Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Študentky zožali úspech so Žochárom z cesta

Výroba repliky sochy Žochára trvala študentkám a ich majsterkám viac ako týždeň.

Zľava Sandra Pavlíčková, majsterky Silvia Machovičová, Mária Jaďuďová a Magdaléna Hlavačková.Zľava Sandra Pavlíčková, majsterky Silvia Machovičová, Mária Jaďuďová a Magdaléna Hlavačková. (Zdroj: Ondrej Šomodi)

TOPOĽČANY. Topoľčianske cukrárky a pekárky zo Strednej odbornej školy potravinárskej zahviezdili koncom januára na 11. ročníku medzinárodnej súťaže Danubius Gastro 2017 v bratislavskej Inchebe.

Žochár by vám veľmi nechutil

Odbornej porote a študentom stredných odborných škôl zo Slovenska a krajín V4 predstavili jeden zo symbolov nášho mesta – sochu Žochára a odniesli si vďaka nej 3. miesto v súťažnej kategórii.
„Typické pre môj región“. Na tomto spoločnom projekte sa podieľali študentky Sandra Pavlíčková, Magdaléna Hlavačková a majsterky Mária Jaďuďová a Silvia Machovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

„Náš Žochár je zo slaného cesta, ktoré je vytvorené z múky a soli v pomere 1:1, preto by ste si na ňom asi veľmi nepochutili,“ prezradila nám Sandra Pavlíčková. Vytvorenie cestovinového Žochára však nebolo najjednoduchšie. Jednotlivé časti sochy museli vzniknú samostatne a po čiastočnom usušení sa pospájali.
„Žochára sme asi týždeň sušili v konvektomate a potierali vodou. Mimoriadne náročné bolo tiež tvarovanie,“ dodala Sandra.

Porota súťažiacich nešetrila

Ocenenie za sochu Žochára však nebolo jediné, ktoré si študentky odniesli. Počas 4,5 hodiny museli upiecť požadované množstvo bratislavských rožkov a výrobkov z lineckého cesta. Všetky súťažné exponáty museli predložiť porote a naaranžovať do vitrín.

Hodnotiacu porotu tvorili odborníci z praxe a členovia cechu. Kritériá hodnotenia boli prísne, sledovala sa hmotnosť výrobkov, tvar, vzhľad, kvalita náplne a harmónia chutí. Pri umeleckom diele porota hodnotila originalitu, umeleckú kvalitu a remeselnú zručnosť.

Skryť Vypnúť reklamu

Sandra Pavlíčková získala prvé miesto v súťaži vo výrobe jemného pečiva z lineckého cesta a Magdaléna Hlavačková získala druhé miesto v kategórii Najlepší Bratislavský rožok.

(OŠ, MT)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 664
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 528
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 202
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 513
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 296
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 186
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 867
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 938
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 745
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 733
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Hádzanári do Košíc nejdú, nestihli ich pretestovať

Topoľčianski hádzanári po karanténe do extraligového kolotoča opäť nenaskočia. Sobotný zápas v Košiciach proti miestnemu tímu Crows je odložený.

Posedieť s priateľmi môžete už len na terase

V posledných dňoch ste mohli sedieť iba na terase, od zajtra už ani tam.

Monika Rajnohová.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Už ste čítali?