TOPOĽČANY. Až 98% ľudí v okrese Topoľčany má prístup k verejnému vodovodu. Dodnes sa ho nepodarilo vybudovať iba trom obciam. „Ide o Nemečky, Lipovník a Blesovce. Inak sme v prístupe k vode v porovnaní s východným Slovenskom na tom veľmi dobre,“ prezradila nám vedúca oddelenia hygieny životného prostredia Mária Škodová s tým, že projekty na vybudovanie vodovodu v malých obciach existujú, no problémom sú financie.
Ľudia v týchto obciach využívajú vodu zo studní, ich kvalitu však hygienici nesledujú pravidelne. „Vody v plytkých studniach bývajú mikrobiologicky závadné a môžu v nich byť zvýšené hodnoty dusičnanov a dusitanov, pretože voda je pôdnymi vrstvami menej prefiltrovaná. V hlbších studniach je predpoklad kvalitnejšej vody,“ dodala Škodová.
Upravovať vodu z vodovodu je zbytočné
Hygienici sa však v posledných rokoch stretávajú s dvomi fenoménmi. Ľudia sa snažia šetriť tak, že sa vracajú k vlastným studniam. Podľa hygienikov však nejde o šetrenie na správnom mieste. Voda z vodovodu je podrobne a pravidelne sledovaná prevádzkovateľmi vodovodov aj úradmi verejného zdravotníctva, vodu zo studní si dá podrobne kontrolovať asi málokto, keďže testy stoja nemalé peniaze.
Na druhej strane si ľudia dávajú namontovať prístroje na úpravu vody z verejného vodovodu.
„V našom regióne to považujem za zbytočné. Filtre z vody odbúravajú aj minerálne prvky – vápnik, horčík, ktoré sú pre fungovanie ľudského organizmu veľmi prospešné a nenahraditeľné. Odporúčané hodnoty obsahu vápnika a horčíka v pitnej vode podľa súčasnej legislatívy na Slovensku sú: vápnik > 30 mg/l , horčík 10 až 30 mg/l a súčet vápnika a horčíka 1,1 – 5 mmol/l . V okrese Topoľčany je obsah týchto prvkov vo vode z verejných vodovodov v súlade s týmito odporúčanými hodnotami. Zo zdravotného hľadiska by sme mali uprednostňovať tvrdšiu vodu vzhľadom k tomu, že je dokázaný jej preventívny vplyv na vznik srdcovo-cievnych ochorení. Prítomnosť vápnika a horčíka spolu s ďalšími minerálmi zlepšuje senzorické vlastnosti pitnej vody – pomáha vytvárať príjemnú chuť vody. Tvrdá voda je skôr technický problém, no ľudské telo nie je varná kanvica,“ dodala Škodová.
Ak niekomu zapácha voda chlórom, stačí, aby ju nechal chvíľu odstáť.
Pitnú vodu majú Topoľčany najmä z okresu Bánovce
Najnižšia povolená hodnota obsahu voľného chlóru vo vode je 0,05 mg/l a maximálna je 0,3 mg/l. Vo vodovodoch v okrese Topoľčany je voda chlórovaná do 0,1 mg/l, teda tesne nad minimálnou hodnotou.
Voda pretekajúca v Topoľčianskom skupinovom vodovode pochádza najmä zo zdrojov v bánoveckej oblasti (Timoradza, Slatina nad Bebravou, Krásna Ves), ďalšie zdroje sú v oblasti Závady. Významné vodné zdroje sa nachádzajú aj v Nitrianskej Blatnici a Radošine.
V okrese existujú tiež malé obecné vodovody s vlastnými zdrojmi vody – napríklad v Krnči, Orešanoch a Urminciach.