Od 1. februára vstúpil do platnosti zákon o veterinárnej starostlivosti,
ktorý zaviedol pre chovateľov a vlastníkov ošípaných povinnosť nahlásiť
zabíjačku najmenej jeden pracovný deň vopred. O tejto skutočnosti sme sa
rozprávali s riaditeľkou Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v
Topoľčanoch Magdalénou Snopekovou.
Čo znamená zavedenie tohto zákona v praxi?
Postupujeme podľa zákona, ktorý stanovuje občanovi povinnosť nahlásiť od
februára domácu zabíjačku jeden deň vopred. Zákon neurčuje požiadavku, že
ošípané, ktoré sú doma zabíjané na vlastnú spotrebu, podliehajú kompletnej
veterinárnej prehliadke, čiže nebudeme vycestovávať ku každej zabíjačke, to by
nebolo fyzicky možné. Preto budú občania prostredníctvom obecných úradov
usmernení, ako majú odobrať vzorku bráničného piliera i kde ju majú priniesť. V
tomto bode sme požiadali o pomoc obecné úrady – aby občan nemusel so vzorkou
chodiť k nám, odovzdá ju na obecnom úrade a zvoz do laboratória už urobíme my.
Domáce ošípané nepodliehajú prehliadkam ako ošípané na bitúnku, preto sa bude
vykonávať len vyšetrenie na svalovca. Ide o ochranu zdravia spotrebiteľa s čo
najmenšou zaťaženosťou občanov. Predovšetkým by malo byť v záujme spotrebiteľa,
aby mäso, ktoré konzumuje, bolo vyšetrené a štát vyšiel v ústrety tým, že to
vyšetrenie je bezplatné. V žiadnom prípade však nie je dôvod podliehať panike.
Ide o novú vec, detaily sa musia vybrúsiť, musí sa nájsť správny systém, ktorý
bude v tomto prípade najvhodnejší.
Za aký čas budú známe výsledky?
Výsledky budú známe do troch dní od doručenia vzorky na zberné miesto.
Občana budeme kontaktovať iba v prípade pozitivity, čiže ak vzorka zaslaná na
laboratórne vyšetrenie bude vykazovať nález Trichinella – parazita, ktorý
koluje v prírode a po konzumácii napadnutého mäsa je prenosný aj na človeka.
Aké sú riziká v súvislosti s Trichinellou?
Trichinella je parazit, ktorý koluje v prírode a je prenosný aj na
človeka. Konzumácia mäsa napadnutého týmto parazitom môže vyvolať u človeka
rôzne stupne príznakov – od chrípkového typu až po smrť. Najrizikovejším
produktom je surové mäso a tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným
dymom. Ešte väčšie zdravotné riziko predstavuje klobása s prídavom zveriny z
voľne žijúcich diviakov, ktorá nie je dostatočne tepelne ošetrená.