Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Laiferová: Nikdy nie je v kuchyni dosť kuchárskych kníh

Autogramiádou v kníhkupectve Jakub v Topoľčanoch prišla Marcela Laifeová predstaviť svoju najnovšiu knihu Z mojej kuchyne. Ponúka v nej rady pre gazdinky, ale pri rozhovoroch s čitateľkami niekoľkokrát spomenula aj svoju ďalšiu vášeň – astrológiu. Prezrad

ila dokonca aj to, že obdobie do 25. marca je vraj zlé na podpisovanie zmlúv. Prvé pričuchnutie k astrológii sa v jej prípade udialo prostredníctvom Vilmy Jamnickej asi pred tridsiatimi rokmi. Teraz už vyhlásila, že nemá rada ľudí, ktorí hovoria, že je to blbosť. Okrem toho však prezradila aj trik, keď bobkový list môže zmierniť zápach z varenia karfiolu – takže nech sa páči, ide zrejme o dámu mnohých talentov. Je lekárkou, speváčkou, astrologičkou a spisovateľkou.
Teraz vychádza veľmi veľa kuchárskych kníh, hlavne zahraničných. Kupujete si ich? A v čom sa odlišuje vaša kniha od týchto?
Ja si kupujem najmä kuchárky jednotlivých národov. Vo svojej knihe mám aj veľa receptov z mojich ciest, lebo som celý život nesmierne veľa cestovala a aj som žila v zahraničí, takže sú tam aj také recepty. No, sú tam aj recepty starých materí. Čiže aj zabudnuté veci, potraviny, ktoré sa málo používajú. Keď idete do obchodu, máte rezeň, guláš, soté a niečo zapečené. Tým sa to končí, nerobia sa závitky, mleté mäsá, ktoré sú dobré. Keď máte dobré kvalitné mäso, je to aj zdravotne lepšie.
Mleté mäso? Voči tomu má veľa ľudí predsudky. Asi z čias školskej jedálne...
Mleté mäso je dobré aj pre zdravie, ale nie, keď sú pomleté zbytky. Každý ma svoju vlastnú vôľu, musíte sa rozhodnúť sami, ale zbytky? To nie!
Práve ženy v domácnosti často hovoria, že na sedenie pri knihe nemajú čas!
Ja si myslím, že predsa len niektoré čítajú knihy, i keď všetky určite nie. A toto budú čítať určite! Nájdu tam, čo ich zaujíma. Aj o kvetoch, aj čo je dobré pri chorobách a aj recepty.
Ale to nie je len kniha receptov, ale aj rady do domácnosti. Nie je to typická kuchárka, lebo takých vychádza veľa. Snažila som sa napísať knihu pre domácnosť, lebo okrem toho, že uvaríte, ste zvedavá napríklad, ako odstránite nejakú škvrnu. Vzhľadom na moje ďalšie vzdelanie – medicínu, sú tam aj rady ako pri niektorých ochoreniach rôzne potraviny liečia, alebo preventívne utužujú zdravie, lebo je skutočne pravda, že cez žalúdok ide veľa ochorení.
Tak sa ešte rozprávajme o receptoch a jedle...
... samozrejme, veď je to jedna z najdôležitejších činností v živote, nikto nie je bez jedla živý.
V kuchárskych knihách sú často ingrediencie, ktoré v podstate ani nie sú dostať v bežnej sieti obchodov.
Samozrejme, také recepty som obišla. To nemá význam. Človek musí robiť len z tých vecí, ktoré sú bežne dostupné po celom Slovensku a nielen v Bratislave. Na druhej strane, málo sa používa nové korenie, hoci je v každom obchode aj na poslednej dedine. S muškátovým orieškom je to tiež tak. Dá sa pridať do niektorých krémových polievok. Ženy ho doma majú, ale ho nepoužívajú. Treba objaviť staré, zabudnuté koreniny.
V súčasnej dobe sa kniha, zvlášť kuchárska, bez fotiek považuje za hendikep. V tej vašej fotky chýbajú.
Hovorili sme o tom s vydavateľom, ale teraz je to nesmierne drahá záležitosť a my sme chceli, aby si to ľudia mohli kúpiť, aby nestála iba na pultoch. Druhá vec, je úplný nezmysel, že len fotky sú zaujímavé. Ja keď mám kuchársku knihu otvorenú, nesledujem obrázky, ale prvé si čítam, čo v tom je a ako sa to robí. Obrázky si môžem kúpiť napríklad ako kalendár. Obrázky v kuchárskej knihe sú zbytočné, chcem variť, takže si prečítam, či tam ide päť vajec, lyžička soli... to je podstatné!
Máte nejaký obľúbený recept?
To je ťažko povedať, obľúbený nemám. Práve tie najobľúbenejšie sú v mojej knihe. Samozrejme, mám veľa receptov, ale nemohla som všetky napísať.
Keď sa stretávate s čitateľmi na prezentáciách, aké otázky hlavne dostávate? Tu ste hneď začali s astrológiou?
Nie je to len astrológia. Ja sa dosť zaoberám psychológiou, takže ľudia chcú aj rady do života.
Nezaskočí vás to vždy, keď vám cudzí človek ako cudziemu začne zverovať svoje trápenia?
Ja nie som cudzia. Viete, tým, že som desaťročia na televíznej obrazovke a v novinách a v mojej prvej knihe si o mne všetko prečítali, nie som im cudzia. Ja tiež nepovažujem tých druhých za cudzích – sú to moji ľudia, sú ako moja rodina. Beriem celý národ ako svoju rodinu. Poznám ľudí ako lekárka i ako umelec. Keby som nemala rada ľudí, ani by som nedávala rozhovory a nerobila autogramiády. Bez lásky k ľuďom sa to nedá robiť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 049
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 881
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 030
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 015
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 880
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 763
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 401
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 670
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 572
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 539
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Hádzanári do Košíc nejdú, nestihli ich pretestovať

Topoľčianski hádzanári po karanténe do extraligového kolotoča opäť nenaskočia. Sobotný zápas v Košiciach proti miestnemu tímu Crows je odložený.

Posedieť s priateľmi môžete už len na terase

V posledných dňoch ste mohli sedieť iba na terase, od zajtra už ani tam.

Monika Rajnohová.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?