„Recept solčianskeho skladaníka je typický pre našu obec, aj keď skladaník poznajú ľudia pod názvom „štedrák“. Ale ten pravý so svojou príchuťou a kvalitou sa dlhé roky pečie len v Solčanoch. Receptúra sa dedí a obľúbená pochúťka nesmie chýbať na žiadnej rodinnej oslave a ani na Vianoce,“ povedal starosta Solčian Juraj Soboňa.

„Robí sa z vrstiev kysnutého cesta, pomletého maku, pomletých orechov a tvarohu. Tvaroh a slivkový lekvár sa používajú na vyplnenie ozdobnej mriežky na povrchu skladaníka. Do mletého maku a do orechov sa pridávajú rôzne aromatické príchute (rum) a môžu sa použiť aj hrozienka – do tvarohu alebo pomletých orechov,“ hovorí starosta.
„Chcel som, aby pochúťka získala regionálnu značku kvality, dnes je Solčiansky skladaník regionálnym produktom Ponitria,“ povedal Juraj Soboňa.
Solčiansky skladaník
Potrebujeme:
cesto: 800 g polohrubej múky, jedno droždie, 3 PL kryštálového cukru, štipku soli, 3 dl oleja, 6 dl mlieka
plnka 1: 500 g mletých orechov, 400 g práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 dl mlieka, hrsť hrozienok, plnka 2: 500 g mletého maku, 400 g práškového cukru, 2 balíky vanilkového cukru, 1 dl mlieka, hrsť hrozienok, plnka 3: 3 ks tvarohu (250 g), 2 žĺtka, práškový cukor podľa chuti, plnka 4: slivkový lekvár.

Postup:
V troške mlieka urobíme kvások, ktorý potom vlejeme do múky s cukrom, žĺtkami, soľou a olejom. Počas miesenia pridávame mlieko podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, necháme vykysnúť. Rozdelíme ho na tri rovnaké bochníky a necháme ešte podkysnúť.
Orechovú aj makovú plnku urobíme zmiešaním surovín.

Plytký plech vymastíme olejom. Jeden bochník cesta vyvaľkáme a prenesieme na plech tak, aby cesto z neho neprečnievalo. Posypeme makovou plnkou, popolievame asi 1 dl mlieka, v ktorom sme rozpustili vanilkový cukor. Vyvaľkáme druhé cesto a prenesieme ho na makovú plnku. Posypeme orechovou plnkou a polejeme mliekom s vanilkovým cukrom. Nakoniec vyvaľkáme tretie cesto, uložíme ho na orechovú plnku.
Obrežeme prečnievajúce cesto a dáme piecť na 20 minút na 170 °C.
Upečený skladaník potrieme mliekom a necháme vychladnúť. Zdobíme tvarohovou plnkou a slivkovým lekvárom.
V Solčanoch je každý skladaník inak vyzdobený. Je to na fantázii. Niektoré gazdinky tvaroh melú na mäsovom mlynčeku, aby bol vláčnejší a do orechovej a makovej plnky pridávajú aj rum alebo rumovú esenciu.