Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Kraslice, ktoré voňajú perníkmi

Nielen obdivovať môžete kraslice, ktoré vyrobila Silvia Pastieriková z Topoľčian, ale si na nich aj pochutiť, pretože sú zhotovené
z perníkového cesta a ozdobené sladučkou bielkovou polevou. Silvia sa pečeniu a zdobeniu perníkov venuje sedem rokov a ako nám prezradila, nerada ich predáva, skôr rozdáva, lebo má dobrý pocit z toho, keď sa obdarovaný perníku poteší. Jej diela môžu ľudia vidieť aj na rôznych výstavách – momentálne v Čadci, kde perníková megakraslica „odcestovala“ na celoslovenskú súťažnú výstavu s názvom Už tá jar ide, Veľká noc bude. Šikovnej mame robí reklamu za hranicami Slovenska dcéra, ktorá pracuje v Anglicku a perníkami ohuruje okolie. Vraj Silvia dostala aj pozvanie, aby prišla Angličanom názorne ukázať, aké kúzla to robí, že perníky sa pod jej rukami menia na umelecké diela. „Najskôr som perníky piekla a zdobila iba pre rodinu – na jedenie. Tie, ktoré nie sú určené na konzumáciu, sú už tvrdšie. Na výrobu veľkých čipkovaných kraslíc mám kovovú formu, ktorú som si objednávala až v Čechách, ale všimla som si, že už aj na Slovensku sa dá kúpiť. Forma je na spôsob vykrajovačky – vnútro perníkovej kraslice je prázdne, dve časti sa spájajú dokopy a potom sa kraslica zdobí čipkovanou technikou,“ poodhaľuje tajomstvo výroby perníkových kraslíc Silvia Pastieriková, ktorá sa nám priznala, že aj keď to na výslednom efekte tak nevyzerá, vôbec nevie kresliť, takže námety, ktoré čerpá z pohľadníc či kníh, obkresľuje. „Pri čipke sa to dá, ide iba o paličky, lenže námety – tie obkresľujem. Perníky zdobím bielkovou cukrovou polevou. Kto sa tomu venuje, príde na to, či poleva má byť redšia alebo hustejšia. Redšou vymaľovávam a hustejšiu používam na obrysy. Na zdobenie používam kornútik z celofánu, ale aj to je individuálne, ako je kto naučený.“ Recept má vraj ešte od krstnej mamy a aj keď skúšala rôzne iné, vždy sa k nemu vrátila. „Pri pečení perníkov záleží na maličkostiach – stačí, keď je nekvalitná múka alebo starý margarín a perníky sa nemusia vydariť.“ Pani Silvia zatiaľ kraslice iba pečie, no chcela by sa naučiť narábať aj s tými ozajstnými, ktoré majú škrupinu. „Rada by som sa naučila rôzne techniky zdobenia vajíčok, no musel by ma to niekto naučiť, lebo nemám o tom žiadnu predstavu,“ tvrdí Silvia.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 641
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 803
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 586
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 376
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 065
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 021
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 287
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 010
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 805
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 704
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

V piatok sa aj vďaka online registrácii veľké rady pred odberovými miestami netvorili.

Skríningové testovanie prebieha už od pondelka a bude trvať do 27. januára. V sobotu a v nedeľu sa do testovania zapoja aj takmer všetky obce v okrese Topoľčany.

23. jan
Ilustračné foto.

Najhoršie je zatiaľ do piatka 22. 1. na tom okres Partizánske.

23. jan
Dvojica policajtov zachránila mladému mužovi život.

Policajti v lese našli podchladeného 33-ročného muža. Našťastie je už mimo ohrozenia života.

22. jan
Na vakcináciu sa môžu vybrané skupiny prihlásiť online.

Na termín očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Nemocnici Svet zdravia Topoľčany a Partizánske sa môžu určené skupiny ľudí prihlásiť online prostredníctvom národného portálu www.korona.gov.sk.

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

16 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

17 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

16 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

20 h

Už ste čítali?