Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Kraslice, ktoré voňajú perníkmi

Nielen obdivovať môžete kraslice, ktoré vyrobila Silvia Pastieriková z Topoľčian, ale si na nich aj pochutiť, pretože sú zhotovené
z perníkového cesta a ozdobené sladučkou bielkovou polevou. Silvia sa pečeniu a zdobeniu perníkov venuje sedem rokov a ako nám prezradila, nerada ich predáva, skôr rozdáva, lebo má dobrý pocit z toho, keď sa obdarovaný perníku poteší. Jej diela môžu ľudia vidieť aj na rôznych výstavách – momentálne v Čadci, kde perníková megakraslica „odcestovala“ na celoslovenskú súťažnú výstavu s názvom Už tá jar ide, Veľká noc bude. Šikovnej mame robí reklamu za hranicami Slovenska dcéra, ktorá pracuje v Anglicku a perníkami ohuruje okolie. Vraj Silvia dostala aj pozvanie, aby prišla Angličanom názorne ukázať, aké kúzla to robí, že perníky sa pod jej rukami menia na umelecké diela. „Najskôr som perníky piekla a zdobila iba pre rodinu – na jedenie. Tie, ktoré nie sú určené na konzumáciu, sú už tvrdšie. Na výrobu veľkých čipkovaných kraslíc mám kovovú formu, ktorú som si objednávala až v Čechách, ale všimla som si, že už aj na Slovensku sa dá kúpiť. Forma je na spôsob vykrajovačky – vnútro perníkovej kraslice je prázdne, dve časti sa spájajú dokopy a potom sa kraslica zdobí čipkovanou technikou,“ poodhaľuje tajomstvo výroby perníkových kraslíc Silvia Pastieriková, ktorá sa nám priznala, že aj keď to na výslednom efekte tak nevyzerá, vôbec nevie kresliť, takže námety, ktoré čerpá z pohľadníc či kníh, obkresľuje. „Pri čipke sa to dá, ide iba o paličky, lenže námety – tie obkresľujem. Perníky zdobím bielkovou cukrovou polevou. Kto sa tomu venuje, príde na to, či poleva má byť redšia alebo hustejšia. Redšou vymaľovávam a hustejšiu používam na obrysy. Na zdobenie používam kornútik z celofánu, ale aj to je individuálne, ako je kto naučený.“ Recept má vraj ešte od krstnej mamy a aj keď skúšala rôzne iné, vždy sa k nemu vrátila. „Pri pečení perníkov záleží na maličkostiach – stačí, keď je nekvalitná múka alebo starý margarín a perníky sa nemusia vydariť.“ Pani Silvia zatiaľ kraslice iba pečie, no chcela by sa naučiť narábať aj s tými ozajstnými, ktoré majú škrupinu. „Rada by som sa naučila rôzne techniky zdobenia vajíčok, no musel by ma to niekto naučiť, lebo nemám o tom žiadnu predstavu,“ tvrdí Silvia.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 015
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 912
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 018
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 015
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 878
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 695
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 385
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 663
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 566
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 537
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Hádzanári do Košíc nejdú, nestihli ich pretestovať

Topoľčianski hádzanári po karanténe do extraligového kolotoča opäť nenaskočia. Sobotný zápas v Košiciach proti miestnemu tímu Crows je odložený.

Posedieť s priateľmi môžete už len na terase

V posledných dňoch ste mohli sedieť iba na terase, od zajtra už ani tam.

Monika Rajnohová.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?