Ako nám prezradila Gabika Bahelková - miestna únia žien takýmto spôsobom oprašuje v obci staré tradície. Pečenie radošinskej fašiangovej šišky je prvou fašiangovou lastovičkou a možno túto akciu v budúcnosti spoja aj s pochovávaním basy. Tento rok rozvoniavalo na stoloch v kultúrnom dome asi 500 šišiek a fánok. Osem druhov pochúťok lákalo návštevníkov, ktorí sa prišli pozrieť, dúfajúc, že sa im zo stola niečo ujde. O príjemnú hudobnú atmosféru sa postaral pán Pankiewicz z Radošiny a na šiškovú slávu sa prišli pozrieť správca farnosti i starosta obce Ing. František Šugra. Ženy sa snažia priniesť každý rok rôzne nové recepty, aby pečené dobroty boli vždy iné, zaujímavejšie, chutnejšie. A aby ste nepovedali, že radošinské ženy si nechávajú tajomstvo pečenia šišiek a fánok iba pre seba, ponúkajú vám dva recepty, do prípravy ktorých sa môžete pustiť ihneď - je už totiž najvyšší čas... ŠIŠKY PODĽA JANKY 50 dkg hladkej múky, 1 vajce, za hrsť cukru, soľ, 3 dkg droždia,
1 pohár mlieka, šťavu z 1/2 citróna, 4 uvarené zemiaky, 5 dkg Palmarínu, trocha rumu. FÁNKY OD IRENKY 2 vajcia, 1/2 dcl rumu, 1 dcl šľahačkovej smotany, štipku soli, lyžicu cukru, štvrť prášku do pečiva, múku (usýpať podľa potreby, až kým nie je cesto husté). Fánky smažíme na rozpálenom oleji.
Autor: rd