TOPOĽČANY. Topoľčany sa opäť zapísali do knihy slovenských rekordov. Počas 31. ročníka topoľčianskych hodových slávností, na gigantickej panvici upiekli priamo pred radnicou najväčšiu zemiakovú placku na Slovensku. Jej priemer dosiahol neuveriteľných 129 centimetrov a tým pokorili doterajší rekord 109 centimetrov, ktorý držal od roku 2021 Liptovský Mikuláš.
Za vareškou stál šéfkuchár Roman Gejdoš, ktorý spolu s pomocníkmi pripravil obrovskú pochúťku priamo na námestí. Na jej prípravu bolo potrebných približne 15 kilogramov zemiakov, päť litrov oleja, tri kilogramy múky, 30 vajec a nevyhnutné koreniny.

V Topoľčanoch sa gastronomické rekordy stali už zaužívanou súčasťou hodových slávností. V roku 2022 sa do knihy rekordov zapísala obrovská slovenská lokša, o rok neskôr sa na námestí podávala rekordná omeleta a minulú zimu si Topoľčanci trúfli na hromadné varenie krupicovej kaše.
Ako informovala TASR, haruľa sa piekla na panvici s priemerom 160 centimetrov, ktorú zahrievalo mobilné ohnisko umiestnené na vozíku. To umožňovalo ohrev panvice nielen v strede, ale aj po jej okrajoch.
Pečenie jednej strany placky trvalo približne 20 minút. Následne sa panvica preklopila na veľké drevené plató. Po ďalšom obrátení sa haruľa vrátila späť na panvicu. Výsledný tvar síce nebol dokonale pravidelný, preto sa z troch meraní určila stredná hodnota priemeru.
Rekordná placka sa stala jedným z hlavných lákadiel hodov a prilákala množstvo zvedavcov i gurmánov. Spolu s plackou vedenie mesta spoločne s poslancami mestského zastupiteľstva pripravovali aj menšie kúsky pre všetkých, ktorí na ne dostali chuť.
Upečená haruľa sa nakoniec rozdelila medzi návštevníkov. Tí na ňu prispeli ľubovoľnou sumou, pričom celý výťažok poputuje na charitatívnu zbierku.
