Topoľčanci sú zo zrušenia pýchy mesta hotoví a niektorí z nich pivo Topvar už piť nebudú.
TOPOĽČANY. Z topoľčianskeho pivovaru sa pomaly ale iste vytráca život. Prví zamestnanci už opustili svoje dlhodobé miesta pred dvomi týždňami, ďalší na svoj osud ešte čakajú. Dokopy odíde z pivovaru 175 zamestnancov. Varenie piva Topvar sa definitívne ukončí 28. februára a presťahuje sa do Veľkého Šariša. Po tomto dátume zostane zo slávnych topoľčianskych pivovarov už len obchodno - distribučné centrum.
Chuť Topvaru sa vraj nezmení
Skupina SABMiller, ktorá rozhodla o presune výroby piva z dlhodobého poklesu jeho predaja sa dušuje, že chuť Topvaru zostane aj po jeho premiestnení do Veľkého Šariša nezmenená. Tvrdí, že zmena miesta neprinesie aj zmenu surovín, receptúra ani chuti. Toto potvrdzuje Ján Píry, obchodný sládok Pivovarov Topvar, ktorý sa pivovarníctvu venuje 25 rokov.
„Kvalitatívne testy, analytický rozbor i degustačné skúšky musia potvrdzovať zhodnosť piva Topvar vyrábaného v závode v Topoľčanoch a kdekoľvek inde. Inak by sa nemohlo dostať na trh a predávať pod značkou Topvar."
Ľudia a hlavne Topoľčanci ale vravia, že voda je najdôležitejšou surovinou pri výrobe piva a do Topvaru sa pridáva topoľčianska voda. Mnohí sa obávajú, že práve zmenou vody sa zmení aj chuť piva Topvar.
„Samozrejme, že voda musí spĺňať určité kritéria, ale tie už dnes nie je problém dosiahnuť zariadeniami na úpravu vody, ktoré zabezpečia aj jej celoročne vyrovnanú kvalitu. Aj pivovar Topvar varil pivo z viacerých zdrojov vody. Len rovnaká kvalita varnej vody, rovnaká dávka určených odrôd chmeľu, rovnaký kmeň kvasiniek a prísne dodržiavanie celej výrobnej receptúry zákonite vedú k charakteristickému, žiadanému profilu piva, bez ohľadu na miesto výroby," dodáva Píry.
Čo na to topoľčianski pivári
V tejto súvislosti sme zašli do pivární označených logom Topvar, aby sme sa pivárov spýtali, či zostanú verní tejto značke aj naďalej. Karol nám prezradil, že pije iba Staropramen. „Topvar som už dávno nepil, ani ho piť nebudem. Topoľčianske pivo som pil naposledy za komunistov. Vtedy malo penu ako smotana a bolo oveľa lepšie. Potom ho pokazili." Petrovi je značka piva ľahostajná. „Prečo by som nemal piť Topvar? Mne pivo chutí, vypijem hocijaké." Vlada sme zastihli s pohárom Topvaru, no povedal, že keď sa v meste prestane variť pivo, už túto značku piť nebude. „Doteraz som pil len Topvar alebo Plzeň. To je ten istý outfit. Prejdem na Staropramen. V pivovare bola zrada, dobre sa o tom vedelo, ja som to predpovedal."
Pištovou obľúbenou značkou síce Topvar nie je, ale vypije aj ten. „Veľa záleží od toho ako sa pivo čapuje, pretože ja iné ako čapované nepijem." Zaujímavú vec sme sa dozvedeli od Laca. Podľa neho sa už nečapuje topoľčianske pivo, ale hurbanovské, lebo pivovar kúpil Heineken. Tak sme mu vysvetlili, že Topvar sa nevarí v Hurbanove ale v Šariši, lebo pivovar nekúpil Heineken ale Sabmiller.
Laco si však tiež posťažoval na kvalitu piva. „Topvar už nie je to topoľčianske pivo, čo bolo kedysi. Pena za chvíľu padne. Keď som predtým kupoval pivo, boli na pohári krúžky od peny. Pena udržala aj päťkorunáčku, a teraz keď tam dám dva centy, minca hneď padne dole. Čo je to za pivo?" Anketa nám prezradila ešte jednu skutočnosť, a to, že pivné reči majú svoju silu len v krčme. Respondenti nám len s nevôľou povedali len svoje krstné meno, a fotoaparátu sa všetci stránili.