TOPOĽČANY. V piatok mohli Topoľčanci v priamom prenose sledovať zabíjačku na námestí. Keďže mäsiar si svoju krvavú povinnosť splnil už na bitúnku v Bedzanoch, na divákov čakalo už len vypitvané prasa na hákoch. Bez vnútorností vážilo 120 kilogramov.
Prvý sek
Prasa začal rozpoľovať ako prvý topoľčiansky primátor Peter Baláž, ktorému patril prvý sek. Potom sa už nabrúsených nástrojov ujal mäsiar Ján Michalko.
Primátor má zabíjačku rád, veď ako nám prezradil chodieval pomáhať svojmu bratovi na dedinu. „Klobásky však si zvyknem robiť aj sám," pochválil sa. „Mám doma malú udiarničku, asi tak na desať kíl klobás. Údim ich na bukovom dreve, a chvíľu pred dokončením pridám trochu slivkového, čím klobásky získajú zaujímavú arómu."
Robota išla od ruky
Mäsiar Ján Michalko rozporcoval prasa za pár minút, potom ho pokrájal a za dobrú hodinku sa už do čriev tlačili klobásky. V týchto dňoch je na roztrhanie, pretože zabíjačky sú v plnom prúde. Povedal nám tiež, že domáca zabíjačka si vyžiada najmenej šesť hodín času.
Mäsiarovi pomáhal aj Martin Mihál a pod kotol prikladal Pavol Mozol. Varil v ňom pľúca, pečienku, kolienka a kože, z ktorých sa potom robila tlačenka a zabíjačková kaša.
O konzumentov nebola núdza, veď za ochutnávku sa neplatilo.