Tradícia pestovania jabĺk však nie je veľmi stará, to iba posledných 14 rokov obrastajú dedinu ovocné sady. Z celkových 1 100 hektárov rozlohy obce je vyše 200 využitých ako sady dvoch súkromných firiem. V tejto lokalite sú jablká akoby doma, zvlášť pre červené odrody, lebo sa tu dobre vyfarbia kvôli chladnejším nociam na jeseň oproti južnejším oblastiam Slovenska. Našli by ste tu odrody ako Jonagold, Golden Delicious, Fuji, Braeburn, Šampión, Rubín, Rubinola, Topaz, alebo Otava. Tých štrnásť rokov potvrdilo, že sú to ideálne odrody pre túto oblasť. Teraz je zber jabĺk pri konci, z časti sa urobí jablčná šťava, ostatné poputujú na stôl zákazníkov. Ostratickí odborníci však majú aj zopár rád pre domácich pestovateľov: Termín zberu jabĺk je u každej odrody iný, ale v zásade by sa mali zberať ešte nie celkom zrelé – trošku ešte surové – aby dozreli sami v pivnici. Skladovať by sa mali pri teplote asi 2 stupňov Celzia s dobrým vetraním a vlhkosťou. Túto podmienku nie je jednoduché dodržať pri domácich podmienkach, ale rozhodne by sa nemali skladovať spolu so zeleninou. „Potom sa stane, že dobrý Jonagold má chuť zemiaka. Nikdy sa to nestane opačne,“ hovorí s úsmevom ovocinár Pavol Žatko. Aby sa urodili dobré jablká, je dôležitá podľa neho v prvom rade dobrá odroda, potom ochrana, hnojenie, voda a až potom sú ďalšie činitele. „Super ochrana dobrej odrody v krízovom roku je lepšia ako zlá ochrana v zavlažovanom sade,“ tvrdí znalecky. V čase, keď mnoho ľudí baží po bezpodmienečnom návrate do lona prírody je jasné, že otázka o postrekoch musí padnúť. Tak ako je to s nimi? A dá sa vôbec bez nich vypestovať bezchybné jablko? Pavol Žatko odpovedá: „Na nepostrekovaných jablkách je častá chrastavitosť a to je huba, keď je tam zavŕtaný červík dochádza k naplesneniu. Z húb a plesní sa vylučujú toxické látky, takže je otázka čo je zdravšie. Na druhej strane je dobrá ochrana urobená prípravkom, ktorý sa ľahko rozpadá, do jesene má dva mesiace na rozpad a ani z laboratórnych rozborov sa nezistí. Na porovnanie sú teda dve veci, pekné vyvinuté jablko plné cukrov a malé jablko, hoci nestriekané.“
Autor: ab