Špeciality studenej kuchyne pripravovali v stredu topoľčianski školáci. V konkurencii siedmich družstiev boli najlepší žiaci zo ZŠ Škultétyho.
TOPOĽČANY. V školskej jedálni na Základnej škole Hollého sa to minulú stredu hemžilo žiakmi, ktorých koníčkom sa stala kuchyňa. Trojčlenné družstvá pripravovali dobroty pre mlsné jazýčky v rámci 4. ročníka súťaže Kuchár bez čapice.
S nápadom zorganizovať súťaž Kuchár bez čapice prišla učiteľka zemepisu a prírodopisu Mária Miková, ktorá už osem rokov vedie na ZŠ Hollého krúžok s rovnakým názvom. "Úlohou žiakov bolo za jeden a pol hodinu pripraviť občerstvenie zo studenej kuchyne podľa vlastnej fantázie," povedala.
„Pripravujeme prestieranie na stužkovú,. Na stôl ponúkneme pudingové poháre, šunkovú penu s olivami a ovocný koktejl z grepu, pomaranča a sirupu," dozvedli sme sa od Nikoly Čarnogurskej zo ZŠ Gogoľovej, ktorá sa chystá na hotelovú školu a tak si chce svoje schopnosti overiť v praxi.
Kulinárske výtvory žiakov hodnotila porota zostavená z vedúcich jedální topoľčianskych materských škôl, aby bola zaručená objektivita. „Niektoré deti majú skutočne originálne nápady a na každom stole bolo niečo jedinečné. Hodnotili sme hlavne nápaditosť," povedala nám vedúca usporiadateľskej školskej kuchyne na ZŠ Hollého Mária Vlachynská.
Zvíťazili žiaci zo ZŠ Škultétyho, druhé bolo družstvo zo ZŠ Hollého a trietie zo ZŠ sv. Ladislava.
Víťazné družstvo v zložení Oliver Schlosser, Natália Šupová a Barbora Lukáčiková pripravilo za poldruha hodiny slimákov zo šunky a syra, papriky plnené pomazánkou, ryžové chlebíčky pripomínajúce tvár a ovocné bowle.