TOPOĽČANY. Na Slovensku rastie počet potvrdených prípadov vtáčej chrípky. Hydinári musia byť v strehu.
Ohnisko zachytili aj na farme v Špačinciach, ktorá patrí medzi dodávateľov jedného z najväčších hydinárskych podnikov na Slovensku. Sídli v Topoľčanoch.

"V reakcii na potvrdenie vtáčej chrípky v Špačinciach sme celkom zrušili plánovanú porážku hydiny z tohto chovu. Všetci ostatní naši dodávatelia sú z oblastí mimo výskytu vtáčej chrípky," uviedol PR manažér spoločnosti HYZA, Pavel Heřmanský.
Dodáva, že všetci ich zmluvní dodávatelia živej hydiny ju chovajú v uzatvorených halách. Na stránke spoločnosti ich je uvedených cez tridsať. Aký bude mať výpadok jedného dodávateľa vplyv na výrobu a produkciu firmy už neuviedol.
Chrípka zasiahla len rozmnožovacie chovy
V súvislosti s výskytom vtáčej chrípky a depopulácie množstva hydiny panuje obava o pokles slovenskej produkcie na trhu s hydinou a vajciami.
Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska si ale myslí, že spotrebitelia strach o množstvo, bezpečnosť a kvalitu slovenského hydinového mäsa a vajec mať nemusia.
V článku sa dočítate:
- na akú produkciu bude mať zaznamenaný výskyt vtáčej chrípky predovšetkým vplyv,
- aké opatrenia zavádzajú v súvislosti s chorobou,]
- aké chovy patria medzi najohrozenejšie?]]
"Všetky zaznamenané prípady vtáčej chrípky v Slovenskej republike v tomto roku vo veľkochovoch sa týkajú rozmnožovacích chovov, ktoré produkujú násadové vajcia, ktoré sa následne vyvážajú do zahraničia, do liahní na liahnutie jednodňovej hydiny," uvádza Daniel Molnár. Vrátane farmy v Špačinciach.
Farma Biogal redakcii dosvedčila, že v chove brojlerov sa vtáčia chrípka nepotvrdila. V prípade nákazy teda nejde o chovy, ktoré produkujú živú hydinu na produkciu hydinového mäsa alebo vajec pre ľudskú spotrebu.
"Táto situácia bude mať vplyv iba na produkciu násadových vajec na Slovensku. Na produkciu hydinového mäsa a konzumných vajec to žiadny vplyv mať nebude," hovorí riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.
Pod veterinárnym dohľadom
"Dodržujeme všetky hygienické a veterinárne opatrenia, ktoré sú v súlade s platnou legislatívou. Naša porážka a spracovávaná hydina sú pod veterinárnym dohľadom tak, aby sme zaistili maximálnu kvalitu a bezpečnosť nášho mäsa," ubezpečuje Pavel Heřmanský.
Na každej farme ako aj hydinovom bitúnku je viacstupňová veterinárna a kvalitatívna kontrola, ktorá zabezpečuje, že k spotrebiteľovi sa dostane iba bezpečné a kvalitné hydinové mäso a vajcia.
Vzorky na laboratórne vyšetrenia sa odoberajú pravidelne na farmách i v hydinových bitúnkoch. Veľké množstvo kontrol počas roka vykonávajú aj regionálne a štátne veterinárna a potravinová správa.
V prípade výskytu vtáčej chrípky na konkrétnej farme je automaticky zastavený akýkoľvek pohyb hydiny alebo vajec z tejto farmy a všetka hydina a vajcia musia byť zlikvidované.
"Preto sa spotrebiteľ nemusí obávať, žeby sa k nemu dostali problémové produkty," dodáva Daniel Molnár.
Informácie o Vtáčej chrípke
Vtáčia chrípka (aviárna influenza) je vysoko nákazlivá prenosná infekčná choroba predovšetkým vtákov a hydiny.
Choroba postihuje
- domácu hydinu (morka, kačica, hus, kura domáca)
- voľne žijúce vtáky (vodné vtáky - labuť, kačica divá, hus divá, kormorán, volavka, čajka, atď., dravce – sokol sťahovavý, sokol myšiar, jastrab lesný, jastrab krahulec, atď.),
- bežce (pštros, emu).
Choroba sa môže preniesť aj na cicavce, najmä ošípané. Niektoré subtypy boli potvrdené u potkana, myši, lasice, fretky, mačky, tigra, psa, koňa, človeka.
ŠVPS SR
Voľné chovy sú ohrozené
Výrazne vyššie riziko výskytu vtáčej chrípky podľa neho existuje v drobnochovoch. Hydina chovaná v domácnostiach môže prísť ľahšie do kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom, ktoré chorobu prenáša.
"Veľmi ohrozenými sú najmä chovy vodnej hydiny a nosníc s voľným výbehom, ktoré v poslednom období propagujú najmä ochranári a zahraničné obchodné reťazce," načrtol ďalej riaditeľ.
Riziko priamemu kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom je väčšie. Preto považuje klietkové chovy nosníc a výkrm hydiny v uzatvorených halách za najbezpečnejšie.

Úrad verejného zdravotníctva v rámci preventívnych odporúčaní v súvislosti s vtáčou chrípkou nabáda k opatrnosti. Surovú hydinu a vajcia odporúča skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín.
Pripomína základné hygienické zásady pri manipulácii so surovinami a dôkladnú tepelnú úpravu potravín, aby sa dosiahla teplota najmenej 70 stupňov Celzia. Tá vírus usmrcuje.