„Mal som možnosť byť komisárom aj na súťaži Barista SR, takže aspoň môžem porovnávať úroveň súťaže u nás a v Čechách. Praha je jednoznačne svetové biznis centrum, takže očakávania sú oproti Bratislave oveľa väčšie. Slovenským barmanom chýbala kreativita. Oproti tomu českým súťažiacim sa ani jeden miešaný drink nezhodoval s kolegovým,“ hovorí Michal Fajin.
Súťažiaci v Prahe zastupovali svoju reštauráciu, prípadne hotel a pripravovali kávu a miešané nápoje, ktoré obsahovali kávu (štyri espressá, kapučína a voľné drinky). Prípravu každého nápoja museli stihnúť do pätnástich minút. Do semifinále sitom výberových kôl prešlo 22 a do finále šesť barmanov. Dohliadajúcich komisárov bolo šestnásť – z Islandu, Talianska, Číny, Česka, Rakúska a Slovenska. „Na káve sme degustovali chuť, vnímali vôňu, všímali sme si konzistenciu peny na kapučíne a to isté tiež vo voľnom drinku, len tam sa posudzuje aj celkový vzhľad nápoja a vyváženosť kávy s ostatnými ingredienciami. Keďže sme boli z viacerých krajín, väčšinou sme mali iné názory – Taliani kladú dôraz na viac smotany v káve, Islanďania zasa majú radšej viac kávy atď. No v rozhodujúcich momentoch sme sa dokázali zhodnúť.“
Pražského finále sa vraj zúčastnil aj najbohatší Talian a majster sveta v príprave maľovaného kapučína Luigi Lupi, ktorý si vybojoval majstrovský titul tým, že na kapučíno nakreslil portrét z fotky človeka, ktorý sedel v obecenstve. „V Prahe mal aj exhibičné vystúpenie, ktoré si málokto nechal ujsť. No svoje know-how neodhalil. Celé umenie je totiž v správnom namiešaní peny na kapučíne, aby naň mohol maľovať, a to nie je jednoduché. Do Prahy pricestoval naozaj excelentným spôsobom – vlastným vrtuľníkom,“ dodáva na záver Michal Fajin.