Podľa údajov Českého zväzu pivovarov a sladovní výroba aj export piva vykazuje v ostatných rokoch trvalý rast, pričom „ťahúňom“ je práve vývoz, na ktorom sa podieľajú malé i veľké pivovary. Naopak, výroba na domáci trh klesla o dve percentá na celkový objem 16,1 miliónov hektolitrov. A to odbyt na domácom trhu stále väčšou mierou podporujú turisti - cudzinci, takže 160 litrov na hlavu, čo robí z Českej republiky svetovú jednotku, vôbec nepripadá iba na Čechov. Export českého piva sa za posledných päť rokov zvýšil o dve tretiny. Zo 48 domácich pivovarov vlani vyvážalo do zahraničia 41. Pritom poklesol podiel troch najväčších vývozcov, plzeňského Prazdroja, pražského Staropramenu a českobudějovického Budvaru. Najväčším odbytiskom českého piva je Nemecko, kam vlani smerovalo takmer 900-tisíc hektolitrov piva. Dodávky na Slovensko sa zvýšili o 36 percent na 464 hektolitrov, čo sa blíži domácej spotrebe topoľčianskeho piva.