TOPOĽČANY. Niektoré reštaurácie zavreli svoje dvere úplne, mnohé z nich však hľadajú spôsob, ako v pridusenej ekonomike prežiť.
Možností ale veľa nemajú. Od 16. marca môžu totiž fungovať len v obmedzenom režime – do tretej poobede s tým, že predávať smú len cez okienko, resp. si tam hostia môžu pre jedlo prísť. Treťou alternatívou je možnosť donáškovej služby.
Pandémia COVID-19 gastroprevádzky doslova knokautovala. A tento fakt potvrdil i nemenovaný muž (meno v redakcii) z topoľčianskeho bistra. „To bez debaty. Ľudia sa skrátka boja, služby tak v tejto dobe príliš nevyužívajú. Keby sa pootvárali obchodíky, zas by bolo o niečo lepšie. Teraz je to ale naozaj na figu,“ uviedol podnikateľ. Ten v tejto súvislosti priznal, že hoci to v súčasnosti nie je s tržbami žiaden zázrak, medzi 16. a 31.marcom to vyzeralo ešte horšie. „Pravdupovediac, bolo to doslova na zaplakanie. Šli dole o približne 75 percent,“ dodal majiteľ prevádzky, ktorý preto bude žiadať finančnú podporu od štátu. Ako však dodal, či ju naozaj dostane, je vo hviezdach.
Chýbajú zákazníci v interiéri
Núdzový stav, samozrejme, zasiahol i pizzérie. Hoci tie boli na rozvoz jedla prispôsobené už predtým, zatvorenie prevádzok ovplyvnilo aj ich.
„Klasický chod prevádzky nám určite chýba. Robíme ale všetko preto, aby sme našich ľudí uživili a nemuseli nikoho prepúšťať. V personále máme veľa šikovných ľudí, ktorých vieme využiť tiež na renovácie interiéru či prerábky terasy a pod,“ uviedol Tomáš Adamik z topoľčianskeho Pizza House. Aby vykryli výpadok, siahli tiež po „neštandardných“ možnostiach. Napríklad ponuku rozšírili o rozvoz čapovaného piva. „Čašníčky môžu tak čapovať, baliť a vybavovať telefonické objednávky. Doma nemáme nikoho.“ dodal Adamik.
Úsporný režim
Svoju prevádzku sa rozhodol nezatvoriť aj Patrik Ďurík. Ako sám povedal, prvé dva týždne (do konca marca) sa ešte dali ako tak zvládnuť. V apríli mu ale klesli tržby minimálne o polovicu.