BOJNÁ. Viac ako stovka „vareniachtivých" mužov a žien si včera obliekli svoje zástery a vybrali sa ukuchtiť ten najlepší guláš na Ranč pod Babicou v Bojnej. Prilákala ich sem túžba po spoločnosti, trampská pohoda pri kotlíku a ohni, či skvelá prvá cena v podobe desaťdňovej dovolenky v Bulharsku? Viacerí sa zhodli, že neprišli kvôli cene, ale kvôli skvelej pohode, ktorá panuje na podujatiach tohto typu. Pod Babicou išlo o prvý ročník.
Vyhrali traja chlapi
Družstiev bolo tridsať, no víťaz mohol byť jeden. Gulášik mohol byť akýkoľvek, musel byť však zaujímavý. Varenie odštartovalo presne o 13. hodine a družstvá mali na kuchtenie štyri hodiny. O piatej sa vzorky museli povinne odovzdať porote, ktorá vybrala päť najlepších. Komisári, ako sa nazývali členovia poroty, hodnotili farbu guláša, jeho hustotu, ako sú uvarené zemiaky a mäso a jeho celkový dojem.
Ak by niekto čakal, že vyhrajú skúsené kuchárky či „dáky gulášmajster", sa mýli. Nečakane vyhrala trojica chlapov. Jej hlavný kuchár miešal guláš na podobnej súťaži iba druhý raz. „Prvý raz som varil pred tromi týždňami na Duchonke. Tam som skončil tretí," vraví víťaz Norbert Aschenbrenner z Topoľčian.
Norbert Aschenbrenner a jeho víťazné družstvo.
Foto: Ľubica Snováková
„Dnes som navaril guláš z diviny kombinovaný s bravčovým aj hovädzím mäskom." A čím to je, že zvíťazil? „Bol robený z lásky," smeje sa víťaz. „Šli doňho úplne obyčajné ingrediencie, trošku červeného vína a trošku čierneho piva," prezrádza svoj recept.
Jediné čisto ženské družstvo
Medzi prvými piatimi vynikli aj ďalšie dve družstvá. Jedno bolo čisto ženské, druhé zasa vyskladané z radu poslancov. „Máme dve zaujímavosti. Sme tu jediné družstvo žien a prvým sa nám minul guláš," dušuje sa družstvo Oľgy Pavlisovej z Tovarník. Ako ďalej prezradili, varili typický slovenský guláš. A skadiaľ mali naň recept? „Mužov aj recepty majú tieto ženy vlastné," smeje sa starosta Tovarník Peter Vaňo, ktorý ich prišiel podporiť.
Ženské družstvo z Tovarník so starostom.
Foto: Ľubica Snováková
Poslanecké mužské družstvo z Bojnej, v ktorom kuchtili Marek Matejov, Eduard Bečka, Jozef Drevenák a Jozef Vančo, sa umiestnilo na druhom mieste. „Varili sme guláš z diviaka s hovädzím mäsom. Finálový efekt dotvorili brusnice a čučoriedky, ktoré sme doňho vhodili tesne pred koncom," prezrádzajú.
Poslanecké družstvo z Bojnej skončilo na druhom mieste.
Foto: Ľubica Snováková
Ďalšie mužské družstvo, v zložení Petra Forgáča, Petra Bečku a Miroslava Foltína síce nevyhralo, ale vynikalo tým, že bolo medzimestské. „Sme tu traja z rôznych miest, z Bratislavy, Bojnej a Sasinkova," vravia. Kamaráti varili guláš z troch druhov mäsa. Zo srnky, diviaka a z hovädzieho.
Netradičné súťaže
Popri vareniu si viacerí vyskúšali aj netradičné súťaže. „Preteká sa v pílení dreva na čas, v hode brvnom, v pití jedného litra piva na čas a v skrutkovaní," vraví organizátor Dušan Beláň. Skvelú trampskú pohodu dopĺňali aj kapely Orion a Ascalona, ktoré svojimi country piesňami zabáva až do neskorých hodín.
Skupina Ascalona vyhrávala až do neskorých hodín.
Foto: Ľubica Snováková
Nevyhrali, no boli medzimestskí.
Foto: Ľubica Snováková