TOPOĽČANY. Napriek pesimistickým správam z posledného obdobia o konci pivovarníctva v Topoľčanoch, budú Žochári penivý mok variť i naďalej. Slávnostná prvá várka červeného piva sa uskutoční už na Silvestra o 19. hodine.
Nemecký vedec českého pôvodu Hermann Řepánek prejavil záujem o priestory topoľčianskeho pivovaru, v ktorom chce zachovať pôvodnú výrobu. Namiesto sladu a chmeľu bude však na výrobu piva používať iba rajčiny.
Génový inžinier
Hermann Řepánek vyštudoval v Prahe génové inžinierstvo. V roku 1985 ako člen pohraničnej stráže dezertoval počas základnej vojenskej služby do Západného Nemecka.
„Chcel som sa venovať genetike modifikovaných organizmov, a u nás vtedy na to neboli podmienky," spomína na svoj útek za hranice. „V tom čase som sa venoval šľachteniu rajčín, a na mníchovskom Oktoberfeste som sa inšpiroval pokusmi japonského vedca Tokoka Ačipu." Pokúšal sa tam predávať pivo z bambusových výhonkov. Bolo sýtozené, ale neuspel s ním, lebo malo príchuť kyslej kapusty.
Řepánkovi vtedy napadlo, že by mohol vypestovať rajčiny, z ktorých by sa dalo vyrábať červené pivo.
Sladovnícke rajčiny
„Podstatou celého problému bolo skrížiť vlastnosti sladovníckeho jačmeňa a rajčín tak, aby nové plody vyhovovali pivovarníckej technológii, uvarené pivo bolo červené, ale chuťovo sa od normálneho nelíšilo," vysvetľuje Řepánek. „Rastliny som kvôli primeranej horkosti chcel skrížiť aj s chmeľom a neskôr s kakaovými bôbmi, čo sa mi však nedarilo."
Napokon to nebolo potrebné a výsledný efekt sa dostavil. Vyšľachteným plodom vyhovuje mierne podnebné pásmo a majú vlastnosti naklíčeného sladu. Sladovnícke rajčiny sa od normálnych odlišujú chuťou aj tvarom. Sú dlhé 3 až 5 centimetrov, rastú v strapcoch po 6 a 12 kusov a vzhľadom pripomínajú drobné banány. Prvé pivo z týchto rajčín stáčal Hermann Řepánek iba vlani a chuťovo bolo na nerozlíšenie od klasického. Má nádhernú krvavočervenú farbu čo ocenili aj filmári při natáčaní scén pripravovaného hororu Bátoryčka zahýba Drakulovi.
Obnoví chmeľnice
Keďže nový mok si pochvaľovali mnohí pivní štamgasti, rozhodol sa Řepánek zaútočiť na svetové trhy a pivo chce vyrábať vo veľkom.
„Po tom čo sa ku mne dostali informácie, že v Topoľčanoch sa končí výroba piva som sa rozhodol, že kúpim miestny pivovar. Na technológii nie je potrebné nič meniť, a pivovarníctvo má v meste tradíciu. Bola to len vec dohody," hovorí.
Okrem toho chce využiť aj poľnohospodárske kapacity bývalého chmeliarskeho regiónu. Sladovnícke rajčiny sú totiž popínavou rastlinou. Zatiaľ dorastajú iba do dvojmetrovej výšky ako vinič, ale Řepánek je presvedčený, že nové mutanty rastlín sa dotiahnu až na päť metrov, a budú sa zberať ako chmeľ.
Bude oveľa lacnejšie
Na našu otázku, ako sa chce Řepánek presadiť vo svete klasického piva, na ktoré sú konzumenti zvyknutí, reagoval: „Je to vec cenovej legislatívy. Hoci pôjde o výrobok chuťovo totožný ale farebne odlišný od normálneho piva, budem ho predávať pod značkou Paradajkový kvas, alebo Rajčinové víno. No a keďže na Slovensku nie sú vína zaťažené spotrebnou daňou za alkohol, cena pôjde rapídne dole. A to je moje víťazstvo," dodal Řepánek.