Pondelok, 25. september, 2023 | Meniny má Vladislav

Jozef Varényi: Dobrý hubár cíti vôňu hríbov už zďaleka

Už ako malý chlapec sa túlal s otcom po lesoch a hľadal huby. Ako 15-ročný ich predával v miestnom obchode. Celé roky študoval všetku dostupnú literatúru o hubách, skúšal rôzne recepty na smaženie a pečenie húb a hľadal spôsoby ich najlepšieho skladovania

Čo všetko by mal vedieť hubár – začiatočník?
Každý hubár, skôr než začne zbierať hríby, by mal zájsť za skúseným hubárom. Pomôcť mu však môže i návšteva múzea, kde sú makety hríbov realnej podobe. Aj ja som v začiatkoch navštívil múzeum v Bratislave, kde som sa veľa dozvedel. Prvoradou zásadou ale je naučiť sa poznávať smrteľne jedovaté hríby. To je veľmi dôležité. Niektoré hríby spôsobia žalúdočné problémy, ale nezabijú - pokiaľ ich konzumentom nie je človek, ktorý má choré obličky alebo pečeň. Ďalším dôležitým krokom je, aby mal naštudovanú literatúru o tom, v ktorom mesiaci čo rastie. Keď hubár vie, že muchotrávka zelená rastie od konca júna do novembra, a že musí zvýšiť v tomto období pozornosť. Hríby, ktoré nazbierate, skontrolujte.
Kedy hubár vie, že je ten správny čas vyjsť do terénu?
V ktorom mesiaci a aké hríby začínajú rásť sa dá naštudovať v literatúre. Treba však sledovať aj terén. Stačí si vyjsť na prechádzku a všímať si, či sa už tvorí micélium – podhubie. Dá sa to veľmi ľahko spoznať. Sú to také biele miesta, akoby posypané vápnom. Treba sa vybrať po stopách, ktoré zanechali lesné stroje, ľudia či lesná zver. Vzniká v nich rozpracovaný humus, ktorý hubám veľmi vyhovuje. Veľmi dobre je chodiť na hríby, keď poprší. Vtedy začnú huby rásť už po týždni, ale zbierať by sa mali tak po desiatich dňoch. Najskôr rastú menej hodnotné hríby – brezáky. Vo vyššej tráve môžeme nájsť červeného „Janka“ alebo kozáky. Jarné hríby vychádzajú väčšinou samostatne, ale jesenné sa nezaobídu bez rodiny. Preto keď nájdete jeden, zvyčajne sú v jeho blízkosti aj ďalšie.
Ktoré druhy hub môžeme nájsť v tomto období?
Teraz začínajú rásť jesenné hríby – muchotrávka cisárska, červená, zelená, biela, rýdziky, surovka, suchohríby, masliaky. Muchotrávka cisárska je veľmi chutný hríb. Polievka z nej je krásne žltá, akoby z kuraťa. Mnohí ju ale nepoznajú. Vyskytuje sa veľmi zriedka a patrí medzi chránené hríby. Mykológovia síce napísali, že ju treba chrániť, ale nenavrhli spôsob, ako to urobiť. Pre mňa je aj veľmi dôležité, aby sa hríby odrezávali. Je to akýsi spôsob úcty k prírode. Ľudia by tiež nemali rozkopávať hríby, ktoré nepoznajú. Ja už zo skúseností viem, že aj tie, ktoré sa zdajú byť nejedlé, sú častokrát veľmi chutné.
Miesta, kde nájdem hríby, si zakryjem lístím. Ja si ich tak značkujem. Po čase, keď sa tam vrátim, nájdem tam nové hríby. Jesenné hríby sa dajú zbierať niekedy až do decembra.
Spomínate si na najväčší hubársky „úlovok“?
Viem to veľmi presne. Kedysi som ich počítal. Posledné roky to ale robím len občas. Bolo to v šesťdesiatych rokoch, keď som býval v Nemčiciach. V polesí na Bojnej som vtedy za doobedie nazbieral 750 dubákov. V tom roku bola mimoriadna úroda hríbov. Mali sme šesťdesiat litrovú chladničku plnú hríbov. Poobede som išiel na polesie druhýkrát a nazbieral som ich do celkového počtu 1 163. Keď som sa presťahoval do Partizánskeho, našiel som si nové lokality – Horná Ves, Skýcov, Kolačno, Zlatníky. Keď človek vie hľadať, hríby vždy nájde. Ja už podľa vône viem vycítiť, kde sú hríby. Krásne voňajú, a pretože som vyrastal na dedine, s prírodou som zrástol. Ešte sa mi nestalo, aby som sa vrátil s prázdnym košíkom. Prvé hríby si v rodine vždy usmažíme. Je to určitý rituál, ktorým otvoríme hríbovú sezónu.
Ktorý hríb je podľa vás najchutnejší?
Ťažko by sa dalo hovoriť o jednom hríbe. Na prvom mieste je, samozrejme, kráľ hríbov – dubák. Niektorí hovoria, že jeho aróma je ešte príťažlivejšia, keď sa skombinuje s inými hríbmi. Keď správne skombinujete arómu, chuťové vlastnosti a jemnosť hríbov, je to niečo fantastické. Ja kombinujem napríklad hríb kráľovský, masliaky, šupinavku menlivú a lievik trubkovitý alebo plávku zelenú. Na polievky sú vhodné brezáky, dubáky, masliaky alebo muchotrávka cisárska.
Môžete odporučiť nejaký recept na úpravu alebo skladovanie hríbov?
Zásada je zbierať hríby do košíkov a predovšetkým zdravé plodnice. Ak sú na hríboch prezreté vytrusníky, je dobré ich odstrániť hneď v lese, čím sa zabráni vzniku hniloby. Hríby treba umyť, pokrájať, posoliť a nechať v hrnci, až kým sa takmer nevyparí voda. Stopky (hlúby) sa musia pokrájať na drobno, aby sa lepšie smažili a nezaťažili nám žalúdok. Medzitým si na masti pripravíme dozlatista usmaženú nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú potom zmiešame s hríbmi. Asi po 45 minutách pridáme vajíčka, ale len toľko, aby sme neprebili chuť hríbov. Úplne nakoniec môžeme pridať na celú zmes ešte lyžicu masla.
Usmažené hríby môžeme aj skladovať. Treba ich nechať vychladnúť a dať do chladničky, nie však do mrazáka. Potom ich stačí iba prihriať a konzumovať. Robím to tak už štyridsať rokov a žiadne problémy som doteraz nemal.
Sušené hríby môžeme skladovať aj niekoľko rokov. Podmienka je len tá, že sa k nim nesmie dostať vzduch. Preto by sa nemali skladovať v papierových ani handrových vreckách, ale v uzavretých pohároch. K takto uskladneným hríbom sa nedostanú mole a vydržia celé roky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Topoľčany

Komerčné články

  1. Potrebujeme sa zbaviť nálepky montážnej dielne
  2. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme
  3. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  4. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  5. Via Pribina spúšťa súťaž INOVÁTOR1
  6. Zamestnanci Mecomu súťažili na športových dňoch
  7. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka
  8. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát
  1. Helping business on a global scale
  2. The visionary origins and global ambitions of the FMCU
  3. Samostatná volebná miestnosť pre jeden byt v Rači
  4. Skupina BizPartner Group presúva svoje služby pod jednu strechu
  5. 9. stredoeurópsky popáleninový kongres združil špecialistov
  6. Potrebujeme sa zbaviť nálepky montážnej dielne
  7. Zamestnanci Mecomu súťažili na športových dňoch
  8. Kaufland v Detve otvorí novú predajňu, čo v nej zákazníkov čaká?
  1. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 15 603
  2. Hladinka smeruje do Košíc! 7 133
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 833
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 5 087
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 851
  6. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 169
  7. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu 2 009
  8. Také veľké kníhkupectvo ako na Obchodnej už neotvoríme 2 000

Blogy SME

  1. Peter Frasch: Sekulárny konzervativizmus - čo nato umelá inteligencia?
  2. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin? (3/7)
  3. Vladimír Krátky: Pellegrini sa konečne vyfarbil ... .
  4. Anna Miľanová: p. p.
  5. Marián Šumšala: Novinári proti I. Matovičovi
  6. Viera Polakovičová: Začali 58. Bratislavské hudobné slávnosti
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čudné hry NAKA a špeciálnej prokuratúry okolo šéfa gangu temných síl pána X
  8. Simona Regecová: Požičaným autom po Čiernej Hore - časť prvá
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 390
  2. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 36 235
  3. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 33 007
  4. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 30 533
  5. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 142
  6. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 13 630
  7. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 11 744
  8. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 9 638
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Otvorenie 4,62 km dlhého cyklochodníka v Partizánskom.

Trasa má dĺžku 4,6 kilometra.


TASR 5 h
Svet kameňov.

Podujatie potrvá do 6. októbra.


TASR 5 h
Budova bývalého Červeného kríža sa už mala rekonštruovať v roku 2014. Mesto však z projektu vycúvalo aj kvôli časovej tiesni.

Minimálnu kúpnu cenu stanovili na 472 tisíc eur.


TASR 6 h
Zrekonštruovaný Kultúrny dom

Organizátori vyhodnotili 12. ročník súťaže.


8 h

Blogy SME

  1. Peter Frasch: Sekulárny konzervativizmus - čo nato umelá inteligencia?
  2. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin? (3/7)
  3. Vladimír Krátky: Pellegrini sa konečne vyfarbil ... .
  4. Anna Miľanová: p. p.
  5. Marián Šumšala: Novinári proti I. Matovičovi
  6. Viera Polakovičová: Začali 58. Bratislavské hudobné slávnosti
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Čudné hry NAKA a špeciálnej prokuratúry okolo šéfa gangu temných síl pána X
  8. Simona Regecová: Požičaným autom po Čiernej Hore - časť prvá
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 390
  2. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 36 235
  3. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 33 007
  4. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 30 533
  5. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 30 142
  6. Pavel Macko: Fico je naničhodník, ktorý sa môže hanbiť! 13 630
  7. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 11 744
  8. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 9 638
  1. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  5. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  6. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  8. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu