Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Páli vám to? Ak ste Slovák, určite áno

Je sezóna páleníc, kvas je už ”akurátny”, komíny na páleniciach nepretržite odfukujú. História spracovania ovocia pálením pre vlastné účely zapustila na našom území pevné korene.

Vedeli by o tom hovoriť štúrovci, ktorým vysali posledné zvyšky energie zo žíl nedeľné školy, kde sa okrem iného snažili prehovárať do duší alkoholikom v rokoch meruôsmych. Keď nahliadneme do dávnejších i skorších čias, tak úrady vždy ohraničovali túžbu „prostého ľudu“ po dobrej liehovine. V súčasnosti limit dovoľuje vypáliť za páleničiarsky rok 30 litrov absolútu na jedného pestovateľa. Absolút, teda absolútny stopercentný alkohol, sa však v praxi nedá nikdy dosiahnuť, takže žiaden strach, že by to pre osobnú spotrebu nestačilo (pestovateľ môže liehovinu použiť len pre osobnú spotrebu alebo ako dar). Ak sa podarí vypáliť dobrý 52-percentný destilát, tak si ho môže pestovateľ odviezť domov ”pod zámok” asi 57 litrov. Páleničiarsky rok trvá podľa tradície od 1. júla do 30. júna. Osudové rozhodnutie Keď príde jeseň, musí urobiť pestovateľ zásadné, takmer osudové rozhodnutie. Zjesť, zakonzervovať alebo vypáliť? Predseda Združenia pestovateľských páleníc Jozef Beňo má vo všetkom jasno: ”Niektorí si odkladajú najlepšie kúsky práve na pálenie. Destilát má vždy kvalitu podľa kvality ovocia v sude. Ovocie musí byť predovšetkým zrelé, cukornaté, zbavené nečistôt, plesní, konárikov. Čistota kvasu musí byť na jednotku, nesmie sa doň hádzať hocičo.” Každá pleseň alebo nezrelosť rapídne zníži kvalitu. Chuťové poháriky si musia zamaškrtiť. Sudy plné kvasu sa plošinkou zdvihnú ku kotlu. Kotol vo veľkobielickej pálenici, vyhrievaný plynom, sa môže naplniť dvestopäťdesiatimi litrami, k dispozícii je aj päťstolitrový kotol. Obsluha pálenice musí pravidelne premiešavať kvas v kotli, aby neprihorel, zároveň sleduje teplomer. Osemdesiatka je ideálna, odparovanie sa začína. Pary putujú potrubiami do prvej fázy destilácie, v chladiči sa skvapalnia. Potom nasleduje zberná nádoba, kde sa zhromažďuje vodka, ako volajú kvapalinu po prvom prevarení ľudia od fachu. Vodka sa však musí prevariť ešte raz. Odparovanie, schladenie v chladiči a konečne...výsledok asi štvorhodinovej práce - destilát. ”Každý deň nie sme naplnení, kolíše to, niekedy urobíme 12 - 15 zákazníkov, dnes iba štyroch,” hovorí Jozef Beňo, majiteľ pálenice vo Veľkých Bieliciach. Kto sú však hlavní zákazníci? ”Predovšetkým záhradkári - majitelia prídomových záhrad, ale aj majitelia záhrad v záhradkárskych osadách, potom sú to poľnohospodári, ktorí vlastnia sady.” Každé ovocie to má v pálenici zrátané. ”Prevažuje jablko, potom nasleduje slivka, hruška, marhuľa, a najmenej broskyňa a vínne destiláty. Pestovateľ by si mal urobiť typickú odrodovú pálenku, jabĺčkovicu, slivovicu, vínovicu alebo niečo iné. Ak by ovocie skombinoval, tak už by to malo úplne inú podobu.” Tá výsledná podoba, o ktorej hovorí J. Beňo, nás chváli aj po svete. ”Všetky destiláty sú dobré, záleží len na tom, kto si čo obľúbi. Špičkovú kvalitu má pravá slovenská slivovica. Málokde na svete sa také niečo nájde.” Na čierno to nechutí Nuž, niečo také sa nájde takmer v každej slovenskej domácnosti, a tu je pes zakopaný. Majitelia páleníc svorne prisviedčajú, že počet pestovateľov, ktorí k nim prichádzajú, klesá. “Počet pestovateľov, ktorí pália, klesol možno o štvrtinu. Časť prestala páliť a časť prešla do nelegálnych páleníc,” prisviedča J. Beňo. Čierne pálenice rozkvitajú. K čaru slovenskej dedinky už zase patrí malá pálenička skrytá v šope alebo garáži, spokojne si odfukujúca z komína aj celú noc, a smradľavé výpalky sa odvádzajú kdesi do stratena. “Je to spôsobené spotrebnou daňou. Je stanovená tak vysoko, že my Slováci sme sa zachovali pápežskejšie ako pápež. Ľudia hľadajú východisko, za cenu nekvality sa dostali k malým domácim liehovarom.” Dnes pri zníženej sadzbe sa zaplatí 125 korún za liter absolútu. Keď aj úplne prehliadneme, že sú to nelegálne pálenice, a teda ochudobňujú štát na daniach a iných poplatkoch, konzumentom pálenky by nemalo byť jedno, kde si ju vyrobia. Malé pálenice sú aj zdraviu škodlivé (radšej sa nezamýšľajme ani nad zdraviuprospešnosťou dobrého destilátu). “Ja tvrdím, že v týchto páleniciach nemôžeme urobiť takú kvalitnú pálenku ako v pestovateľských páleniciach. Je to ako odviezť sa v trabante a v mercedese. Odvezú vás obe autá, ale kvalita jazdy je určite odlišná,” hovorí J. Beňo. Problémom je samotná konštrukcia malého liehovaru. Majú iba krátke potrubia, a tak sa môže ľahko stať, že ťažké alkoholy ako sú kyanovodík, metylalkohol, kyselina mravčia a maslová sa dostanú cez chladič, skvapalnia sa a zamiešajú sa do destilátu. Tak teda dobrú chuť, už nič nebráni vášmu oslepnutiu alebo paralyzovaniu, alebo možno okriveniu. Až do dna Na začiatku bola slivka, z nej opica, a potom človek...Na začiatku bola slivka, z nej kvas, a potom prišiel palič a začal “koštovku”. Treba totiž zistiť chuťové stránky destilátu. Najdôležitejšie stránky však odhalia merania. Ak bol kvas kvalitný, palič môže ťahať aj pod 40 percent, možno až k tridsaťpäťke. Najprv totiž nateká alkohol s vyšším percentom, potom s nižším. Po premiešaní sa hodnota spriemeruje. Palič je ako trpiaci v pekle, všetko je k dispozícii, ale skutočne pripiť si nikdy nemôže, musí si vystačiť s oliznutím prietokového kohútika. Hotovo. Vlastne ešte zďaleka nie, lebo znalci hovoria, že pálenka musí ešte vyzrieť. “Čím staršia, tým viac sa zvýrazní chuť ovocia. Najlepšie je zakopať ju a zabudnúť, kde je. Potom ju nájdu až ďalšie generácie, a potom už bude skutočne vynikajúca,” smeje sa predseda Združenia, ale žmurkne, a tak mu to neveríme.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 286
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 056
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 800
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 821
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 849
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 12 262
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 902
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 446
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 601
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 574
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

V Topoľčanoch budú testovať podľa mien, v Solčanoch podľa ulíc

V Topoľčanoch vyčlenili na testovanie 24 miest.

Samospráva v Topoľčanoch odporúča obyvateľom navštíviť ich odberové miesto v hodinách podľa začiatočníckeho písmena priezviska.

Zväz čaká sťahovanie

Hrať do Vianoc by sa mohlo len v prípade dohody klubov.

Predseda ObFZ Topoľčany Pavol Šípoš.

Kruháč pri Zlatom baránku nebude

Dopravu by nezrýchlil, bezpečnosť ale zvýšil.

Primátorovi Partizánskeho potvrdili pozitívny test

„Choroba môže navštíviť každého z nás, viem o čom píšem, pred chvíľou som obdržal výsledky včerajšieho testovania na COVID-19. Žiaľ i môj výsledok je pozitívny,“ napísal na svojej stránke primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?