Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Jacovská pekáreň - od kuriozity k miestu na trhu

Bolo pred rokmi nepísanou povinnosťou úradníkov ministerstva vnútra priniesť z porady v poľovníckom zámočku na Duchonke kolegom peceň jacovského chleba. V čase, keď distribúciu pekárenských výrobkov "zabezpečovali" referenti obchodu na ONV, bol jacovský c

hlieb pokladaný za lahôdku populárnu možno až vo vládnych kabinetoch. Ponovembrové podnikateľské turbulencie legendárny jacovský chlieb takmer zniesli zo sveta. Dnes je však jacovský opäť na policiach každého solídneho obchodu vedľa možno piatich ďalších z iných pekární. A nielen chlieb, ale aj tridsať ďalších voňavých výrobkov z Pekárne Jacovce, ktorej majiteľom a manažérom je Jaroslav Božik. Ten sa s pomocou majstra pekára a machra na pece Viliama Kvasnicu podujal v roku 1993 vrátiť zadlženú jacovskú pekáreň a jej výrobky na trh. Najprv ako nájomca piekol jacovský biely i čierny chlieb, pečivo a populárne osúchy s kúskami slaniny, cesnakom a rascou. „Pomaličky a s rozvahou sme dokupovali technológie, získavali nových odberateľov, až nám začala byť stará prevádzkareň uprostred dediny tesná. Piekli sme už pätnásť druhov výrobkov,“ spomína na opatrné začiatky J. Božik. A tak po piatich rokoch bol na svete podnikateľský zámer a po ňom projekt. „Kúpil som obecný pozemok na konci dediny medzi Chocinou a hôrkou a pustili sme sa do stavby skladov, miesiarne, kúpili sme modernú kysiareň, pekárenské pece z Moravy vyhrievané plynom, autá na rozvoz, ba aj náhradný zdroj elektriny, prosto chcel som, aby pekáreň zodpovedala dobe po technologickej, hygienickej, bezpečnostnej i marketingovej stránke.“ Druhý dych Investície umožnili nielen zvýšiť objem výroby, ale tiež zdvojnásobiť sortiment. Objavilo sa v ňom niekoľko druhov šatôčok, vianočky, bagety, pletenky. „Máme dnes okolo 70 odberateľov od Partizánskeho až po Nitru,“ vecne konštatuje terajší stav šéf pekárne, „denne pečieme tisíc chlebov, v sobotu aj 2 300, desaťtisíc rožkov, dve pece sú na dve zmeny stále v permanencii. Pravda, úzkostlivo musíme dbať na akurátnosť technologického procesu, každej fáze treba nechať jej čas, všetko poriadne čistiť, používať kvalitné suroviny. Máme veľmi dobré skúsenosti s múkou z Ivánky pri Nitre, ale aj s ostatnými dodávateľmi, vysvetľuje J. Božik, klopkajúc hánkou na stôl. Firma má pätnásť zamestnancov, ku ktorým patria aj predavačky vo vlastných predajniach, stredným Ponitrím jazdí deň čo deň päť jacovských distribučných áut. Rozvážajú nielen chlieb a pečivo, ale vraj aj dobrý chýr o šikovnosti jacovských pekárov. Keď môžu, pomôžu Pekáreň Jacovce je vo svojom okolí dôkazom toho, že nielen chlebom je človek živý. Jej majiteľ je nadšený podporovateľ a zároveň predseda domáceho futbalového oddielu Družstevník, ktorý má vďaka obecnej i sponzorskej podpore veľmi solídne materiálne zázemie. Priazeň jacovskej pekárne však pociťujú pravidelne aj topoľčianski hádzanári, hokejisti, futbalisti i neziskové organizácie. S obľubou si jej výrobky objednávajú aj firmy na svoje jubileá a iné slávnostné príležitosti. Osúchy a špecialita firmy nad iné - pečené prasiatko zo starej, drevom vyhrievanej pece je vyhľadávanou delikatesou. „Usilujeme sa obchodné partnerstvá a podporu dobrovoľníckeho sektora držať v rovnováhe zodpovedajúcej našim možnostiam,“ vysvetľuje svoj altruizmus majiteľ firmy. „Máme odberateľov, ktorí si vyžiadali aj 60-dňovú splatnosť záväzkov, malí odberatelia sú v platení operatívnejší. Samozrejme, musíme načas platiť zamestnancom a dodávateľom, plniť si záväzky voči štátu, lízingovým spoločnostiam i banke... Až potom prichádza na rad sponzorstvo. Keď môžeme, radi pomôžeme.“ Pán Božik nelamentuje nad „osudom“ podnikateľa, ale na vývoj cien energií, benzínu a nafty, na 19-percentnú DPH na potraviny má ťažké srdce. Takýto vývoj pokladá za prekážky rozvoja malého a stredného podnikania. Zmieňuje sa aj o obchodných reťazcoch, o ich požiadavke vyše 100-dňových lehôt splatnosti faktúr. Konkurenciu vidí predovšetkým v tých pekárňach, ktoré dostali ich majitelia za symbolické ceny aj s technológiami, zamestnancami a odberateľskou sieťou. Rožky za 90 halierov sú podľa neho lacný trik, ktorý degraduje pekárenské remeslo, na ktorom musí stáť dobré meno firmy. „Ak by som nemal pracovitých a remeselne šikovných zamestnancov, nemohol by som podnikať,“ vyslovuje svoje podnikateľské krédo J. Božik. „Neuznávam argument, že ľudí, ktorí hľadajú robotu, je dosť. Kvalifikovaných, serióznych a keď treba aj obetavých nie je nikdy dosť. Mám šťastie, že v mojej firme sú práve takí.“ Dvadsaťpäť ton múky a metrické centy ďalších surovín prejdú zamestnancom pekárne pod hôrkou každý mesiac cez ruky, aby sa pod nimi menili na žiadané výrobky. Siahame po nich denne s príjemnou samozrejmosťou, chváliac tak prácu pekárov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 076
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 862
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 035
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 017
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 873
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 806
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 406
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 673
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 572
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 539
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Hádzanári do Košíc nejdú, nestihli ich pretestovať

Topoľčianski hádzanári po karanténe do extraligového kolotoča opäť nenaskočia. Sobotný zápas v Košiciach proti miestnemu tímu Crows je odložený.

Posedieť s priateľmi môžete už len na terase

V posledných dňoch ste mohli sedieť iba na terase, od zajtra už ani tam.

Monika Rajnohová.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?