Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Laiferová: Nikdy nie je v kuchyni dosť kuchárskych kníh

Autogramiádou v kníhkupectve Jakub v Topoľčanoch prišla Marcela Laifeová predstaviť svoju najnovšiu knihu Z mojej kuchyne. Ponúka v nej rady pre gazdinky, ale pri rozhovoroch s čitateľkami niekoľkokrát spomenula aj svoju ďalšiu vášeň – astrológiu. Prezrad

ila dokonca aj to, že obdobie do 25. marca je vraj zlé na podpisovanie zmlúv. Prvé pričuchnutie k astrológii sa v jej prípade udialo prostredníctvom Vilmy Jamnickej asi pred tridsiatimi rokmi. Teraz už vyhlásila, že nemá rada ľudí, ktorí hovoria, že je to blbosť. Okrem toho však prezradila aj trik, keď bobkový list môže zmierniť zápach z varenia karfiolu – takže nech sa páči, ide zrejme o dámu mnohých talentov. Je lekárkou, speváčkou, astrologičkou a spisovateľkou.
Teraz vychádza veľmi veľa kuchárskych kníh, hlavne zahraničných. Kupujete si ich? A v čom sa odlišuje vaša kniha od týchto?
Ja si kupujem najmä kuchárky jednotlivých národov. Vo svojej knihe mám aj veľa receptov z mojich ciest, lebo som celý život nesmierne veľa cestovala a aj som žila v zahraničí, takže sú tam aj také recepty. No, sú tam aj recepty starých materí. Čiže aj zabudnuté veci, potraviny, ktoré sa málo používajú. Keď idete do obchodu, máte rezeň, guláš, soté a niečo zapečené. Tým sa to končí, nerobia sa závitky, mleté mäsá, ktoré sú dobré. Keď máte dobré kvalitné mäso, je to aj zdravotne lepšie.
Mleté mäso? Voči tomu má veľa ľudí predsudky. Asi z čias školskej jedálne...
Mleté mäso je dobré aj pre zdravie, ale nie, keď sú pomleté zbytky. Každý ma svoju vlastnú vôľu, musíte sa rozhodnúť sami, ale zbytky? To nie!
Práve ženy v domácnosti často hovoria, že na sedenie pri knihe nemajú čas!
Ja si myslím, že predsa len niektoré čítajú knihy, i keď všetky určite nie. A toto budú čítať určite! Nájdu tam, čo ich zaujíma. Aj o kvetoch, aj čo je dobré pri chorobách a aj recepty.
Ale to nie je len kniha receptov, ale aj rady do domácnosti. Nie je to typická kuchárka, lebo takých vychádza veľa. Snažila som sa napísať knihu pre domácnosť, lebo okrem toho, že uvaríte, ste zvedavá napríklad, ako odstránite nejakú škvrnu. Vzhľadom na moje ďalšie vzdelanie – medicínu, sú tam aj rady ako pri niektorých ochoreniach rôzne potraviny liečia, alebo preventívne utužujú zdravie, lebo je skutočne pravda, že cez žalúdok ide veľa ochorení.
Tak sa ešte rozprávajme o receptoch a jedle...
... samozrejme, veď je to jedna z najdôležitejších činností v živote, nikto nie je bez jedla živý.
V kuchárskych knihách sú často ingrediencie, ktoré v podstate ani nie sú dostať v bežnej sieti obchodov.
Samozrejme, také recepty som obišla. To nemá význam. Človek musí robiť len z tých vecí, ktoré sú bežne dostupné po celom Slovensku a nielen v Bratislave. Na druhej strane, málo sa používa nové korenie, hoci je v každom obchode aj na poslednej dedine. S muškátovým orieškom je to tiež tak. Dá sa pridať do niektorých krémových polievok. Ženy ho doma majú, ale ho nepoužívajú. Treba objaviť staré, zabudnuté koreniny.
V súčasnej dobe sa kniha, zvlášť kuchárska, bez fotiek považuje za hendikep. V tej vašej fotky chýbajú.
Hovorili sme o tom s vydavateľom, ale teraz je to nesmierne drahá záležitosť a my sme chceli, aby si to ľudia mohli kúpiť, aby nestála iba na pultoch. Druhá vec, je úplný nezmysel, že len fotky sú zaujímavé. Ja keď mám kuchársku knihu otvorenú, nesledujem obrázky, ale prvé si čítam, čo v tom je a ako sa to robí. Obrázky si môžem kúpiť napríklad ako kalendár. Obrázky v kuchárskej knihe sú zbytočné, chcem variť, takže si prečítam, či tam ide päť vajec, lyžička soli... to je podstatné!
Máte nejaký obľúbený recept?
To je ťažko povedať, obľúbený nemám. Práve tie najobľúbenejšie sú v mojej knihe. Samozrejme, mám veľa receptov, ale nemohla som všetky napísať.
Keď sa stretávate s čitateľmi na prezentáciách, aké otázky hlavne dostávate? Tu ste hneď začali s astrológiou?
Nie je to len astrológia. Ja sa dosť zaoberám psychológiou, takže ľudia chcú aj rady do života.
Nezaskočí vás to vždy, keď vám cudzí človek ako cudziemu začne zverovať svoje trápenia?
Ja nie som cudzia. Viete, tým, že som desaťročia na televíznej obrazovke a v novinách a v mojej prvej knihe si o mne všetko prečítali, nie som im cudzia. Ja tiež nepovažujem tých druhých za cudzích – sú to moji ľudia, sú ako moja rodina. Beriem celý národ ako svoju rodinu. Poznám ľudí ako lekárka i ako umelec. Keby som nemala rada ľudí, ani by som nedávala rozhovory a nerobila autogramiády. Bez lásky k ľuďom sa to nedá robiť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 209
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 877
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 557
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 433
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 028
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 388
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 247
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 025
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 713
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

V piatok sa aj vďaka online registrácii veľké rady pred odberovými miestami netvorili.

Skríningové testovanie prebieha už od pondelka a bude trvať do 27. januára. V sobotu a v nedeľu sa do testovania zapoja aj takmer všetky obce v okrese Topoľčany.

3 h
Ilustračné foto.

Najhoršie je zatiaľ do piatka 22. 1. na tom okres Partizánske.

4 h
Dvojica policajtov zachránila mladému mužovi život.

Policajti v lese našli podchladeného 33-ročného muža. Našťastie je už mimo ohrozenia života.

17 h
Na vakcináciu sa môžu vybrané skupiny prihlásiť online.

Na termín očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Nemocnici Svet zdravia Topoľčany a Partizánske sa môžu určené skupiny ľudí prihlásiť online prostredníctvom národného portálu www.korona.gov.sk.

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

23 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

14 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

22. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?