Po dvoch týždňoch si znovu zmerali sily študenti stredných škôl v znalostiach, ale aj v zručnostiach v súvislosti s mliekom. Súťaž o mlieku, ale tentoraz celoslovenská, v Združenej strednej škole v Topoľčanoch znamenala však aj úspech našich zástupcov.
Hoci v krajskom kole boli všetci opatrní a postupujúcich z Nitrianskeho kraja nepovažovali za horúce želiezka v ohni, zabodovali. Na treťom mieste skončila Jana Novotková a druhý bol Peter Spišák, obaja zo ZSŠP Topoľčany. Na stupeň víťazov sa dostal Milan Ďurčov zo SSŠ Zvolen. Tomu sa podarilo vlastne obhájiť prvenstvo z minulého ročníka, čo sa stalo po prvýkrát v osemročnej histórii súťaže.
Jana a Peter sú štvrtáci, takže už nebudú mať možnosť bodovať v ďalšom ročníku, ktorý sa uskutoční v Žiline. „Sme prekvapení, ale boli sme na domácej pôde, tak sa nám pošťastilo,“ vyslovil sa Peter. „Poznali sme prostredie, určite sme získali dosť bodov pri dojení, ale máme skúsenosti aj
z odborných predmetov z vyučovania,“ povedala Jana. Obaja však tento rok po prvýkrát vôbec postúpili do krajského kola a z neho sa hneď aj umiestnili v celoslovenskej súťaži, ktorej súčasťou je test, degustačná skúška, laboratórne rozbory mlieka a dojenie.
Spýtali sme sa týchto mladých odborníkov, aké mlieko uprednostňujú. Podľa Janinho gusta je domáce kravské mlieko. „Nehrozí nič, keď sa mlieko a krava pravidelne kontroluje, takže sa neobávam toho, že by takéto mlieko nebolo dobré.“ Peter so smiechom priznal, že za rok vypije asi len 10 litrov polotučného mlieka.
Na obľúbené mlieko sme sa spýtali aj predsedu komisie Vladimíra Tančína. „Mlieko je polotučné, nízkotučné a plnotučné. Ja
s celou rodinou kupujme plnotučné mlieko, teda to, ktoré má nad 3,5 percenta tuku. Kvalita mlieka ani tak nezáleží od výrobcu, ale je to otázka tukovosti. Obsah tuku mnohým ľuďom naháňa strach, ale mojej rodine nie. Keď si predstavíte 3,5 percenta tuku na liter – to je veľmi málo. V mlieku sú vitamíny A, D, E, K, ktoré potrebujeme. Ľudia nepijú kvalitné mlieko, a potom berú všelijaké tabletky. Napríklad A je významný antioxidant. Deti si kupujú výrobky s polpercentným množstvo tuku a potom si zoberú mastné zemiakové lupienky.... (smiech). Keby sme sa naučili čítať obaly a pozreli si energetickú hodnotu, možno tam, kde je 10 percent tuku, je nižšia energetická hodnota, ako tam, kde máte nula percent tuku, ale je to zahustené škrobom.“