Ak v roku 1989 spotrebúvali Slováci 253 kg mlieka a výrobkov z neho na osobu, tak v roku 2004 ich spotreba poklesla na 151,8 kg, čiže na 60 percent, čo radí našu krajinu na posledné priečky v EÚ. Reakciou na nízky dopyt je neustály pokles počtu kráv na farmách. Kým pred pätnástimi rokmi sme chovali 549-tisíc kráv, vlani v prvom polroku ich bolo už len necelých 197-tisíc, čiže niečo viac ako tretina. Tie síce doja podstatne viac ako na konci deväťdesiatych rokov, ale aj tak zaostávame za priemerom Únie o 939 litrov. Dnešní farmári produkujú v SR ročne 1,047 miliardy litrov mlieka, čo približne zodpovedá aj kvóte, ktorú určila EÚ pre Slovensko.
Chovatelia kráv na strednom Ponitrí patria medzi popredných dodávateľov mlieka. V kontrolnom období 2004 - 2005 dosiahli najvyššiu úžitkovosť na kravu v okrese Partizánske - 8 160 litrov za obdobie 300-dňovej laktácie. K tomuto výsledku prispelo PD Chynorany priemerom 9 070 litrov na dojnicu, pričom samotná farma Chynorany dosiahla dojivosť až 9 593 litrov, čo ju radí v rámci SR na 6. miesto. Okresný priemer prekročilo aj PDP Veľké Uherce s úrovňou 8 250 litrov. V Topoľčianskom okrese dosiahla úžitkovosť 7 249 litrov a nad tento priemer sa dostali farmy v Horných Obdokovciach, Prašiciach, Veľkých Ripňanoch, Ludaniciach, Preseľanoch i v Oponiciach. V Bánovskom okrese sa priemer priblížil tesne k 7-tisícom litrov, pričom v PD Prusy dosiahli 8 332 litrov, v MVL Agro - Bánovce 8 051 litrov, kde chovajú kravu s tretím najvyšším „výkonom“ - 15 636 litrov za laktačné obdobie - na Slovensku. Priemerná úžitkovosť dojníc v našom regióne je 7 396 litrov, čo je o 1 469 viac ako je celoštátna úroveň.
Našich chovateľov trápi nielen nízka spotreba mlieka, ale majú problémy aj s ekonomikou jeho výroby. Priemerná nákupná cena mlieka je 9,50 Sk za liter, a tá dáva rentabilitu o 18 percent nižšiu ako je priemer EÚ.
Na podporu vyššej spotreby mlieka pripravuje Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka v súčinnosti s ministerstvami školstva a zdravotníctva verejnú propagačnú kampaň. Verme, že bude účinná a prejaví sa vo zvýšenom dopyte Slovákov po mlieku a mliečnych výrobkov ako nenahraditeľnej zložke ľudskej výživy.
Mlieko a výrobky z neho nesporne patria na jedálne lístky zdravej a racionálnej výživy spolu s obilnými produktmi, ovocím, zeleninou. Ich ponuku sú agropotravinári schopní zabezpečiť, ale zdá sa, že cenová bariéra je pre najširšie vrstvy spotrebiteľov neprekonateľná. Preto by mali rozumne uvažujúce politické a riadiace orgány štátu, ktoré majú delegovanú povinnosť starať sa o zdravý vývoj obyvateľstva, nastoliť Národný program zdravej výživy pre všetkých občanov. Zapracovať ho do volebných sľubov a s konečnou platnosťou prejsť od slov k činom pri zabezpečovaní dostupnosti lacných a zdravých potravín pre všetkých. Riaďme sa všetci príslovím: v zdravom tele, zdravý duch. Pri jeho uplatňovaní nám dnes najviac chýba ten duchovný rozmer.
Autor: Milan ŠÍPOŠ