oj energie, ktorý posilňuje imunitný systém, pomáha pri fyzickej a psychickej vyčerpanosti, nespavosti či nervozite. Aby nám med neslúžil iba ako sladidlo, ale aby si uchoval aj všetky cenné látky, je potrebné konzumovať kvalitný med. Aký to je, nám ozrejmil včelár a zároveň tajomník ZO SZV v Topoľčanoch Stanislav Belan.
„Žijeme v období globalizácie, voľného trhu, a preto sa aj k nám na Slovensko dovážajú medy z tretích krajín (Čína, Mexiko, Južná Amerika a iné). Takýto med pochádza z nektáru aromatických rastlín, má neobvyklú chuť a veľkej časti nášho obyvateľstva nevyhovuje. Ľudia ho kupujú hlavne kvôli nízkej cene. Dôležité je, a to si treba uvedomiť pri kúpe takýchto medov, že sa po jeho konzumácii môžu vyskytnúť rôzne alergické reakcie. Med z týchto krajín je totiž z miestnych kvetov, na ktoré u nás môžu mať citlivejší ľudia alergiu. Med by sa mal konzumovať z tej oblasti, v ktorej žijeme,“ odporúča Belan.
Najlepšie je mať známeho včelára, ktorý dodržuje všetky predpisy a kritériá pri spracovaní medu z rámikov až po naplnený pohár. „Vtedy máte záruku, že kupujete kvalitný med, ktorý nie je narušený, poškodený alebo falšovaný. Obsahuje výlučne tie dôležité látky, ktoré robia med medom (enzýmy, hormóny, biologicky aktívne látky).“
Pokiaľ obľubujete med a neviete si bez neho predstaviť sladké raňajky, zrejme ste si všimli, že zvykne kryštalizovať. „Nech vás pri nákupe medu neodrádza jeho neskoršia kryštalizácia. Ide o prirodzenú vlastnosť. Hlavne kvetové – svetlejšie medy kryštalizujú rýchlejšie. Skryštalizovaný med si uchováva všetky vzácne látky a vlastnosti. Kryštalizácia je zároveň znakom pravosti – nefalšovanosti medu. Lesné medy – tmavšie, kryštalizujú neskôr. V našich podmienkach jediný med, ktorý nekryštalizuje, je čistý agátový. Kryštalizácii sa dá predísť pastovaním kvetových medov, ktoré ďalej nekryštalizujú, nestekajú deťom z pečiva a uchovávajú si krémovú konzistenciu dlhú dobu,“ tvrdí včelár.
Odkaz slovenských včelárov je teda jasný – pokiaľ chcete mať na stole kvalitný med, siahnite po tom našom a najlepšie urobíte, keď si ho kúpite priamo od včelára.
Autor: mm