Utorok, 24. máj, 2022 | Meniny má Ela

Liekom na každý bôľ je medovník

Liekom na každý bôľ je medovník - to aspoň tvrdí Sylvia Pastieriková z Topoľčian. Jej znalosti pečenia a zdobenia medovníkov sú také, že ju známi prosia o radu, v cudzích kuchyniach vysvetľuje, ako čo robiť, a pred Vianocami je jednou z lektoriek, ktorá p

redvádza záujemcom zdobenie. Už od začiatku niet konca-kraja ženských otázok na tému medovníkov. Darmo, čas Vianoc zase preverí cukrárske schopnosti aj tej najobyčajnejšej ženy. Honba za dokonalými medovníkmi - tak akurát sladkými, akurát korenenými, akurát mäkkými a akurát ozdobenými - je nekonečná. Pre mnohé ženy znamená advent aj honbu za tým „pravým“ receptom na medovníky. Sylvia Pastieriková ho už má!
V skratke - čo na to treba
1 kg hladkej múky T 650, 1 palmarin, 4 stredne veľké vajcia, 1 polievková lyžica kakaa, 1 polievková lyžica perníkového korenia, 1 polievková lyžica mletej škorice, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 380 g mletého cukru a 250 g medu
Nebude to zložité, ale ani jednoduché
Pri klasickom recepte by boli vymenované iba suroviny a krátky postup, ako to zmiešať. Vlastne to vyzerá, že sa na zmiešaní zopár surovín nedá nič pokaziť a vykrojiť medovníky vie každý. Aj napriek tomu sa to stáva – medovníky nie sú dokonalé, nie sú ako tie od mamy, babky alebo kamarátky.
„Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Väčšinou robím cesto večer, cez deň si teda vyberiem suroviny a dám do kuchyne. Med musí byť napríklad teplý, zohrievam ho vo vodnom kúpeli, aby bol vláčny,“ pustila sa do vysvetľovania pani Sylvia. Pripomenie tiež, že kvôli tomu, aby sa zvýraznila výzdoba medovníkov, pridáva kakao, ale iba zarovnanú lyžicu, lebo dosť vysušuje.
Teraz si stačí zobrať do rúk len varešku. „Vo vandlíku si zmiešam múku s perníkovým korením, škoricou, sódou bikarbónou. Potom sa pridajú rozhabarkované vajíčka a teplý med. Nakoniec dáme neroztopený palmarin. Všetko spolu zmiešame a podotýkam, že dosť záleží na múke, pretože každá múka má inú lepkavosť. Záleží aj na veľkosti vajíčka. Keď je už cesto vcelku a vláčne, dám ho do mikroténového vrecúška, aby sa mi nelepilo na tablu a nemusela som používať viac múky pri miesení. Väčšinou nechávam cesto postáť od večera do rána, ale nie v chladničke, stačí chladnejšia miestnosť,“ podrobne začala vysvetľovať.
Ráno je múdrejšia večera – ideme piecť
Množstvo ingrediencií môže vystačiť približne na osem plechov medovníkov. Plech sa pomastí a naň sa položí papier na pečenie a jemne sa pomastí aj ten. Pani Sylvia si zvykne pripraviť štyri plechy, potom obráti papier a na tom istom upečie zvyšok dávky.
Aj na vykrajovanie pravidelných tvarov má svoj fígeľ. „Kúsok cesta si odtrhnem, vyvaľkám a dám ho hneď na plech. Formičkami potom vykrajujem priamo na plechu a zvyšné cesto sa dá odtrhnúť bez problémov. Keby ste vykrojili tvary hneď na table, tak sa vám môžu pokaziť, kým ich budete prekladať z tably na plech.“
Fígľom a skúseným grifom však nie je koniec. Aby boli z cesta úhľadne vyzdobené medovníky na štedrovečernom stole, pani Sylvia „vytiahne z rukáva“ ešte zopár dobrých rád. Formičky podľa nej by ste nemali namáčať v múke, lebo keď sa ešte horúce medovníky po vytiahnutí z rúry potrú vyšľahaným vajcom, múka urobí nepekné fľaky.
Pečenie trvá asi 6 minút, ale to už záleží od schopností - a tentoraz nie kuchárky, ale rúry.
Teplovzdušná rúra nastavená na dvestovku – to platí v kuchyni pani Sylvie.
A predsa tento rok nestvrdnú!
Pani Sylvia ako lektorka sa najčastejšie stretáva s otázkou, ako dosiahnuť, aby neboli medovníky tvrdé. Medovníky skladuje v uzatvárateľných dózach. „Samozrejme, že po čase sa medovníky vysušia. Nie je to však problém, lebo keď viem, že ich už budem používať, dám dózu do väčšieho sáčku, kde sú aj 3 – 4 krajce chleba. Po troch dňoch nasajú medovníky do seba vlhkosť chleba,“ radí.
Špecialitou pani Sylvie je zdobenie glazúrovaním. Vtedy sa perníky pokrývajú súvislejšou vrstvou polevy a toto je už skutočne zaberačka pre zuby. Takéto medovníky sú však aj tak skôr pre potechu oka a vydržia aj niekoľko rokov ako ozdoba.
Už iba urobiť kornútok
Kornútok na zdobenie si vyrába pani Sylvia z celofánu, takto vyrobený „špic“ si prelepí lepiacou páskou. Na polevu potrebuje: 1 bielok, 100 – 150 g práškového cukru, ktorý sa niekoľkokrát preoseje, trocha citrónovej šťavy. Na dobré vymiešanie stačí „iba“ polhodina. Potom ešte pridá Solamyl, trochu citrónovej šťavy a hor sa do zdobenia. Keď si chcete vyskúšať glazúrovanie, poleva musí byť redšia.
Pani Sylvia si niekedy pomáha aj vzormi napríklad z obľúbenej výšivky. Do tajov glazúrovania ju zasvätila pred siedmimi rokmi pani Artzová a recept, ktorý vybrusuje každou ďalšou dávkou do dokonalosti, patril ešte jej krstnej mame. V jej domácnosti to rozvoniava medovníkovou vôňou už od začiatku decembra. Na jej zásoby však nesiaha blízka rodina. „U nás medovníky nikto neje. To je zákon schválnosti.“ Svadba jej syna sa však nemohla obísť bez medovníkov, pripravila pre mladomanželov ako dar veľké medovníkové srdce s holubicami a medovníček si mohol odniesť aj každý hosť.
A dodáva ešte jeden svoj medovnikársky fígeľ: „ Medovníky sú u nás čisto na rozdávanie, na potešenie druhých. Taký glazúrovaný medovník môže byť teda aj liekom.“

Najčítanejšie na My Topoľčany

Inzercia - Tlačové správy

  1. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  2. Chceš prácu v IT?
  3. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie
  4. VELUX zmapoval kvalitu interiérov slovenských domácností
  5. LAMINA PREŠOV pokrýva strechy a fasády už 33 rokov
  6. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  7. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  1. Chceš prácu v IT?
  2. VELUX zmapoval kvalitu interiérov slovenských domácností
  3. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie
  4. ZŠ v Moldave nad Bodvou bola súčasťou projektu ENGIE Eco školy
  5. Zelenší dvor pre ZŠ Hviezdoslava vďaka projektu ENGIE Eco školy
  6. Príďte si vychutnať výstavu ilustrácií pre deti
  7. Liptovský Mikuláš: V našom meste pes neskapal
  8. LAMINA PREŠOV pokrýva strechy a fasády už 33 rokov
  1. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 5 018
  2. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 3 136
  3. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 2 990
  4. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 285
  5. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 1 819
  6. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 657
  7. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja 1 017
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely 918

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Matovičove diktátorské chúťky
  2. Věra Tepličková: Náš minister Kim ide ako pílka...
  3. Martina Kotúčová: Americké sebevědomí
  4. Inštitút strategických politík: Podnestersko sa môže stať novým frontom v agresii Ruska proti Ukrajine
  5. Michal Rodziňák: VC Španielska F1: Začína byť horúco
  6. Irena Šimuneková: Ihráčske kamenné more
  7. Ján Valchár: Zombíci, Skywalkeri a Terminátori na Ukrajine alebo Je máj, dajte nám ryžu!
  8. ADRA Slovensko: Projekt potravinovej sebestačnosti v Ugande v plnom prúde
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 388
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 509
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 5 857
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 5 038
  5. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 204
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 2 470
  7. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 2 366
  8. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 2 157
  1. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  8. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Môj náučný a zábavný zošit 2 je názov časopisu špeciálne určeného pre žiakov prvého stupňa základnej školy, ktorý na 32 stranách prináša množstvo zábavy aj poučenia.


20. máj
V sobotu sa diváci v Krušovciach gólu nedočkali.

Pozrite si výsledkový servis našich mužstiev zo štvrtých a piatych líg.


22. máj
Pred zápasom V. Bedzany - Hrušovany sa v hodovom stretnutí stretli aj starí páni V. Bedzian a Jacoviec. V zápase sa z výhry 8:1 tešili hostia z Jacoviec.

Čermany v VII. lige ObFZ Topoľčany strelili na domácom ihrisku jedenásť gólov.


22. máj
Kúpalisko v Topoľčanoch otvorí až v polovici júna.

Vďaka novinke nebude treba čakať v rade.


21. máj

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Namiesto futbalu išli kamarátovi na pohreb.


12 h

KHL nie, vyjde NHL? Ani s AHL by vraj nestratil.


22. máj

Pásový opar pripúta na nemocničné lôžko až 700 pacientov ročne.


14. máj

Stĺpy začali montovať v piatok. Dôvodom je arogancia vodičov.


12 h

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Matovičove diktátorské chúťky
  2. Věra Tepličková: Náš minister Kim ide ako pílka...
  3. Martina Kotúčová: Americké sebevědomí
  4. Inštitút strategických politík: Podnestersko sa môže stať novým frontom v agresii Ruska proti Ukrajine
  5. Michal Rodziňák: VC Španielska F1: Začína byť horúco
  6. Irena Šimuneková: Ihráčske kamenné more
  7. Ján Valchár: Zombíci, Skywalkeri a Terminátori na Ukrajine alebo Je máj, dajte nám ryžu!
  8. ADRA Slovensko: Projekt potravinovej sebestačnosti v Ugande v plnom prúde
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 388
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 509
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 5 857
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 5 038
  5. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 204
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 2 470
  7. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 2 366
  8. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 2 157
  1. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  6. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  7. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  8. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu