OPONICE. Zmena klímy ohrozuje budúcnosť poľnohospodárstva na celom svete. Napriek tomu, že v značnej miere prispieva k nežiaducim zmenám, je nimi aj výrazne ovplyvnené. Extrémne výkyvy počasia sa už teraz prejavujú vo výnosoch plodín aj v našej krajine.
Výzvy a opatrenia súvisiace s klimatickými zmenami boli jednou z nosných tém odborných prednášok na Celoslovenských dňoch poľa v Oponiciach, ktoré sa konali 6. a 7. mája na poliach pod Oponickým hradom.
Jediná slovenská odroda prosa
Aby poľnohospodári dokázali zabezpečiť výživu obyvateľstva, upriamujú pozornosť na pestovanie plodín so schopnosťou prospievať i v náročných podmienkach.
Výmena kĺbu je pre ľudí strašiakom. Do troch mesiacov môže byť pacient plne mobilný, tvrdí doktor Čítajte"Práve tento rok je celosvetovo vyhlásený za Medzinárodný rok prosa. Je to plodina, ktorá je veľmi nenáročná. Môže sa používať jednak v ľudskej výžive, to je to olúpané proso, tzv. pšeno, alebo sa môže využívať na kŕmenie zvierat. Takisto sa môže fermentovať a môžu sa z neho vyrábať aj nápoje," približuje obilninu Klára Križanová, vedúca úseku šľachtenia zo spoločnosti Hordeum.
Najstaršia šľachtiteľská stanica na Slovensku, založená v roku 1912, prezentuje jedinú slovenskú odrodu prosa Unikum.
"Využíva sa aj medzinárodný európsky katalóg a pestujú sa nejaké zahraničné odrody. Ale tým, že táto odroda bola vyšľachtená na Slovensku je veľmi vhodná pre naše pestovateľské prostredie," vysvetľuje Križanová.
V článku sa dočítate aj:
- Aké sú dôvody nízkeho dopytu po prose na Slovensku,
- koľko je na Slovensku registrovaných odrôd prosa,
- aké sú najväčšie výhody pestovania tejto obilniny,
- kedy možno proso sadiť,
- po koľkých dňoch je už pripravené na zber,
- aké ošetrovanie počas vegetácie si vyžaduje,
- či u nás existujú choroby, ktoré ohrozujú úrodu prosa,
- aké oblasti mu vyhovujú, či je medzi nimi aj náš región,
- či je pestovanie prosa ziskové,
- pre koho je vhodné pivo z prosa
- ako ho možno využívať,
- ktoré prospešné minerálne látky a živiny obsahuje?
Proso bolo kedysi jednou z hlavných obilnín Slovanov. Postupne ho na okraj jedálnička vytlačila pšenica, raž, ryža, kukurica či zemiaky.
Momentálne sa vo veľkom využíva ako základná potravina v rozvojových krajinách. Slovenská odroda sa pestuje najmä v Indii.
U nás je dopyt po prose menší, pestovateľské plochy minimálne, trpíme i nedostatkom odrôd.