Boli sme zvedaví, ako také skúšky mladých kuchárov prebiehajú, preto sme prijali pozvanie do jedálne Slniečko v budove Obvodného úradu v Topoľčanoch, kde sa nachádzali určite trošku strémovaní žiaci a niekoľkočlenná skúšajúca komisia. Ako sme sa dozvedeli od Pavla Laciku, tretiaci si vyžrebujú jedlo a na základe toho musia pripraviť absolútne všetko – od rozrátania surovín na počet hostí cez časový rozvrh až po prípravu a záverečné dochutenie hotového jedla. Ide o celé menu, čiže polievku, hlavné jedlo (napríklad mali pripraviť jelení steak na bretónsky spôsob či roštenku na chrenovej omáčke ) a tiež zákusok (jablká v župane a podobne). „Žiaci skladajú skúšky po dvoch, čiže dvaja pripravujú menu. Zaujímavosťou je, že to, čo pripravia komisii, zároveň servírujú aj svojim rodičom, aby aj tí mohli posúdiť, či bude z ich dieťaťa dobrý kuchár alebo kuchárka,“ dodáva pán Lacika.