Kontrolóri si zobrali na mušku správne miery, hygienu, účtovanie, a tak narazila kosa na kameň. Zase sa potvrdila pravda, že často práve na terasách je riska na pohári pre čašníkov akoby neviditeľná, účtenka zbytočným kúskom papiera a čistota nie je ani známou polovicou života. Trenčiansky kraj má pod patronátom inšpekcia sídliaca v Prievidzi. Eva Kolárová - vedúca technickej kntroly výrobkov a ochrany spotrebiteľa Inšpektorátu SOI v Prievidzi informovala, že počas leta sa vykonalo v okrese Partizánske a Bánovce nad Bebravou 23 kontrol a v rámci nich 24 kontrolných nákupov. Predraženie sa ukázalo pri piatich z nich, pritom však štyri nákupy sa nedali vyhodnotiť, lebo nebola k dispozícii platná váha a pri troch čašníci akosi pozabudli na doklad o kúpe. Prevádzková a osobná hygiena sa porušovala v troch podnikoch. Každý občan môže dávať na inšpekciu podnety. V letnej sezóne sa prešetrili tri podnety a ukázalo sa, že sú úplne oprávnené. Jeden podnet dokázal, že pri príprave jedla sa zámerne zamenili suroviny, aby sa dosiahli nižšie náklady. Takže ak si zákazník objednal vyprážaný syr so šunkou, po prekrojení na neho vykukla iba šunková saláma. Porušila sa i doba spotreby a hygiena. Ďalší z podnetov musel byť prešetrení aj za asistencie bánovskej polície. Podnet znel na nedodržanie zatváracích hodín o 22.00. Samozrejme, krčma bola o desiatej ešte plná. Niet sa čomu čudovať, lebo pohostinstvo nebolo vôbec označené otváracími a zatváracími hodinami. Nakoniec vysvitlo, že majiteľ ani nikdy nežiadal obec o povolenie otváracích hodín. K tomu kontrolór dostal predražený nápoj, ale zase nedostal doklad o zaplatení. Tieto úlovky „soiky“ sú o to zarážajúcejšie, že na pochybenia boli už predtým majitelia a prevádzkovatelia upozornení zákazníkmi a podávateľmi podnetov, ale brali ich na ľahkú váhu.
Autor: ab