Jacovská pekáreň - od kuriozity k miestu na trhu

Bolo pred rokmi nepísanou povinnosťou úradníkov ministerstva vnútra priniesť z porady v poľovníckom zámočku na Duchonke kolegom peceň jacovského chleba. V čase, keď distribúciu pekárenských výrobkov "zabezpečovali" referenti obchodu na ONV, bol jacovský c

hlieb pokladaný za lahôdku populárnu možno až vo vládnych kabinetoch. Ponovembrové podnikateľské turbulencie legendárny jacovský chlieb takmer zniesli zo sveta. Dnes je však jacovský opäť na policiach každého solídneho obchodu vedľa možno piatich ďalších z iných pekární. A nielen chlieb, ale aj tridsať ďalších voňavých výrobkov z Pekárne Jacovce, ktorej majiteľom a manažérom je Jaroslav Božik. Ten sa s pomocou majstra pekára a machra na pece Viliama Kvasnicu podujal v roku 1993 vrátiť zadlženú jacovskú pekáreň a jej výrobky na trh. Najprv ako nájomca piekol jacovský biely i čierny chlieb, pečivo a populárne osúchy s kúskami slaniny, cesnakom a rascou. „Pomaličky a s rozvahou sme dokupovali technológie, získavali nových odberateľov, až nám začala byť stará prevádzkareň uprostred dediny tesná. Piekli sme už pätnásť druhov výrobkov,“ spomína na opatrné začiatky J. Božik. A tak po piatich rokoch bol na svete podnikateľský zámer a po ňom projekt. „Kúpil som obecný pozemok na konci dediny medzi Chocinou a hôrkou a pustili sme sa do stavby skladov, miesiarne, kúpili sme modernú kysiareň, pekárenské pece z Moravy vyhrievané plynom, autá na rozvoz, ba aj náhradný zdroj elektriny, prosto chcel som, aby pekáreň zodpovedala dobe po technologickej, hygienickej, bezpečnostnej i marketingovej stránke.“ Druhý dych Investície umožnili nielen zvýšiť objem výroby, ale tiež zdvojnásobiť sortiment. Objavilo sa v ňom niekoľko druhov šatôčok, vianočky, bagety, pletenky. „Máme dnes okolo 70 odberateľov od Partizánskeho až po Nitru,“ vecne konštatuje terajší stav šéf pekárne, „denne pečieme tisíc chlebov, v sobotu aj 2 300, desaťtisíc rožkov, dve pece sú na dve zmeny stále v permanencii. Pravda, úzkostlivo musíme dbať na akurátnosť technologického procesu, každej fáze treba nechať jej čas, všetko poriadne čistiť, používať kvalitné suroviny. Máme veľmi dobré skúsenosti s múkou z Ivánky pri Nitre, ale aj s ostatnými dodávateľmi, vysvetľuje J. Božik, klopkajúc hánkou na stôl. Firma má pätnásť zamestnancov, ku ktorým patria aj predavačky vo vlastných predajniach, stredným Ponitrím jazdí deň čo deň päť jacovských distribučných áut. Rozvážajú nielen chlieb a pečivo, ale vraj aj dobrý chýr o šikovnosti jacovských pekárov. Keď môžu, pomôžu Pekáreň Jacovce je vo svojom okolí dôkazom toho, že nielen chlebom je človek živý. Jej majiteľ je nadšený podporovateľ a zároveň predseda domáceho futbalového oddielu Družstevník, ktorý má vďaka obecnej i sponzorskej podpore veľmi solídne materiálne zázemie. Priazeň jacovskej pekárne však pociťujú pravidelne aj topoľčianski hádzanári, hokejisti, futbalisti i neziskové organizácie. S obľubou si jej výrobky objednávajú aj firmy na svoje jubileá a iné slávnostné príležitosti. Osúchy a špecialita firmy nad iné - pečené prasiatko zo starej, drevom vyhrievanej pece je vyhľadávanou delikatesou. „Usilujeme sa obchodné partnerstvá a podporu dobrovoľníckeho sektora držať v rovnováhe zodpovedajúcej našim možnostiam,“ vysvetľuje svoj altruizmus majiteľ firmy. „Máme odberateľov, ktorí si vyžiadali aj 60-dňovú splatnosť záväzkov, malí odberatelia sú v platení operatívnejší. Samozrejme, musíme načas platiť zamestnancom a dodávateľom, plniť si záväzky voči štátu, lízingovým spoločnostiam i banke... Až potom prichádza na rad sponzorstvo. Keď môžeme, radi pomôžeme.“ Pán Božik nelamentuje nad „osudom“ podnikateľa, ale na vývoj cien energií, benzínu a nafty, na 19-percentnú DPH na potraviny má ťažké srdce. Takýto vývoj pokladá za prekážky rozvoja malého a stredného podnikania. Zmieňuje sa aj o obchodných reťazcoch, o ich požiadavke vyše 100-dňových lehôt splatnosti faktúr. Konkurenciu vidí predovšetkým v tých pekárňach, ktoré dostali ich majitelia za symbolické ceny aj s technológiami, zamestnancami a odberateľskou sieťou. Rožky za 90 halierov sú podľa neho lacný trik, ktorý degraduje pekárenské remeslo, na ktorom musí stáť dobré meno firmy. „Ak by som nemal pracovitých a remeselne šikovných zamestnancov, nemohol by som podnikať,“ vyslovuje svoje podnikateľské krédo J. Božik. „Neuznávam argument, že ľudí, ktorí hľadajú robotu, je dosť. Kvalifikovaných, serióznych a keď treba aj obetavých nie je nikdy dosť. Mám šťastie, že v mojej firme sú práve takí.“ Dvadsaťpäť ton múky a metrické centy ďalších surovín prejdú zamestnancom pekárne pod hôrkou každý mesiac cez ruky, aby sa pod nimi menili na žiadané výrobky. Siahame po nich denne s príjemnou samozrejmosťou, chváliac tak prácu pekárov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: vš

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Topoľčany

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 593
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 322
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 136
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 346
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 889
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 876
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  5. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  6. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  7. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  8. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 27 899
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 813
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 265
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 988
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 991
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 041
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 874
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Tupou Ceruzou: Smerákov
  4. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  5. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  6. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  7. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  8. Věra Tepličková: Je čas na kázne
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  5. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  6. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  7. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  8. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 27 899
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 813
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 265
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 988
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 991
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 041
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 874
  1. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Tupou Ceruzou: Smerákov
  4. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  5. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  6. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  7. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  8. Věra Tepličková: Je čas na kázne

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu