Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Máte už napečené? Vyskúšajte jedinečný skladaník

Tento koláč sa nikde inde na Slovensku nepečie v takejto podobe, iba v Solčanoch, najväčšej obci Topoľčianskeho okresu.

Starosta Solčian Juraj Soboňa s manželkou Jolantou.Starosta Solčian Juraj Soboňa s manželkou Jolantou. (Zdroj: Archív J. S.)

„Recept solčianskeho skladaníka je typický pre našu obec, aj keď skladaník poznajú ľudia pod názvom „štedrák“. Ale ten pravý so svojou príchuťou a kvalitou sa dlhé roky pečie len v Solčanoch. Receptúra sa dedí a obľúbená pochúťka nesmie chýbať na žiadnej rodinnej oslave a ani na Vianoce,“ povedal starosta Solčian Juraj Soboňa.

Prečítajte si tiež Práce finišujú, pozrite si video Čítajte 

„Robí sa z vrstiev kysnutého cesta, pomletého maku, pomletých orechov a tvarohu. Tvaroh a slivkový lekvár sa používajú na vyplnenie ozdobnej mriežky na povrchu skladaníka. Do mletého maku a do orechov sa pridávajú rôzne aromatické príchute (rum) a môžu sa použiť aj hrozienka – do tvarohu alebo pomletých orechov,“ hovorí starosta.

Skryť Vypnúť reklamu

„Chcel som, aby pochúťka získala regionálnu značku kvality, dnes je Solčiansky skladaník regionálnym produktom Ponitria,“ povedal Juraj Soboňa.

Solčiansky skladaník

Potrebujeme:

cesto: 800 g polohrubej múky, jedno droždie, 3 PL kryštálového cukru, štipku soli, 3 dl oleja, 6 dl mlieka

plnka 1: 500 g mletých orechov, 400 g práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 dl mlieka, hrsť hrozienok, plnka 2: 500 g mletého maku, 400 g práškového cukru, 2 balíky vanilkového cukru, 1 dl mlieka, hrsť hrozienok, plnka 3: 3 ks tvarohu (250 g), 2 žĺtka, práškový cukor podľa chuti, plnka 4: slivkový lekvár.

Postup:

V troške mlieka urobíme kvások, ktorý potom vlejeme do múky s cukrom, žĺtkami, soľou a olejom. Počas miesenia pridávame mlieko podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, necháme vykysnúť. Rozdelíme ho na tri rovnaké bochníky a necháme ešte podkysnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Orechovú aj makovú plnku urobíme zmiešaním surovín.

Prečítajte si tiež Kúsok vianočnej Prahy v Bojnej Čítajte 

Plytký plech vymastíme olejom. Jeden bochník cesta vyvaľkáme a prenesieme na plech tak, aby cesto z neho neprečnievalo. Posypeme makovou plnkou, popolievame asi 1 dl mlieka, v ktorom sme rozpustili vanilkový cukor. Vyvaľkáme druhé cesto a prenesieme ho na makovú plnku. Posypeme orechovou plnkou a polejeme mliekom s vanilkovým cukrom. Nakoniec vyvaľkáme tretie cesto, uložíme ho na orechovú plnku.

Obrežeme prečnievajúce cesto a dáme piecť na 20 minút na 170 °C.

Upečený skladaník potrieme mliekom a necháme vychladnúť. Zdobíme tvarohovou plnkou a slivkovým lekvárom.

V Solčanoch je každý skladaník inak vyzdobený. Je to na fantázii. Niektoré gazdinky tvaroh melú na mäsovom mlynčeku, aby bol vláčnejší a do orechovej a makovej plnky pridávajú aj rum alebo rumovú esenciu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 986
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 833
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 972
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 166
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 085
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 456
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 646
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 617
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 607
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 216
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Autobusy budú jazdiť ako cez prázdniny

K zmene režimu dochádza na prímestských linkách, ktoré zabezpečuje prevádzka v Topoľčanoch od pondelka 18. januára 2021.

Aké mená si vybrali rodičia pre svoje deti?

K 31.12. 2020 malo mesto Topoľčany 25 196 obyvateľov. V Topoľčanoch sa narodilo 208 detí, aké dostali mená?

Ruská VHL mu nevyšla, sezónu dohrá v Topoľčanoch. Šimun sa pokúsi o tvrdý reštart

„Táto pandémia mi zruinovala sezónu,“ hovorí odchovanec Topoľčian Eduard Šimun.

Eduard Šimun v drese Topoľčian už stihol odohrať tri zápasy, v ktorých strelil i dva góly.

Odpadu pribúda, cena rastie

Aktuálne schválená sadzba poplatku na rok 2021 je 39,96 €.

Obyvatelia Topoľčian produkujú až príliš veľa odpadu. V rámci Slovenska má mesto najvyššiu produkciu komunálneho odpadu, ktorá dosahuje objem 700 kg na obyvateľa ročne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

Už ste čítali?