Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa

Tribečské múzeum predstavuje tradíciu čokoládového priemyslu

Bohatú tradíciu československého čokoládového priemyslu približuje výstava Čokoláda - sladké pokušenie, ktorú sprístupnilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch.

Tmavá čokoláda(Zdroj: unsplash.com/Charisse Kenion)

TOPOĽČANY. Bohatú tradíciu československého čokoládového priemyslu približuje výstava Čokoláda - sladké pokušenie, ktorú sprístupnilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky ju autorsky pripravilo Múzeum obchodu v Bratislave.

Prečítajte si tiež: V meste začína výstavba nového obchodného centra. Vieme, ako bude vyzerať

"Prostredníctvom dobových exponátov zo zbierok múzea obchodu výstava mapuje bohatú tradíciu československého čokoládového a cukrovinkárskeho priemyslu, ktorý patril medzi najvýznamnejšie odvetvia potravinárskeho priemyslu v Československu. Vystavené predmety sa týkajú čokolády i jej výroby, či už sú to rôzne formy, lisy, dózy z čokolád a iných cukroviniek. Zaujímavý je automat na cukríky. Staršia generácia si zase zaspomína na obaly z predošlých rokov," informoval Ľubomír Opáth Z Tribečského múzea. Výstava potrvá do 26. októbra tohto roka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kakaové bôby, z ktorých sa čokoláda vyrába, sa pestovali už pred 3000 rokmi v dažďových pralesoch. Označenie kakao bolo odvodené zo slova kakawa z reči mexického národa Olmékov, ktorí ním označovali kakaovník a jeho plody. Po zániku civilizácie v 4. storočí sa toto územie stalo súčasťou Mayskej ríše a ich kultúry, ktorá prebrala využívanie kakaovníka. Pôvodná receptúra spočívala v rozomletí plodov zeleného kakaovníka, následným zahustením kukuričnou múkou a dochutením vanilkou alebo chilli. Pomenovanie čokoláda pochádza z aztéckej kultúry, vzniklo zo slova xocoatl (kyslá voda). Aztékovia bôby najprv upražili, potom rozdrvili a pridali do nich vodu a vybrané korenia.

Moderná európska história čokolády sa začala písať až v roku 1517 pričinením španielskeho objaviteľa Hernána Cortésa pri jeho stretnutiach s aztéckou kultúrou. Po jeho návrate sa Španielsko stalo kolískou európskej čokoládovej histórie. Vznikali tu čokoládovne, v ktorých sa po celý deň pripravovala čerstvá horúca čokoláda s pridaním cukru. K rozšíreniu čokolády v Európe paradoxne prispela aj prvá svetová vojna, kedy sa čokoláda dodávala vojakom. To sa zopakovalo aj počas druhej svetovej vojny. Následkom toho sa po oboch svetových vojnách začala skutočná masová spotreba čokolády.

Približne v 19. storočí sa začala budovať aj dlhá a bohatá tradícia čokoládového a cukrovinkárskeho priemyslu v rakúsko-uhorskej monarchii. "Po vzniku Československa síce čokoládové fabriky stratili veľké množstvo odbytísk i dôležitej konkurencie, no po roku 1920 nastal veľký rozmach v zakladaní nových tovární na výrobu čokolády a cukroviniek," skonštatoval Opáth. Okrem továrenskej výroby bola veľmi rozšírená i remeselná výroba čokolády a niektorí cukrári boli populárni a známi po celom Československu i v zahraničí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Dva rekordy na druhý pokus
  2. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  3. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  4. Virtuálne sídlo v Bratislave
  5. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  10. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 779
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 502
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 423
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 159
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 358
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 640
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 975

Téma: Čokoláda


Hlavné správy z MY Topoľčany

REGIONÁLNY FUTBAL: Víkendové výsledky, komentáre a tabuľky od IV. po VII. ligu

Podrobný prehľad futbalového diania od IV. po VII. futbalovú ligu v ObFZ Topoľčany.

Topoľčianska nemocnica chce nakúpiť zobrazovacie prístroje

Ich celková odhadovaná cena bude zhruba 2,2 mil. eur.

Za mnohé vzácne nálezy v regióne môžu náhody

Posledný nález pokladu sa podaril minulý rok neďaleko Bojnej.

Obyvatelia sa môžu zapojiť do upratovania mesta

Obyvatelia Partizánskeho môžu prispieť k čistejšiemu prostrediu v meste.

V hodnotení nemocníc si topoľčianska výrazne polepšila

V súčasnosti sa rozhoduje o pridelení veľkej dotácie pre nemocnicu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?