Nedeľa, 22. júl, 2018 | Meniny má Magdaléna

Na tanieri starostu obce Hradište musí dominovať mäso

„Manžel povedal, že ma naučil variť, aj keď sám variť nevie. Keby bol však k vareniu donútený, určite by niečo ukuchtil a hladom by nezahynul,“ tvrdí jeho manželka Miroslava. Pre rodinu najradšej pripravuje klasické slovenské jedlá, ako sú bryndzové halušky, kapustnica s hríbami a klobásou, fazuľová polievka s údeným mäsom a domácimi slížami, plnená paprika s paradajkovou omáčkou a knedľou, langoše s cesnakom, kečupom, prípadne domácou tatárskou omáčkou. Okrem uvedených jedál sa na ich stole najčastejšie podáva pečené kura, domáca pizza, rizoto, pečené zemiaky s kmínom. Jednoducho jedlá, ktorých príprava netrvá príliš dlho. Miroslava je tiež dosť zaneprázdnená a aj tri deti občas povedia – „Rýchlo nám daj niečo pod zub.“ „Moja manželka robí aj vynikajúce raňajky z hydinovej alebo králičej pečene a pripravuje výborné jedlá z bravčoviny, napríklad španielske vtáčiky, pečený bok s knedľou a kapustou, chutné rezne na prírodný spôsob, bravčové mäso vo vlastnej šťave s hríbami. Veľmi si pochutíme na klasických jedlách z kuraciny, rýb, údeného kolena či bôčika. Chutí nám aj vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou, ku ktorému máme sentimentálne spomienky z čias spoločných vysokoškolských štúdií. V našej vianočnej kapustnici nesmie chýbať rybacia hlava, ikry alebo mlieč a údená klobása. Manželka si na našu vianočnú kapustnicu, a tiež na slávnostný zemiakový majonézový šalát s klobásou, vytvorila svoj vlastný recept podľa mojej chuti. Inak zjem všetko, len v tom musí byť aspoň kúsok mäsa,“ dodáva starosta Hradišťa Pavel Kubačka.
Obľubuje tiež pravé olomoucké tvarôžky a všetky druhy plesnivých syrov. Najlepšie sú vraj, keď sú správne odležané na slnku. Kolegyne z predchádzajúceho zamestnania by povedali, že jeho najobľúbenejším jedlom je fazuľa s údeným mäsom. Ak ju manželka uvarí v desaťlitrovom hrnci, tak z nej rodina zje možno liter, ostatné zostane jemu. Podľa všetkého, na stole by im nemalo nikdy nič chýbať, pretože doma chovajú aj hydinu a králiky. Keď je králik starší, tak ho upečú prešpikovaného slaninkou s kmínom a cesnakom, približne štvormesačných ušiakov pripravujú na spôsob sviečkovej, ale najčastejšie ako perkelt, prípadne na kari omáčke. Pred dvomi rokmi chovali aj morky. Z nich boli najchutnejšie prsia upravené na spôsob čínskych jedál. Takmer vôbec však nejedávajú hovädzinu. Aby na ňu nezabudli, raz za čas ju manželka pripraví s kelovým prívarkom a knedľou alebo hovädzinu uvarí ku kôprovej omáčke a knedly. Starostovi sa sladkosťami nikto nezavďačí. Aj zákusky zje iba výnimočne. Má však rád slané pečivo, najmä manželkine pagáče. „Moja manželka má na ne aj vlastný recept,“ hovorí starosta. Pôvodne vraj poznali iba klasické oškvarkové a zemiakové pagáče. „Na jednej zábave sa však objavili pagáče, ktoré bolo cítiť cesnakom. Chcela som niečo podobné vyskúšať, a tak som spojila zemiakové s oškvarkovými, pridala cesnak a odvtedy ich nosím skoro na všetky podujatia. Naši občania ich začali nazývať - pagáče a la starostová,“ smeje sa Miroslava Kubačková. Ak starosta nemá rád sladkosti, ich deti maškrty priam zbožňujú. Veronika (15 r.) a Michalka
(12 r.) sú vo veku, keď zjedia úplne všetko, len Veronika nemá rada ryby. Napriek tomu sú obe štíhle. Deväťročný Paľko je však zatiaľ pravý opak otca. Nechce jesť mäso, má rád syry, vajcia, zeleninu a ovocie. V ich záhrade toho rastie toľko, že sú úplne sebestační. Nájde sa tu všetko, čo má v dobrej záhrade byť. „Z ovocia kupujeme len dovážané ovocie, ako sú pomaranče a banány.“ Ich stravovacie motto vraj znie: „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili!“

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 842
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 822
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 17 463
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 187
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 567
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 617
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 453
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 475
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 079
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 639

Hlavné správy z MY Topoľčany

DOPRAVA 2018 – kadiaľ vedie cesta do budúcnosti?

Súčasnosť a budúcnosť cestnej infraštruktúry, vízia verejnej osobnej dopravy a smerovanie železničnej i leteckej dopravy, budú hlavným témami najväčšej medzinárodnej konferencie na Slovensku DOPRAVA 2018.

Tribečské múzeum pripravilo Spomienky na prvú republiku

Tribečské múzeum v Topoľčanoch si výstavou Spomienky na prvú republiku pripomína 100 rokov od vyhlásenia spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Čo prezradil na hádzanárov kondičný tréner Ján Čerňan?

Ján Čerňan začínal ako hokejista, no už počas vysokej školy začal robiť kondičného trénera. Tento odbor i vyštudoval a dnes už v Topoľčanoch ťažko nájdete aktívneho športovca, ktorý by Čerňana nepoznal.

Technické služby mesta Partizánske skončili vlani v zisku

Technické služby mesta (TSM) Partizánske, spol. s r. o., vykázali za minulý rok zisk vo výške 1328 eur. Hospodársky výsledok je oproti plánu nižší o 8494 eur.

Vznik prvej Česko-slovenskej republiky sprevádzali v Topoľčanoch rabovačky

Predstavitelia mesta niekoľkokrát museli žiadať o pomoc vojská.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Majstrovi nevyšiel vstup do sezóny, po vlastnom góle prehral v Senici

V 40. minúte si strelil gól do vlastnej siete Matúš Čonka.

Napätá situácia v Nových Zámkoch: Borbély hovorí o ekonomickom hochštaplerizme

Správna rada odvolala štatutára futbalového klubu. Ten všetky obvinenia odmieta.

Slovenský futbalista sníva svoj sen, prestúpil zo šiestej do tretej ligy

Futbalista Tomáš Verbír zmenil počas leta klub.

Kostoly Kalvárie ukrývali tajomstvá. Ukazujú, ako vyzerala kedysi

Kalváriu čaká tento rok veľké otvorenie.

Vybrali SME

Už ste čítali?