Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

U starostu obce Tesáre sa varí zdravo

Vladimír Ševc, starosta obce Tesáre, vraj dôsledne dodržiava zdravú životosprávu. Kedysi sa venoval kulturistike a cyklistike, ale aj dnes si chodí niekoľkokrát v priebehu týždňa zabehať.

Prezradila nám to jeho manželka Nadežda, ktorá je vedúcou právneho odboru na Mestskom úrade v Topoľčanoch. K receptom prišla zaujímavým spôsobom: „Moja mama varievala od oka. Keď som sa vydala, rozhodla sa napísať mi postup jedál, ktoré pripravovala. Každú surovinu, ktorú si nachystala, potom spätne vážila a zapísala. Takto vytvárala recepty, ktoré mám stále odložené. Niektoré jedlá som už varila toľkokrát, že ich mám tiež v oku.“
Starosta uprednostňuje ľahšie stráviteľné jedlá. „Má veľmi rád najmä cestoviny, šaláty, zeleninu, ryby, ale aj tofu na akýkoľvek spôsob. Verný je aj bioproduktom, napríklad výrobkom z medu a propolisu. Klasické slovenské domáce jedlo však neodmietne. Z času na čas si dopraje kúsok slaniny alebo zabíjačkovú pochúťku, ale zástancom konzumovania ťažkých jedál rozhodne nie je,“ hovorí Nadežda. Starosta pokrmy racionálnej výživy pripravuje sám. Pokiaľ má čas, skúša rôzne recepty. Počas leta často v záhrade varí guláš alebo griluje a pripravuje marinády. „Namiesto klasických špekáčikov však zvykne piecť mäso alebo rybu. Dáva si záležať na tom, aby sa k tomu podávalo veľa zeleniny. Mäso do guláša zasa dôkladne zbaví mastných častí, keďže máme radi chudé,“ vysvetľuje Nadežda. Podľa jej slov sa starosta nepriatelí s múčnikmi. Z koláčov si dokáže vychutnať jedine vianočný štedrák. Manželka starostu však podobné dobroty pripravuje s veľkou radosťou. Prezradila nám recept na tvarohovo-rezancový nákyp, ktorý je vraj rýchlym, chutným a ľahkým letným jedlom pre tých, ktorí majú radi sladké:
Pol kila tvarohu roztlačíme vidličkou a zmiešame s 10 dkg masla alebo rastlinného tuku, štyrmi žĺtkami, 20 dkg práškového a jedným balíčkom vanilkového cukru, 5 dcl kyslej smotany, hrozienkami, prípadne s troškou citrónovej kôry alebo šťavy. Do tejto zmesi primiešame uvarené a odcedené rezance a tuhý sneh z bielkov. Misku z jánskeho skla s vyšším okrajom, ktorú sme predtým vymazali tukom, vystelieme dvoma až troma plátkami závinového cesta. Vlejeme do nej tvarohovo-rezancovú hmotu, preložíme na ňu okraje a ostatnými plátkami závinového cesta túto hmotu zakryjeme. Prečnievajúce okraje odrežeme. Potrieme rozpusteným maslom a pri 200 stupňoch pečieme do hneda. Po upečení necháme chvíľu odstáť, aby hmota trochu stuhla. Nakoniec nakrájame na kocky, ktoré posypeme práškovým cukrom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 924
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 088
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 896
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 815
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 436
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 969
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 589
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 593
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 484
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 220

Hlavné správy z MY Topoľčany

Okresný úrad Trenčín pri povolení skládky v Partizánskom porušil zákon

Obyvatelia lokality sa obávajú zvýšenej prašnosti, ktorú spôsobia nákladné automobily.

Firmám chýbajú najmä tradiční remeselníci

Budúci rok môžeme očakávať vyšší príliv pracovnej sily zo zahraničia.

Obchod s drevom zažíva turbulentné obdobie

Po rokoch, keď časť drevárskych firiem poukazovala na nedostatok dreva od štátnych lesov pre svoje prevádzky, sa v poslednom čase situácia obrátila.

Mesto zakúpilo druhý defibrilátor, nachádza sa na kúpalisku

Samospráva Partizánskeho zakúpila laický defibrilátor.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Liptáci majú na námestí starú lanovku z Chopku

Jediným mestom s lanovkou priamo v centre je Liptovský Mikuláš. Okamžite sa z nej stala pútavá atrakcia námestia.

Koše na papier v Martine zamkli, kradlo sa z nich

​​​​​​​Kontajnery na separovanie papiera sa v Martine stali terčom zlodejov. Ich uzamknutie teraz ľuďom trošku komplikuje vhadzovanie kartónov dovnútra, a tak niektoré z košov už našli zničené.

Vybrali SME

Už ste čítali?