- V súvislosti s aktuálnou situáciou vo výskyte vtáčej chrípky a nie vždy šťastnou medializáciou tejto problematiky sa pri svojej práci veľmi často stretávame s otázkami spotrebiteľov o možnosti kontaminácie hydinového mäsa vírusom vtáčej chrípky a opodstatnenosti strachu z konzumácie hydinového mäsa.
Hydinové mäso v ľudskej výžive z hľadiska racionálnej výživy je významným zdrojom ľahko stráviteľných biologicky plnohodnotných bielkovín s nízkym obsahom tuku.Vyhovuje stravovacím návykom spotrebiteľov pre jeho rýchle spracovanie pri príprave jedál ako aj z hľadiska chuťových vlastností. Prednosťou hydinového mäsa je aj to, že sa využíva v redukčných a šetriacich diétach. Kuracie a morčacie mäso zbavené kože je uprednostňované tiež pri ochoreniach, ktoré vyžadujú obmedzený príjem cholesterolu. Spotreba hydinového mäsa na osobu v kilogramoch za rok na Slovensku od roku 2000 stúpa. Kým v roku 2000 bola spotreba 17,1 kg na osobu, v roku 2004 bol zaznamenaný nárast na 21,7 kg.
Každý kus hydiny podlieha veterinárnej prehliadke pred zabitím a počas zabíjania. Až po vykonanej veterinárnej prehliadke všetkých tiel zabitej hydiny ako aj všetkých vnútorných orgánov, o ktorých úradný veterinárny lekár rozhodol, že sú požívateľné, čiže spôsobilé pre ľudskú výživu bez akýchkoľvek obmedzení, môže prevádzkovateľ s hydinovým mäsom a vnútornosťami ďalej manipulovať za účelom jeho ďalšieho spracovania a prípravy na predaj. Celý tento potravinový reťazec prebieha v uzatvorenom systéme, bez možnosti kontaktu hydiny s inými zvieratami ako aj voľne žijúcim vtáctvom. Konečným článkom reťazca je ponuka spotrebiteľsky baleného hydinového mäsa v maloobchode.
Je všeobecným pravidlom, že spotrebiteľ si v prvom rade všíma cenu ponúkaného hydinového mäsa a menej pozornosti venuje údajom, ktoré sú uvedené na obale. V tejto súvislosti je potrebné upozorniť spotrebiteľskú verejnosť na skutočnosť, že zárukou toho, že ponúkané hydinové mäso je v celom potravinovom reťazci pod kontrolou, je okrem iných údajov na obale aj prítomnosť oválnej identifikačnej značky výrobcu. Tieto značky sú prideľované Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR po schválení prevádzkarne.
V súčasnosti je zo strany podnikateľov veľa otázok v súvislosti s predajom hydiny v Poľsku, a to nebalenej, voľne predávanej celej ako aj delenej za nižšiu cenu ako predaj spotrebiteľsky baleného hydinového mäsa. Otázka podnikateľov je smerovaná na možnosť predaja takejto hydiny na Slovensku. Potravinový kódex SR ako aj prepisy EÚ predaj nebaleného hydinového mäsa nezakazujú. Predaj nebalenej hydiny je možný len v špecializovaných predajniach s osobitným schválením a pri predaji musí byť zabezpečená požiadavka identifikácie hydiny, to znamená, že v mieste predaja musia byť na výveske uvedené údaje, ktoré sa vyžadujú na spotrebiteľskom obale. Práva zo zodpovednosti za vady nebaleného hydinového mäsa môže spotrebiteľ uplatniť, resp. reklamovať najneskôr v deň nasledujúci po kúpe, inak právo na reklamáciu zanikne. Predaj akéhohoľvek mäsa ako aj mäsových výrobkov na trhových miestach v okrese Topoľčany nie je povolený, vylučuje to trhový poriadok, pretože na takýto predaj nie sú vytvorené podmienky.
Hlavným zámerom tohto príspevku bolo v stručnosti vysvetliť, že obavy spotrebiteľov z konzumácie hydinového mäsa ako aj výrobkov z tohto mäsa, nakúpených v schválených maloobchodných predajniach, v súvislosti s vtáčou chrípkou sú neopodstatnené, pretože celý potravinový reťazec je pod kontrolou orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy a všetky prevádzkarne v rámci reťazca vrátane prevádzok na výrobu a skladovanie krmív sú schválené a centrálne registrované.