TOPOĽČANY. Topvar končí. Topoľčiansku veľkovýrobňu piva natrvalo zatvoria 28. februára 2010. O prácu tak prídu desiatky zamestnancov. Budovy Topvaru nezostanú prázdne, využijú sa ako distribučné a administratívne centrum. Výrobu topoľčianskeho Topvaru presunú do zostávajúceho závodu vo Veľkom Šariši, ktorý má podľa spoločnosti dostatočnú kapacitu na pokrytie požiadaviek trhu.
Topoľčany - mesto piva, ako je známe na Slovensku aj v zahraničí, o tri mesiace príde o svoju dlhoročnú pýchu. Bude to už druhý raz. Pred niekoľkými mesiacmi zaniklo aj Starotopoľčianske pivo, ktoré sa varilo v Nemčiciach.
Krach zatajovali
Vedenie Topvaru ukončenie výroby dlho schovávalo, s médiami nekomunikovalo, na otázky odpovedali vždy tým istým vyhlásení. Práve nevyvracanie krachu vyvolávalo neistotu. Až v piatok 20. novembra sa nervózni zamestnanci dozvedeli tvrdú realitu. Spoločnosť úplný krach a zastavenie výroby piva Topvar vyvracia, tvrdí, že zostáva aktívne pôsobiť na slovenskom pivnom trhu. Taktiež sľubuje výrobu piva vysokej kvality, vrátane piva Topvar.
Viac o nedávnych udalostiach v Topvare si prečítajte tu.
O zamestnancov sa chcú postarať
Koľko zamestnancov presne prepustia, firma nepovedala. Uviedla len, že približne 19 percent z celkového počtu zamestnancov. Pivovary Topvar majú podľa svojej internetovej stránky 900 zamestnancov, čo znamená, že prácu stratí zhruba 170 ľudí. Spoločnosť tvrdí, že o svojich prepustených zamestnancov sa postará.
„Všetci zamestnanci dostanú odstupné nad rámec Zákonníka práce. Navyše pre nich pripravujeme program, ktorý im pomôže uplatniť sa na trhu práce. Ako súčasť tohto programu sme najali personálnu agentúru, ktorá bude zamestnancom pomáhať vyhľadávať možnosti, ako sa uplatniť v regióne v závislosti od ich špecializácie, alebo im poradí ako začať svoje vlastné podnikanie," povedala Drahomíra Mandíková, manažérka pre vzťahy s verejnosťou Pivovarov Topvar.
Koniec Topoľčancov zaskočil
Správa o ukončení výroby v topoľčianskom pivovare mnohých ľudí prekvapila. Nečakali to, a hovoria, že je to škoda. Poniektorí tušili ako to dopadne. Pred štyridsiatimi piatimi rokmi uvaril prvý Topvar Stanislav Lacika z Prašíc. Aj on zostal zaskočený, a nechcel veriť správe, že v pivovar zatvára výrobu. „V pivovare je nová, moderná technológia, a keď ho zatvárajú, znamená to, že sú za tým veľmi vážne hospodárske problémy. Výroba piva je náročná na energiu, a keď predaj nejde..."
Niektorí to tušili
Na námestí M. R. Štefánika v Topoľčanoch, kde sme sa ľudí pýtali ako vnímajú zatvorenie pivovaru sme počuli aj hlasy, že sa to dalo čakať. „Už sa o tom rozprávalo, keď sa pivovar predával, že raz to nový majiteľ spraví. Keď to nepôjde tak pivovar zavrú, načo by vyrábali, keď prerábajú." „Bohužiaľ to nikto z nás neovplyvní, sú to vyššie sily a vyššie mocnosti. Čakala som to," povedali nám respondenti, ktorí chceli zostať a anonymite.
Je to „prúser"
Bratislavčan Ľuboš Černý si myslí, že je prúser, ak v Topoľčanoch nebude Pivovar.
Pani Lucia tiež odsudzuje zatvorenie pivovaru. „Topvar bol odjakživa značkou Topoľčian, a mnoho ľudí poznalo Topoľčany podľa piva," povedala. Dôchodca Milan si zaspomínal na časy, keď dostávali pivo na 1. mája zadarmo. „Je to večná škoda, veď pivovar tu bol 45 rokov. Pivo bolo široko-ďaleko známe, neviem čo sa stalo. Vôbec som nečakal, že pivovar takto skončí, a toľko peňazí sa doň investovalo."
Kríza začala už pred piatimi rokmi
Slovenský pivný priemysel začal mať problémy už od roku 2004, kedy klesol celkový pivný trh na Slovensku takmer o 16 percent. Topvar ešte v máji 2007 oslavoval 20 miliónty predaný hektoliter piva Topvar. Kríza sa u nich začala prejavovať v minulom roku, kedy predali 3,6 milióna hektolitrov piva, čo bolo najmenej od roku 2002. Možnú krízu vtedy ignorovali, do topoľčianskeho závodu investovali zhruba 280 tisíc eur na modernizáciu výroby. Taktiež vtedy spustili prevádzku nového prietokového pastéra na pasterizáciu sudového piva.
Na záver treba dodať, že výrobu piva v Topoľčanoch bude domácim pripomínať už len stála pivovarnícka expozícia, ktorá sa pripravuje Tríbečskom múzeu.