Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Jozef Varényi: Dobrý hubár cíti vôňu hríbov už zďaleka

Už ako malý chlapec sa túlal s otcom po lesoch a hľadal huby. Ako 15-ročný ich predával v miestnom obchode. Celé roky študoval všetku dostupnú literatúru o hubách, skúšal rôzne recepty na smaženie a pečenie húb a hľadal spôsoby ich najlepšieho skladovania

Čo všetko by mal vedieť hubár – začiatočník?
Každý hubár, skôr než začne zbierať hríby, by mal zájsť za skúseným hubárom. Pomôcť mu však môže i návšteva múzea, kde sú makety hríbov realnej podobe. Aj ja som v začiatkoch navštívil múzeum v Bratislave, kde som sa veľa dozvedel. Prvoradou zásadou ale je naučiť sa poznávať smrteľne jedovaté hríby. To je veľmi dôležité. Niektoré hríby spôsobia žalúdočné problémy, ale nezabijú - pokiaľ ich konzumentom nie je človek, ktorý má choré obličky alebo pečeň. Ďalším dôležitým krokom je, aby mal naštudovanú literatúru o tom, v ktorom mesiaci čo rastie. Keď hubár vie, že muchotrávka zelená rastie od konca júna do novembra, a že musí zvýšiť v tomto období pozornosť. Hríby, ktoré nazbierate, skontrolujte.
Kedy hubár vie, že je ten správny čas vyjsť do terénu?
V ktorom mesiaci a aké hríby začínajú rásť sa dá naštudovať v literatúre. Treba však sledovať aj terén. Stačí si vyjsť na prechádzku a všímať si, či sa už tvorí micélium – podhubie. Dá sa to veľmi ľahko spoznať. Sú to také biele miesta, akoby posypané vápnom. Treba sa vybrať po stopách, ktoré zanechali lesné stroje, ľudia či lesná zver. Vzniká v nich rozpracovaný humus, ktorý hubám veľmi vyhovuje. Veľmi dobre je chodiť na hríby, keď poprší. Vtedy začnú huby rásť už po týždni, ale zbierať by sa mali tak po desiatich dňoch. Najskôr rastú menej hodnotné hríby – brezáky. Vo vyššej tráve môžeme nájsť červeného „Janka“ alebo kozáky. Jarné hríby vychádzajú väčšinou samostatne, ale jesenné sa nezaobídu bez rodiny. Preto keď nájdete jeden, zvyčajne sú v jeho blízkosti aj ďalšie.
Ktoré druhy hub môžeme nájsť v tomto období?
Teraz začínajú rásť jesenné hríby – muchotrávka cisárska, červená, zelená, biela, rýdziky, surovka, suchohríby, masliaky. Muchotrávka cisárska je veľmi chutný hríb. Polievka z nej je krásne žltá, akoby z kuraťa. Mnohí ju ale nepoznajú. Vyskytuje sa veľmi zriedka a patrí medzi chránené hríby. Mykológovia síce napísali, že ju treba chrániť, ale nenavrhli spôsob, ako to urobiť. Pre mňa je aj veľmi dôležité, aby sa hríby odrezávali. Je to akýsi spôsob úcty k prírode. Ľudia by tiež nemali rozkopávať hríby, ktoré nepoznajú. Ja už zo skúseností viem, že aj tie, ktoré sa zdajú byť nejedlé, sú častokrát veľmi chutné.
Miesta, kde nájdem hríby, si zakryjem lístím. Ja si ich tak značkujem. Po čase, keď sa tam vrátim, nájdem tam nové hríby. Jesenné hríby sa dajú zbierať niekedy až do decembra.
Spomínate si na najväčší hubársky „úlovok“?
Viem to veľmi presne. Kedysi som ich počítal. Posledné roky to ale robím len občas. Bolo to v šesťdesiatych rokoch, keď som býval v Nemčiciach. V polesí na Bojnej som vtedy za doobedie nazbieral 750 dubákov. V tom roku bola mimoriadna úroda hríbov. Mali sme šesťdesiat litrovú chladničku plnú hríbov. Poobede som išiel na polesie druhýkrát a nazbieral som ich do celkového počtu 1 163. Keď som sa presťahoval do Partizánskeho, našiel som si nové lokality – Horná Ves, Skýcov, Kolačno, Zlatníky. Keď človek vie hľadať, hríby vždy nájde. Ja už podľa vône viem vycítiť, kde sú hríby. Krásne voňajú, a pretože som vyrastal na dedine, s prírodou som zrástol. Ešte sa mi nestalo, aby som sa vrátil s prázdnym košíkom. Prvé hríby si v rodine vždy usmažíme. Je to určitý rituál, ktorým otvoríme hríbovú sezónu.
Ktorý hríb je podľa vás najchutnejší?
Ťažko by sa dalo hovoriť o jednom hríbe. Na prvom mieste je, samozrejme, kráľ hríbov – dubák. Niektorí hovoria, že jeho aróma je ešte príťažlivejšia, keď sa skombinuje s inými hríbmi. Keď správne skombinujete arómu, chuťové vlastnosti a jemnosť hríbov, je to niečo fantastické. Ja kombinujem napríklad hríb kráľovský, masliaky, šupinavku menlivú a lievik trubkovitý alebo plávku zelenú. Na polievky sú vhodné brezáky, dubáky, masliaky alebo muchotrávka cisárska.
Môžete odporučiť nejaký recept na úpravu alebo skladovanie hríbov?
Zásada je zbierať hríby do košíkov a predovšetkým zdravé plodnice. Ak sú na hríboch prezreté vytrusníky, je dobré ich odstrániť hneď v lese, čím sa zabráni vzniku hniloby. Hríby treba umyť, pokrájať, posoliť a nechať v hrnci, až kým sa takmer nevyparí voda. Stopky (hlúby) sa musia pokrájať na drobno, aby sa lepšie smažili a nezaťažili nám žalúdok. Medzitým si na masti pripravíme dozlatista usmaženú nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú potom zmiešame s hríbmi. Asi po 45 minutách pridáme vajíčka, ale len toľko, aby sme neprebili chuť hríbov. Úplne nakoniec môžeme pridať na celú zmes ešte lyžicu masla.
Usmažené hríby môžeme aj skladovať. Treba ich nechať vychladnúť a dať do chladničky, nie však do mrazáka. Potom ich stačí iba prihriať a konzumovať. Robím to tak už štyridsať rokov a žiadne problémy som doteraz nemal.
Sušené hríby môžeme skladovať aj niekoľko rokov. Podmienka je len tá, že sa k nim nesmie dostať vzduch. Preto by sa nemali skladovať v papierových ani handrových vreckách, ale v uzavretých pohároch. K takto uskladneným hríbom sa nedostanú mole a vydržia celé roky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 957
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 241
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 19 883
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 962
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 673
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 746
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 944
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 838
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 699
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 029
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Primátorovi Partizánskeho potvrdili pozitívny test

„Choroba môže navštíviť každého z nás, viem o čom píšem, pred chvíľou som obdržal výsledky včerajšieho testovania na COVID-19. Žiaľ i môj výsledok je pozitívny,“ napísal na svojej stránke primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Mesto Topoľčany vyčlenilo dvadsaťpäť miest

Testovanie prebehne na kúpalisku i na futbalovom štadióne.

Od soboty platí na Slovensku zákaz vychádzania. Aj úrad zostáva pre verejnosť zatvorený. Komunikácia s občanmi od pondelka prebieha výlučne telefonicky alebo elektronicky.

Prekonal rakovinu, trénuje mládež. Ktoré dve chyby si Miro Ďurák najviac vyčíta?

Miroslav Ďurák bol prvým hráčom, ktorého draftovali do NHL priamo z Topoľčian.

Miroslav Ďurák s manželkou Danielkou a dcérkou Tamarkou.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Už ste čítali?