Aký prínos majú vajcia pre človeka?
„Vajíčka obsahujú najkvalitnejšie bielkoviny, pomerne malé množstvo tukov s ideálnou štruktúrou, dlhý rad vitamínov a minerálnych látok,“ tvrdí Petra Kinlovičová z Úradu verejného zdravotníctva SR. Klebety o tom, že vajcia sú škodlivé z hľadiska vysokého obsahu cholesterolu, sa vraj nemajú príliš zveličovať. „Cholesterol, ktorý sa nachádza vo vajciach, vďaka ideálnym a špeciálnym tukom významne neovplyvňuje úroveň cholesterolu v krvi ľudského organizmu, keď sa vyhneme extrémom v našej výžive,“ dodáva Kinlovičová. Práve preto aj v konzumácii vajec platí staré známe – všetkého veľa škodí. Pokiaľ si však raz, možno dvakrát za týždeň pripravíte praženicu, nič sa vám nemôže stať. Ak, samozrejme, nie je v kombinácii s klobásou či slaninou, ktoré cholesterol ešte viac zvyšujú. Nech sa teda rozhodnete túto guľatú lahôdku konzumovať na tvrdo, na mäkko, v šalátoch, v polievkach či akokoľvek inak, nezabúdajte, že pokiaľ si jej doprajete v rozumnom množstve, svojmu organizmu dodáte všetky potrebné látky – okrem uhľohydrátov a vitamínu C. Tie si však môžete doplniť, ak si ako prílohu napríklad k chlebíku obalenému vo vajíčku nakrájate zeleninu. Ak však máte na vajcia alergiu – stráňte sa ich.
Autor: IVANA ŠIŠKOVÁ