasu musí byť na jednotku, nesmie sa doň hádzať hocičo.” Každá pleseň alebo nezrelosť rapídne zníži kvalitu. Chuťové poháriky si musia zamaškrtiť. Sudy plné kvasu sa plošinkou zdvihnú ku kotlu. Kotol vo veľkobielickej pálenici, vyhrievaný plynom, sa môže naplniť dvestopäťdesiatimi litrami, k dispozícii je aj päťstolitrový kotol. Obsluha pálenice musí pravidelne premiešavať kvas v kotli, aby neprihorel, zároveň sleduje teplomer. Osemdesiatka je ideálna, odparovanie sa začína. Pary putujú potrubiami do prvej fázy destilácie, v chladiči sa skvapalnia. Potom nasleduje zberná nádoba, kde sa zhromažďuje vodka, ako volajú kvapalinu po prvom prevarení ľudia od fachu. Vodka sa však musí prevariť ešte raz. Odparovanie, schladenie v chladiči a konečne...výsledok asi štvorhodinovej práce - destilát. ”Každý deň nie sme naplnení, kolíše to, niekedy urobíme 12 - 15 zákazníkov, dnes iba štyroch,” hovorí Jozef Beňo, majiteľ pálenice vo Veľkých Bieliciach. Kto sú však hlavní zákazníci? ”Predovšetkým záhradkári - majitelia prídomových záhrad, ale aj majitelia záhrad v záhradkárskych osadách, potom sú to poľnohospodári, ktorí vlastnia sady.” Každé ovocie to má v pálenici zrátané. ”Prevažuje jablko, potom nasleduje slivka, hruška, marhuľa, a najmenej broskyňa a vínne destiláty. Pestovateľ by si mal urobiť typickú odrodovú pálenku, jabĺčkovicu, slivovicu, vínovicu alebo niečo iné. Ak by ovocie skombinoval, tak už by to malo úplne inú podobu.” Tá výsledná podoba, o ktorej hovorí J. Beňo, nás chváli aj po svete. ”Všetky destiláty sú dobré, záleží len na tom, kto si čo obľúbi. Špičkovú kvalitu má pravá slovenská slivovica. Málokde na svete sa také niečo nájde.” Na čierno to nechutí Nuž, niečo také sa nájde takmer v každej slovenskej domácnosti, a tu je pes zakopaný. Majitelia páleníc svorne prisviedčajú, že počet pestovateľov, ktorí k nim prichádzajú, klesá. “Počet pestovateľov, ktorí pália, klesol možno o štvrtinu. Časť prestala páliť a časť prešla do nelegálnych páleníc,” prisviedča J. Beňo. Čierne pálenice rozkvitajú. K čaru slovenskej dedinky už zase patrí malá pálenička skrytá v šope alebo garáži, spokojne si odfukujúca z komína aj celú noc, a smradľavé výpalky sa odvádzajú kdesi do stratena. “Je to spôsobené spotrebnou daňou. Je stanovená tak vysoko, že my Slováci sme sa zachovali pápežskejšie ako pápež. Ľudia hľadajú východisko, za cenu nekvality sa dostali k malým domácim liehovarom.” Dnes pri zníženej sadzbe sa zaplatí 125 korún za liter absolútu. Keď aj úplne prehliadneme, že sú to nelegálne pálenice, a teda ochudobňujú štát na daniach a iných poplatkoch, konzumentom pálenky by nemalo byť jedno, kde si ju vyrobia. Malé pálenice sú aj zdraviu škodlivé (radšej sa nezamýšľajme ani nad zdraviuprospešnosťou dobrého destilátu). “Ja tvrdím, že v týchto páleniciach nemôžeme urobiť takú kvalitnú pálenku ako v pestovateľských páleniciach. Je to ako odviezť sa v trabante a v mercedese. Odvezú vás obe autá, ale kvalita jazdy je určite odlišná,” hovorí J. Beňo. Problémom je samotná konštrukcia malého liehovaru. Majú iba krátke potrubia, a tak sa môže ľahko stať, že ťažké alkoholy ako sú kyanovodík, metylalkohol, kyselina mravčia a maslová sa dostanú cez chladič, skvapalnia sa a zamiešajú sa do destilátu. Tak teda dobrú chuť, už nič nebráni vášmu oslepnutiu alebo paralyzovaniu, alebo možno okriveniu. Až do dna Na začiatku bola slivka, z nej opica, a potom človek...Na začiatku bola slivka, z nej kvas, a potom prišiel palič a začal “koštovku”. Treba totiž zistiť chuťové stránky destilátu. Najdôležitejšie stránky však odhalia merania. Ak bol kvas kvalitný, palič môže ťahať aj pod 40 percent, možno až k tridsaťpäťke. Najprv totiž nateká alkohol s vyšším percentom, potom s nižším. Po premiešaní sa hodnota spriemeruje. Palič je ako trpiaci v pekle, všetko je k dispozícii, ale skutočne pripiť si nikdy nemôže, musí si vystačiť s oliznutím prietokového kohútika. Hotovo. Vlastne ešte zďaleka nie, lebo znalci hovoria, že pálenka musí ešte vyzrieť. “Čím staršia, tým viac sa zvýrazní chuť ovocia. Najlepšie je zakopať ju a zabudnúť, kde je. Potom ju nájdu až ďalšie generácie, a potom už bude skutočne vynikajúca,” smeje sa predseda Združenia, ale žmurkne, a tak mu to neveríme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: ab

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Topoľčany

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 908
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 454
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 436
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 344
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 298
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 896
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 538
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 216
  1. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  2. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  3. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  4. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  5. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  6. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  7. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  8. František Adam Paló : Mário
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 412
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 894
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 547
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 450
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 449
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 030
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 973
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 805
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  2. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  3. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  4. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  5. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  6. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  7. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  8. František Adam Paló : Mário
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 412
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 894
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 547
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 450
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 449
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 030
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 973
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 805
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu