NITRIANSKA BLATNICA. Tomáš Gálik sa začal v kuchyni zvŕtať už od svojich deviatich rokov. "Začínalo to maslovým rožkom so šunkou, keď mi mamina nestíhala robiť desiatu," opisuje začiatky študent Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Mojmírovej ulici v Piešťanoch.
Mladému kuchárovi z Nitrianskej Blatnice sa počas siedmich rokov podarilo svoje kuchárske zručnosti majstrovsky vypracovať.
Ocenila ich aj porota medzinárodnej súťaže vo varení - Black Sea Fish Festival Mamaia 2023 v Rumunsku, odkiaľ na Slovensko priniesol zlaté pásmo.

Recept skúšal len raz
Počas prvého ročníka štúdia sa Tomáš Gálik zúčastnil medzinárodnej kuchárskej súťaže v Rimavskej Sobote, kde získal strieborné pásmo.
Následne využil príležitosť zúčastniť sa workshopu v gastroštúdiu Bidfood, ktoré organizoval šéfkuchár spoločnosti a prezident Euro-Toques Slovensko Ján Duda.
"Povedal, že robí i kouča žiakom, chodí s nimi po rôznych súťažiach. Jedinou podmienkou bolo, aby mal žiak záujem," opisuje, čo ho priviedlo k skvelým príležitostiam.
V septembri tohto roku sa mu podarilo preraziť v konkurencii 43 kuchárov zo siedmich krajín v celoeurópskej súťaži v príprave čiernomorských rýb. Najcennejšie, zlaté pásmo, si z Rumunska odniesol len 16-ročný kuchár.
Na tvorbu receptu, preklad do anglického jazyka a kalkulácie mal minimum času, necelé tri týždne.
"Paradoxom je, že som poslal receptúry do Rumunska a až potom som si odskúšal recept. Raz som si to vyskúšal, povedal som si, nejak bolo, nejak bude. Odvaril som, nebol som spokojný, nebolo to stopercentné jedlo, ale nakoniec sa porota zhodla, že získava zlaté pásmo," teší sa Tomáš Gálik.
Súťažné menu Tomáša Gálika:
Grilovaný zubáč na citrónovom oleji s tymiánom, topinamburové pyré s červenou repou, blanšírovaná a glazovaná baby zelenina, špongia z baby špenátu.
Aby aj neobľúbené jedlá chutili
"Ryby príliš neobľubujem a pritom vyhrám súťaž vo varení rýb," hovorí pobavene kuchár. "Veľa vecí mi nechutí, ale keď mám niečo navariť, okoštujem a uvarím tak, aby to chutilo aj mne," dodáva.
V článku sa dočítate:
- Prečo sa v zahraničí organizujú prestížnejšie súťaže vo varení,
- postup na prípravu rakytníkového prachu,
- koho bude hostiť v Nitrianskej Blatnici,
- ako kuchári prichádzajú na nové kreácie?
Ľuďom chce variť jedlá, ktoré im nechutia, tak, aby im chutili. "Často je to iba o zlej skúsenosti, čo väčšinou zapríčiňujú školské jedálne. Napríklad neznášaš špenát. Ale ja ti ten špenát pripravím tak, že nechceš jesť nič iné," tvrdí.