V horúcich letných mesiacoch, aké práve zažívame, sa zvyšuje riziko prehriatia a dehydratácie organizmu. Ortuť teplomera minulý týždeň vystúpila na 39 stupňov Celzia. „Za minulý týždeň vzrástol u nás počet výjazdov z 34 na 41. Išlo väčšinou o srdciarov, dehydratácie a kolapsové stavy z tepla,“ potvrdil lekár z topoľčianskej Rýchlej lekárskej pomoci Adrián Mišák. Na čo treba počas horúčav dávať najväčší pozor, sme sa spýtali lekárky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Topoľčanoch Milady Harinekovej. „Za extrémne horúčavy sa považujú teploty nad 30 stupňov Celzia. V takýchto horúcich dňoch presahuje teplota vzduchu telesnú teplotu,“ hovorí. Dôležitý je najmä pitný režim. Podľa údajov RÚVZ, už strata 2 percentá tekutín znižuje výkon človeka až o 20 percent. V lete by sme nemali zabúdať na pravidelný prísun tekutín, aspoň 3 litre denne. Piť ich však nemáme naraz, ale v menších dávkach predovšetkým v dopoludňajších hodinách. „Ľudia sú väčšinou zvyknutí hasiť smäd poobede. No odporúčame napiť sa hneď po prebudení,“ tvrdí Harineková. Najvhodnejšia je čistá voda, ovocné šťavy prípadne minerálky, naopak, neodporúčajú sa sladké a perlivé nápoje obsahujúce kofeín či chinín. „Dehydratácia spôsobená nadmerným potením môže vyvolať závraty, nevoľnosť, malátnosť i kolapsy. Zvýšená koncentrácia sodíka zaťažuje najmä srdcovo-cievny systém a zvyšuje tlak. Na druhej strane, pri potení sa strácajú aj niektoré soli, preto je vhodné udržiavať ich rovnováhu v organizme pitím minerálok,“ odporúča Harineková. Avšak, ako dodáva, s obsahom najviac 100 mg/l. Najviac ohrozenými skupinami sú deti a starí ľudia: „U nich je nižšia vedomá regulácia pocitu smädu,“ upozorňuje Harineková. „Inou „modernou“ skupinou sú podnikatelia. Tí majú fľašu s minerálkou celý deň poruke, ale nestíhajú sa napiť.“ Cez leto sa takisto častejšie objavujú rôzne črevné nákazy, napríklad salmonely. Je dôležité dbať na tepelnú úpravu jedál a vyhýbať sa konzumácii surových pokrmov, ako sú majonézové šaláty, vajíčka apod. Takisto sa neodporúčajú príliš ťažké a mastné jedlá. Na čo máte nárok u svojho zamestnávateľa? Minulý týždeň bol náročný najmä pre zamestnancov pracujúcich na uzavretých pracoviskách. Nič sa nedá robiť, prevádzky musia bežať aj počas horúčav. Čo by vám však zamestnávateľ mal zabezpečiť, ak teploty dosiahnu kritickú hranicu? Podľa správy, ktorú vydal 16. júla Úrad verejného zdravotníctva, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť v horúcich dňoch aj na vonkajšom pracovisku bezplatne dostatok pitnej vody. Inak mu hrozí až polmiliónová pokuta. Ďalej sa odporúča: - zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov tienením, zabezpečiť klimatizáciu alebo aspoň vetranie, - umožniť častejšie občasné prestávky na schladenie, napríklad sprchou. Prípadný posun začiatku pracovnej zmeny, dĺžky a zaradenie prestávok sa majú riešiť dohodou medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov, uvádza sa v správe. Kontrolu podmienok na pracovisku vykonáva Oddelenie preventívneho pracovného lekárstva RÚVZ. Jeho vedúci Ľubomír Bošanský však upozorňuje na obmedzenia: „Náš úrad nemôže nariadiť zatvorenie prevádzky alebo obmedzenie pracovného času.“
Článok pokračuje pod video reklamou
Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom
Váš e-mail bol úspešne zaregistrovaný. Aktivujte si odber správ kliknutím na odkaz, ktorý sme vám poslali e-mailom.
Skríningové testovanie prebieha už od pondelka a bude trvať do 27. januára. V sobotu a v nedeľu sa do testovania zapoja aj takmer všetky obce v okrese Topoľčany.
Na termín očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Nemocnici Svet zdravia Topoľčany a Partizánske sa môžu určené skupiny ľudí prihlásiť online prostredníctvom národného portálu www.korona.gov.sk.