SABMiller sľubuje, že chuť Topvaru sa nezmení

Z pivovarov postupne odchádza pivný život. SABMiller sľubuje, že po presune výroby piva Topvar do Veľkého Šariša, zostane jeho chuť nezmenená. Tvrdí, že presun miesta varenia neprinesie zmenu surovín, receptúry ani chuti.

Topoľčianski "fajnšmekri" piva vravia, že Topvar už piť nebudú.Topoľčianski "fajnšmekri" piva vravia, že Topvar už piť nebudú. (Zdroj: JOŽO MALÝ)

Topoľčanci sú zo zrušenia pýchy mesta hotoví a niektorí z nich pivo Topvar už piť nebudú.

TOPOĽČANY. Z topoľčianskeho pivovaru sa pomaly ale iste vytráca život. Prví zamestnanci už opustili svoje dlhodobé miesta pred dvomi týždňami, ďalší na svoj osud ešte čakajú. Dokopy odíde z pivovaru 175 zamestnancov. Varenie piva Topvar sa definitívne ukončí 28. februára a presťahuje sa do Veľkého Šariša. Po tomto dátume zostane zo slávnych topoľčianskych pivovarov už len obchodno - distribučné centrum.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chuť Topvaru sa vraj nezmení

Skupina SABMiller, ktorá rozhodla o presune výroby piva z dlhodobého poklesu jeho predaja sa dušuje, že chuť Topvaru zostane aj po jeho premiestnení do Veľkého Šariša nezmenená. Tvrdí, že zmena miesta neprinesie aj zmenu surovín, receptúra ani chuti. Toto potvrdzuje Ján Píry, obchodný sládok Pivovarov Topvar, ktorý sa pivovarníctvu venuje 25 rokov.

SkryťVypnúť reklamu

„Kvalitatívne testy, analytický rozbor i degustačné skúšky musia potvrdzovať zhodnosť piva Topvar vyrábaného v závode v Topoľčanoch a kdekoľvek inde. Inak by sa nemohlo dostať na trh a predávať pod značkou Topvar."

Ľudia a hlavne Topoľčanci ale vravia, že voda je najdôležitejšou surovinou pri výrobe piva a do Topvaru sa pridáva topoľčianska voda. Mnohí sa obávajú, že práve zmenou vody sa zmení aj chuť piva Topvar.

„Samozrejme, že voda musí spĺňať určité kritéria, ale tie už dnes nie je problém dosiahnuť zariadeniami na úpravu vody, ktoré zabezpečia aj jej celoročne vyrovnanú kvalitu. Aj pivovar Topvar varil pivo z viacerých zdrojov vody. Len rovnaká kvalita varnej vody, rovnaká dávka určených odrôd chmeľu, rovnaký kmeň kvasiniek a prísne dodržiavanie celej výrobnej receptúry zákonite vedú k charakteristickému, žiadanému profilu piva, bez ohľadu na miesto výroby," dodáva Píry.

SkryťVypnúť reklamu

Čo na to topoľčianski pivári

V tejto súvislosti sme zašli do pivární označených logom Topvar, aby sme sa pivárov spýtali, či zostanú verní tejto značke aj naďalej. Karol nám prezradil, že pije iba Staropramen. „Topvar som už dávno nepil, ani ho piť nebudem. Topoľčianske pivo som pil naposledy za komunistov. Vtedy malo penu ako smotana a bolo oveľa lepšie. Potom ho pokazili." Petrovi je značka piva ľahostajná. „Prečo by som nemal piť Topvar? Mne pivo chutí, vypijem hocijaké." Vlada sme zastihli s pohárom Topvaru, no povedal, že keď sa v meste prestane variť pivo, už túto značku piť nebude. „Doteraz som pil len Topvar alebo Plzeň. To je ten istý outfit. Prejdem na Staropramen. V pivovare bola zrada, dobre sa o tom vedelo, ja som to predpovedal."

SkryťVypnúť reklamu

Pištovou obľúbenou značkou síce Topvar nie je, ale vypije aj ten. „Veľa záleží od toho ako sa pivo čapuje, pretože ja iné ako čapované nepijem." Zaujímavú vec sme sa dozvedeli od Laca. Podľa neho sa už nečapuje topoľčianske pivo, ale hurbanovské, lebo pivovar kúpil Heineken. Tak sme mu vysvetlili, že Topvar sa nevarí v Hurbanove ale v Šariši, lebo pivovar nekúpil Heineken ale Sabmiller.

Laco si však tiež posťažoval na kvalitu piva. „Topvar už nie je to topoľčianske pivo, čo bolo kedysi. Pena za chvíľu padne. Keď som predtým kupoval pivo, boli na pohári krúžky od peny. Pena udržala aj päťkorunáčku, a teraz keď tam dám dva centy, minca hneď padne dole. Čo je to za pivo?" Anketa nám prezradila ešte jednu skutočnosť, a to, že pivné reči majú svoju silu len v krčme. Respondenti nám len s nevôľou povedali len svoje krstné meno, a fotoaparátu sa všetci stránili.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Topoľčany

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  2. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  6. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  7. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 12 944
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 542
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 8 015
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 220
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 138
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 361
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 371
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 1 658
  1. Milan Buno: Adela Vinczeová: Príbeh o výnimočnej žene, ktorá išla proti tradičnému a posúvala veci dopredu | 7 knižných tipov
  2. Monika Albertiová: Kradol som. Pán Glück, až tak? Alebo ako sa rodí spravodlivosť v Chujave
  3. Michael Achberger: Malý účinok, veľké sľuby: pravda o karnitíne
  4. Martin Fronk: Prúty kráľa, naivita národa: Prečo sú v našej ríši rozbroje dôležitejšie ako chlieb?
  5. Vladimír Krátky: Fico : „ Zadarmo nepôjde žiadna smrtiaca pomoc na Ukrajinu ! “
  6. Katka Želinská: Hĺbky a hlbiny
  7. Martin Sečkár: Sklenený Strop
  8. Ivan Čáni: Danko mohol ruinovať štátne rozpočty viac ako Hlas SD trinástymi dôchodkami.
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 13 582
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 11 349
  3. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 8 726
  4. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 493
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 325
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 6 100
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 814
  8. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod. 5 061
  1. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  2. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  3. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  4. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  7. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  8. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Skupina AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna, dosiahla v prvých troch štvrťrokoch 2025 historicky najlepšie výsledky.


Hádzanári HK Agro vzdorovali favoritovi len prvý polčas.


Topoľčany porazili v poslednom domácom zápase jesene lídra z Kanianky

V šlágri sa vytiahli brankári.


Autobusová stanica zostane uzatvorená až do odvolania.

Rozsah škôd zatiaľ nie je známy.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu