Už viac ako desať rokov sa Mária Križanová zo Žabokriek nad Nitrou stará o to, aby na obetnom stole v miestnom kostole nechýbal počas veľkonočných sviatkov ani tradičný veľkonočný baránok. „K pečeniu baránka som sa dostala pre rokmi, takpovediac náhodou. Pani, ktorá to dovtedy robila, potrebovala pomôcť. Tak sme sa do roho pustili spoločne a keďže ona už nežije, chcela som zachovať tradíciu a robím to každý rok ja.“ Recept na baránka pani Mária ani nezdedila, ani ho nemá z kuchárskych kníh. Jednoducho má svoj vlastný. „Na veľkonočného baránka potrebujeme 5 vajec, 15 dkg polohrubej múky, 15 dkg práškového cukru a za lyžičku prášku do pečiva Bielky ručne vyšľahám, pridám cukor a postupne vsypávam múku, žĺtky a prášok do pečiva. Cesto potom nalejem do keramickej formy a pomaly pečiem v rúre asi na 175 stupňoch približne 45 minút, až kým sa nezačne cesto oddeľovať od krajov formy,“ prezrádza svoj recept pani Mária. No nielen samotné pečenie je dôležité. Upečeného baránka je treba pekne ozdobiť. Tu už nastupuje manžel pani Márie, Anton: „Poleva na ozdobu sa robí z cukru a bielokov, ktoré sa ručne vymiešajú nad parou. Dôležité je, aby sa neroztekala. Musí mať správnu hustotu, aby cukor mohol dobre stvrdnúť. Potom sa urobia oči z hrozienok, ústa z klinčekov a nakoniec sa uviaže červená mašľa.“ Aj keď upečený a ozdobený baránok vyzerá naozaj chutne, v tomto prípade je určený naozaj len na obdiv. Po dvoch až troch týždňoch na obetnom stole by si prípadný maškrtník mohol na ňom iba ak vylámať zuby.