Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

U starostu obce Tesáre sa varí zdravo

Vladimír Ševc, starosta obce Tesáre, vraj dôsledne dodržiava zdravú životosprávu. Kedysi sa venoval kulturistike a cyklistike, ale aj dnes si chodí niekoľkokrát v priebehu týždňa zabehať.

Prezradila nám to jeho manželka Nadežda, ktorá je vedúcou právneho odboru na Mestskom úrade v Topoľčanoch. K receptom prišla zaujímavým spôsobom: „Moja mama varievala od oka. Keď som sa vydala, rozhodla sa napísať mi postup jedál, ktoré pripravovala. Každú surovinu, ktorú si nachystala, potom spätne vážila a zapísala. Takto vytvárala recepty, ktoré mám stále odložené. Niektoré jedlá som už varila toľkokrát, že ich mám tiež v oku.“
Starosta uprednostňuje ľahšie stráviteľné jedlá. „Má veľmi rád najmä cestoviny, šaláty, zeleninu, ryby, ale aj tofu na akýkoľvek spôsob. Verný je aj bioproduktom, napríklad výrobkom z medu a propolisu. Klasické slovenské domáce jedlo však neodmietne. Z času na čas si dopraje kúsok slaniny alebo zabíjačkovú pochúťku, ale zástancom konzumovania ťažkých jedál rozhodne nie je,“ hovorí Nadežda. Starosta pokrmy racionálnej výživy pripravuje sám. Pokiaľ má čas, skúša rôzne recepty. Počas leta často v záhrade varí guláš alebo griluje a pripravuje marinády. „Namiesto klasických špekáčikov však zvykne piecť mäso alebo rybu. Dáva si záležať na tom, aby sa k tomu podávalo veľa zeleniny. Mäso do guláša zasa dôkladne zbaví mastných častí, keďže máme radi chudé,“ vysvetľuje Nadežda. Podľa jej slov sa starosta nepriatelí s múčnikmi. Z koláčov si dokáže vychutnať jedine vianočný štedrák. Manželka starostu však podobné dobroty pripravuje s veľkou radosťou. Prezradila nám recept na tvarohovo-rezancový nákyp, ktorý je vraj rýchlym, chutným a ľahkým letným jedlom pre tých, ktorí majú radi sladké:
Pol kila tvarohu roztlačíme vidličkou a zmiešame s 10 dkg masla alebo rastlinného tuku, štyrmi žĺtkami, 20 dkg práškového a jedným balíčkom vanilkového cukru, 5 dcl kyslej smotany, hrozienkami, prípadne s troškou citrónovej kôry alebo šťavy. Do tejto zmesi primiešame uvarené a odcedené rezance a tuhý sneh z bielkov. Misku z jánskeho skla s vyšším okrajom, ktorú sme predtým vymazali tukom, vystelieme dvoma až troma plátkami závinového cesta. Vlejeme do nej tvarohovo-rezancovú hmotu, preložíme na ňu okraje a ostatnými plátkami závinového cesta túto hmotu zakryjeme. Prečnievajúce okraje odrežeme. Potrieme rozpusteným maslom a pri 200 stupňoch pečieme do hneda. Po upečení necháme chvíľu odstáť, aby hmota trochu stuhla. Nakoniec nakrájame na kocky, ktoré posypeme práškovým cukrom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 951
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 021
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 632
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 031
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 045
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 723
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 521
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 353
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 274
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 140
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Hore zľava predseda oddielu Jozef Sitkey, Ján Niko, Ján Hubinský, Vladimír Dvonč, Ľudovít Bobula, dole zľava Jozef Bilík, Peter Greguš.

Tento rok uplynie štyridsať rokov od zisku prvej a to striebornej medaily z majstrovstiev Československa v silovom trojboji a vôbec prvej medaily z majstrovstiev ČSSR pre topoľčiansku kulturistiku v kategórii mužov.

14 h
Viceprimátor Topoľčian Juraj Želiska.

Mobilný rozhlas v Topoľčanoch bol vôbec prvým na Slovensku.

15 h
Hala dostáva nový vzhľad.

Práce na najmodernejšom športovom stánku v Topoľčanoch finišujú.

19 h
Ilustračné foto.

Mesto Topoľčany už dnes spúšťa možnosť online rezervácie na odberových miestach. Druhé kolo testovania prebehne od 30. januára do 2. februára.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

20 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Poradia sa od včera zmenili.

13 h

Už ste čítali?