Vtáčia chrípka stavia hydinárov do pozoru. Pokles na trhu hydinári neočakávajú

Zasiahla produkciu násadových vajec.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

TOPOĽČANY. Na Slovensku rastie počet potvrdených prípadov vtáčej chrípky. Hydinári musia byť v strehu.

Ohnisko zachytili aj na farme v Špačinciach, ktorá patrí medzi dodávateľov jedného z najväčších hydinárskych podnikov na Slovensku. Sídli v Topoľčanoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si aj: Reguláciu parkovania v Topoľčanoch rozšíria. Platiť sa má do neskorých večerných hodín Čítajte 

"V reakcii na potvrdenie vtáčej chrípky v Špačinciach sme celkom zrušili plánovanú porážku hydiny z tohto chovu. Všetci ostatní naši dodávatelia sú z oblastí mimo výskytu vtáčej chrípky," uviedol PR manažér spoločnosti HYZA, Pavel Heřmanský.

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že všetci ich zmluvní dodávatelia živej hydiny ju chovajú v uzatvorených halách. Na stránke spoločnosti ich je uvedených cez tridsať. Aký bude mať výpadok jedného dodávateľa vplyv na výrobu a produkciu firmy už neuviedol.

Chrípka zasiahla len rozmnožovacie chovy

V súvislosti s výskytom vtáčej chrípky a depopulácie množstva hydiny panuje obava o pokles slovenskej produkcie na trhu s hydinou a vajciami.

Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska si ale myslí, že spotrebitelia strach o množstvo, bezpečnosť a kvalitu slovenského hydinového mäsa a vajec mať nemusia.

"Všetky zaznamenané prípady vtáčej chrípky v Slovenskej republike v tomto roku vo veľkochovoch sa týkajú rozmnožovacích chovov, ktoré produkujú násadové vajcia, ktoré sa následne vyvážajú do zahraničia, do liahní na liahnutie jednodňovej hydiny," uvádza Daniel Molnár. Vrátane farmy v Špačinciach.

SkryťVypnúť reklamu

Farma Biogal redakcii dosvedčila, že v chove brojlerov sa vtáčia chrípka nepotvrdila. V prípade nákazy teda nejde o chovy, ktoré produkujú živú hydinu na produkciu hydinového mäsa alebo vajec pre ľudskú spotrebu.

"Táto situácia bude mať vplyv iba na produkciu násadových vajec na Slovensku. Na produkciu hydinového mäsa a konzumných vajec to žiadny vplyv mať nebude," hovorí riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Pod veterinárnym dohľadom

"Dodržujeme všetky hygienické a veterinárne opatrenia, ktoré sú v súlade s platnou legislatívou. Naša porážka a spracovávaná hydina sú pod veterinárnym dohľadom tak, aby sme zaistili maximálnu kvalitu a bezpečnosť nášho mäsa," ubezpečuje Pavel Heřmanský.

Na každej farme ako aj hydinovom bitúnku je viacstupňová veterinárna a kvalitatívna kontrola, ktorá zabezpečuje, že k spotrebiteľovi sa dostane iba bezpečné a kvalitné hydinové mäso a vajcia.

SkryťVypnúť reklamu

Vzorky na laboratórne vyšetrenia sa odoberajú pravidelne na farmách i v hydinových bitúnkoch. Veľké množstvo kontrol počas roka vykonávajú aj regionálne a štátne veterinárna a potravinová správa.

V prípade výskytu vtáčej chrípky na konkrétnej farme je automaticky zastavený akýkoľvek pohyb hydiny alebo vajec z tejto farmy a všetka hydina a vajcia musia byť zlikvidované.

"Preto sa spotrebiteľ nemusí obávať, žeby sa k nemu dostali problémové produkty," dodáva Daniel Molnár.

Voľné chovy sú ohrozené

Výrazne vyššie riziko výskytu vtáčej chrípky podľa neho existuje v drobnochovoch. Hydina chovaná v domácnostiach môže prísť ľahšie do kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom, ktoré chorobu prenáša.

"Veľmi ohrozenými sú najmä chovy vodnej hydiny a nosníc s voľným výbehom, ktoré v poslednom období propagujú najmä ochranári a zahraničné obchodné reťazce," načrtol ďalej riaditeľ.

Riziko priamemu kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom je väčšie. Preto považuje klietkové chovy nosníc a výkrm hydiny v uzatvorených halách za najbezpečnejšie.

Prečítajte si aj: V topoľčianskom parku pribudla relaxačná zóna. Ktoré projekty sa zrealizovať nepodarilo? Čítajte 

Úrad verejného zdravotníctva v rámci preventívnych odporúčaní v súvislosti s vtáčou chrípkou nabáda k opatrnosti. Surovú hydinu a vajcia odporúča skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín.

Pripomína základné hygienické zásady pri manipulácii so surovinami a dôkladnú tepelnú úpravu potravín, aby sa dosiahla teplota najmenej 70 stupňov Celzia. Tá vírus usmrcuje.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Topoľčany

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  4. Tankovanie, ktoré sa vám vráti: káva, zľavy aj pohodlie
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  1. Invázne rastliny ako superpotraviny
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  5. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  6. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. LESY SR si držia drevo doma: 99 % produkcie zostáva na Slovensku
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 10 819
  2. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 9 829
  3. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo 7 709
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 3 670
  5. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 3 114
  6. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 045
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 2 841
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 1 930
  1. Ernest Klotton: Fico, ako bezpečnostné riziko
  2. Štefan Šturdzík: Vzduchovka - aspoň niečo súdruhovia urobili dobre.
  3. Martina Bittnerová: Z Frederiky sa stala Mína. A z Míny legenda II.
  4. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude
  5. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím.
  6. Miroslav Pollák: Vodu kázal a víno pil - sociálny demokrat
  7. Ľubor Šešera: Lago di Como – jazero (nielen) celebrít
  8. Júlia Piraňa Mikolášiková: Zaujatý sudca v kauze čurillovcov: 20 rokov priateľstva, návštevy, obedy, večere s exšéfom policajných odposluchov (+ audioverzia)
  1. Martin Fronk: Igelitka z roku 1990 a obchod, ktorý zabudol na rok 2025 26 405
  2. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 15 032
  3. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 609
  4. Rado Surovka: Ficove supy už krúžia nad Slovenskom 7 547
  5. Monika Albertiová: Máme po puči 7 111
  6. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico? 6 797
  7. Dorota Nvotová: Nebojím sa pána 5 014
  8. Viktor Pamula: Čurillovci 4 413
  1. Radko Mačuha: Za neonacizmus na Ukrajine môže Putin.
  2. Marcel Rebro: Trump a Putin na Aljaške: Rokovanie o Ukrajine bez Ukrajiny
  3. Marcel Rebro: Rusko obkľúčené NATO? Skôr obkľúčené rozprávkami z Kremľa
  4. Věra Tepličková: Prirodzene k prirodzeniu (nevhodné pre deti a slabšie/citlivejšie povahy)
  5. Věra Tepličková: Od buka do buka a máme tu Mamuka
  6. Radko Mačuha: Organizátor majdanu bol na káve pred úradom vlády.
  7. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico?
  8. Marcel Rebro: Fico tvrdí, že v Kyjive nie je vojna. My práve začíname tábor pre ženy a deti padlých z Kyjiva.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu