Utorok, 18. máj, 2021 | Meniny má ViolaKrížovkyKrížovky

Liekom na každý bôľ je medovník

Liekom na každý bôľ je medovník - to aspoň tvrdí Sylvia Pastieriková z Topoľčian. Jej znalosti pečenia a zdobenia medovníkov sú také, že ju známi prosia o radu, v cudzích kuchyniach vysvetľuje, ako čo robiť, a pred Vianocami je jednou z lektoriek, ktorá p

redvádza záujemcom zdobenie. Už od začiatku niet konca-kraja ženských otázok na tému medovníkov. Darmo, čas Vianoc zase preverí cukrárske schopnosti aj tej najobyčajnejšej ženy. Honba za dokonalými medovníkmi - tak akurát sladkými, akurát korenenými, akurát mäkkými a akurát ozdobenými - je nekonečná. Pre mnohé ženy znamená advent aj honbu za tým „pravým“ receptom na medovníky. Sylvia Pastieriková ho už má!
V skratke - čo na to treba
1 kg hladkej múky T 650, 1 palmarin, 4 stredne veľké vajcia, 1 polievková lyžica kakaa, 1 polievková lyžica perníkového korenia, 1 polievková lyžica mletej škorice, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 380 g mletého cukru a 250 g medu
Nebude to zložité, ale ani jednoduché
Pri klasickom recepte by boli vymenované iba suroviny a krátky postup, ako to zmiešať. Vlastne to vyzerá, že sa na zmiešaní zopár surovín nedá nič pokaziť a vykrojiť medovníky vie každý. Aj napriek tomu sa to stáva – medovníky nie sú dokonalé, nie sú ako tie od mamy, babky alebo kamarátky.
„Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Väčšinou robím cesto večer, cez deň si teda vyberiem suroviny a dám do kuchyne. Med musí byť napríklad teplý, zohrievam ho vo vodnom kúpeli, aby bol vláčny,“ pustila sa do vysvetľovania pani Sylvia. Pripomenie tiež, že kvôli tomu, aby sa zvýraznila výzdoba medovníkov, pridáva kakao, ale iba zarovnanú lyžicu, lebo dosť vysušuje.
Teraz si stačí zobrať do rúk len varešku. „Vo vandlíku si zmiešam múku s perníkovým korením, škoricou, sódou bikarbónou. Potom sa pridajú rozhabarkované vajíčka a teplý med. Nakoniec dáme neroztopený palmarin. Všetko spolu zmiešame a podotýkam, že dosť záleží na múke, pretože každá múka má inú lepkavosť. Záleží aj na veľkosti vajíčka. Keď je už cesto vcelku a vláčne, dám ho do mikroténového vrecúška, aby sa mi nelepilo na tablu a nemusela som používať viac múky pri miesení. Väčšinou nechávam cesto postáť od večera do rána, ale nie v chladničke, stačí chladnejšia miestnosť,“ podrobne začala vysvetľovať.
Ráno je múdrejšia večera – ideme piecť
Množstvo ingrediencií môže vystačiť približne na osem plechov medovníkov. Plech sa pomastí a naň sa položí papier na pečenie a jemne sa pomastí aj ten. Pani Sylvia si zvykne pripraviť štyri plechy, potom obráti papier a na tom istom upečie zvyšok dávky.
Aj na vykrajovanie pravidelných tvarov má svoj fígeľ. „Kúsok cesta si odtrhnem, vyvaľkám a dám ho hneď na plech. Formičkami potom vykrajujem priamo na plechu a zvyšné cesto sa dá odtrhnúť bez problémov. Keby ste vykrojili tvary hneď na table, tak sa vám môžu pokaziť, kým ich budete prekladať z tably na plech.“
Fígľom a skúseným grifom však nie je koniec. Aby boli z cesta úhľadne vyzdobené medovníky na štedrovečernom stole, pani Sylvia „vytiahne z rukáva“ ešte zopár dobrých rád. Formičky podľa nej by ste nemali namáčať v múke, lebo keď sa ešte horúce medovníky po vytiahnutí z rúry potrú vyšľahaným vajcom, múka urobí nepekné fľaky.
Pečenie trvá asi 6 minút, ale to už záleží od schopností - a tentoraz nie kuchárky, ale rúry.
Teplovzdušná rúra nastavená na dvestovku – to platí v kuchyni pani Sylvie.
A predsa tento rok nestvrdnú!
Pani Sylvia ako lektorka sa najčastejšie stretáva s otázkou, ako dosiahnuť, aby neboli medovníky tvrdé. Medovníky skladuje v uzatvárateľných dózach. „Samozrejme, že po čase sa medovníky vysušia. Nie je to však problém, lebo keď viem, že ich už budem používať, dám dózu do väčšieho sáčku, kde sú aj 3 – 4 krajce chleba. Po troch dňoch nasajú medovníky do seba vlhkosť chleba,“ radí.
Špecialitou pani Sylvie je zdobenie glazúrovaním. Vtedy sa perníky pokrývajú súvislejšou vrstvou polevy a toto je už skutočne zaberačka pre zuby. Takéto medovníky sú však aj tak skôr pre potechu oka a vydržia aj niekoľko rokov ako ozdoba.
Už iba urobiť kornútok
Kornútok na zdobenie si vyrába pani Sylvia z celofánu, takto vyrobený „špic“ si prelepí lepiacou páskou. Na polevu potrebuje: 1 bielok, 100 – 150 g práškového cukru, ktorý sa niekoľkokrát preoseje, trocha citrónovej šťavy. Na dobré vymiešanie stačí „iba“ polhodina. Potom ešte pridá Solamyl, trochu citrónovej šťavy a hor sa do zdobenia. Keď si chcete vyskúšať glazúrovanie, poleva musí byť redšia.
Pani Sylvia si niekedy pomáha aj vzormi napríklad z obľúbenej výšivky. Do tajov glazúrovania ju zasvätila pred siedmimi rokmi pani Artzová a recept, ktorý vybrusuje každou ďalšou dávkou do dokonalosti, patril ešte jej krstnej mame. V jej domácnosti to rozvoniava medovníkovou vôňou už od začiatku decembra. Na jej zásoby však nesiaha blízka rodina. „U nás medovníky nikto neje. To je zákon schválnosti.“ Svadba jej syna sa však nemohla obísť bez medovníkov, pripravila pre mladomanželov ako dar veľké medovníkové srdce s holubicami a medovníček si mohol odniesť aj každý hosť.
A dodáva ešte jeden svoj medovnikársky fígeľ: „ Medovníky sú u nás čisto na rozdávanie, na potešenie druhých. Taký glazúrovaný medovník môže byť teda aj liekom.“

Inzercia - Tlačové správy

  1. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  2. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  3. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  4. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  5. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  6. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  7. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  8. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  9. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  10. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť
  1. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  2. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  3. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  4. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť
  5. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  6. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  7. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  8. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  9. Bakalárske študijné programy na FVT
  10. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  1. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 14 166
  2. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 735
  3. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 9 179
  4. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 8 591
  5. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 499
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 7 775
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 459
  8. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 869
  9. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 628
  10. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur 4 854
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Aký mohol mať podnikateľ motív? Manželka podozrivého zapojila do prípadu súkromného detektíva.

19 h

Vytrvalý dážď v pondelok spôsobuje problémy v Uhrovci.

14 h
ObFZ Topoľčany zatiaľ aktuálny ročník nezrušil. O osude ročníka 2020/2021 sa rozhodne v najbližších dňoch.

V šiestej lige sa musí dohrať až päť kôl.

15 h

Rýchlostná cesta R7 čoskoro umožní obyvateľom obcí južne od Bratislavy tráviť menej času v aute.

19. feb

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za posledných 24 hodín stúpla hladina o 42 centimetrov.

16 h

Stokilovú šelmu zazrela aj lesníkova manželka. Bola len dvesto metrov od okraja dediny.

16. máj

Jedno nešťastie sa stalo v prírode, druhé v bytovke.

19 h

Na najvyššom podlaží sú kancelárske priestory. Reštaurácia na prízemí bude mať vonkajšie sedenie.

21 h

Už ste čítali?