Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Medovinu si môže uvariť každý, ale v tomto roku bude drahšia

Omamný nápoj z medu nekvasí dlhšie ako víno. Skryštalizovaný med potvrdzuje svoju kvalitu. Včelieho produktu je menej, včelári ho šetria na Vianoce.

Podľa Jozefa Štefaňáka sa dá najlepšie vychutnať zohriata medovina.Podľa Jozefa Štefaňáka sa dá najlepšie vychutnať zohriata medovina. (Zdroj: JOŽO MALÝ)

Uplynulý týždeň si členovia Slovenského zväzu včelárov v Topoľčanoch pripomenuli deväťdesiat rokov svojej existencie výstavou v Dome kultúry. Bolo možné ochutnať aj ich produkty, ale ponúkali ich pomenej. Podpísalo sa pod to nepriaznivé počasie začiatkom leta.

Výnimkou bol Jozef Štefaňák z Nitrianskej Blatnice, ktorý pri Čapkárni čapoval unikátnu bylinkovú medovinu. Vlani za ňu získal ocenenie na celosvetovom kongrese včelárov API mondia vo Francúzsku.

Štyri roky testoval

Jeho omamný nápoj sa do Francúzska nedostal náhodou. Na minuloročnej výstave Agrokomplex získal za medovinu ochutenú medovkou, mätou, škoricou, pomarančovou kôrou a badyánom druhé miesto. Odborníci zo Slovenského zväzu včelárov preto Jozefovi Štefaňákovi odporučili účasť na celosvetovom fóre. Vyplatilo sa a medovina z Nitrianskej Blatnice sa vo Francúzsku umiestnila na prvej priečke.

Skryť Vypnúť reklamu

„Recept som na medovinu testoval štyri roky, aby som namiešal optimálny pomer ingrediencií. Išlo mi o to, aby bola chuť bylín vyvážená a aróma žiadnej z nich neprerážala," vysvetlil nám Štefaňák. Svoj nápoj odporúča piť zohriaty. Vtedy sa dá najlepšie vychutnať.

Ako sa varí medovina

Príprava medoviny nie je ťažká a pripomína výrobu vína. Najskôr sa zarobí sa medový roztok. „Ten môj obsahuje 28 objemových percent cukru. Potom ho asi poldruha hodinu varím s bylinkami vo vrecúšku, aby sa vyluhovali. Penu, ktorá vzniká počas varenia vyzrážaním bielkovín z peľových zŕn, je potrebné odoberať, aby bola medovina po vykvasení čistejšia," dozvedeli sme sa od Štefaňáka.

Uvarený roztok sa potom nechá vychladiť na 26-30 stupňov, zamieša sa s kultúrou kvasiniek a nechá pracovať 4 až 6 týždňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Po skončení kvasenia sa medovina stočí ako víno, pričom kaly zostanú na dne. Pri pretáčaní treba medovinu vypúšťať z väčšej výšky, aby sa prevzdušnila a zbavila kysličníka uhličitého. Po troch mesiacoch státia, by sa mala znovu pretočiť.

Medovina obsahuje asi 14 percent alkoholu aj je jedno z akého druhu medu sa pripravuje. Špecifickú chuť jej dodávajú prímesy, pre ktoré sa výrobca rozhodne pri varení.

Pokosené včely

V tomto roku však bude kvôli nedostatku medu opojného nápoja menej. Jozef Štefaňák, ktorý sa včelárstvu venuje už desať rokov ho dorobil o tretinu menej ako vlani.

„Na počasie doplatil najmä agát. Krásne zakvitol a voňal aj v okolí Nitrianskej Blatnice, kde ho rastie dosť, no včelári sa tešili zbytočne. Dažde oráňali kvet a keď ten včely nevidia, už naň neletia."

Skryť Vypnúť reklamu

Práve agátový kvet patrí v našom klimatickom pásme medzi najbohatšie zdroje nektáru, ktorý je základnou surovinou pre med. Okrem toho často stavajú včelári úle pri repkových a slnečnicových poliach. Významným zdrojom nektáru je aj krmovina facélia vratičolistá, ktorá sa však u nás pestuje len zriedka.

V tejto súvislosti si Jozef Štefaňák posťažoval na pestovateľov lucerny, ktorú včely tiež často navštevujú. „Tá by sa mala kosiť pred zakvitnutím, no niektorí agronómovia pošlú žacie stroje na rozkvitnuté polia. Doplatia na to včely, ktoré pri kosení zahynú. Ráno vylieta z úľa veľký roj a na druhý deň je ich o polovicu menej alebo skoro žiadne."

Pančovaný med

Nižšia produkcia medu sa pod jeho kvalitu nepodpíše, ale ceny ovplyvní. Tohtoročný agátový med ponúka Štefaňák o štvrtinu drahšie ako vlani. Väčšina jeho topoľčianskych kolegov ho počas minulotýždňovej výstavy ani nepredávala. Šetria si ho pre svojich stabilných odberateľov na vianočný trh.

„Ak zákazník nakupuje med u včelárov, jeho kvalita je zaručená. Riziko hrozí pri jeho nákupe v obchodných reťazcoch," vysvetľuje Štefaňák.

„Výkupcovia ho pri nedostatku slovenského medu miešajú s dovezeným. Importujú ho hlavne z Číny, Vietnamu alebo Argentíny.

Stávajú sa aj prípady že v mede je enzymaticky rozložená sacharóza, čo je vlastne cukrový roztok. Je prifarbený a dochutený, ale prirodzenému medu sa nikdy nevyrovná. Ten obsahuje peľové zrná, čo sa dá chemickou analýzou spoľahlivo zistiť."

Pastovaný med

Ľudia si často myslia, že med obsahujúci kryštály je chybný. Nie je to pravda. „Kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou medu. Kryštály vznikajú v závislosti od výšky obsahu glukózy. Prejavuje sa to hlavne v repkovom mede. Naopak agátový med s vysokým obsahom fruktózy nekryštalizuje skoro vôbec. Skryštalizovaný med je potvrdením jeho pravosti," hovorí Štefaňák.

Takýto med sa dá dostať do tekutého stavu zahriatim vo vodnom kúpeli, no jeho teplota by nemala presiahnuť 45 stupňov, aby nedošlo k poškodeniu enzýmov.

Častým zahrievaním však môže med stratiť na svojej kvalite a preto Štefaňák odporúča kupovať pastovaný med. Na slovenskom trhu sa zatiaľ objavuje sporadicky, ale v napríklad v Nemecku si ho už obľúbili.

Ľudia si myslia, že v pastovanom mede je pridaný cukor. Je nepriehľadný a jeho vzhľad v pohári pripomína masť.

„Pasta sa pripravuje hlavne z repkového medu riadenou kryštalizáciou," dozvedeli sme sa do Štefaňáka. „Pri vzniku kryštálov sa asi trikrát za deň premieša a po týždni sa vyšľahá do pastovej konzistencie. Takáto hmota už viac nestuhne, dobre sa natiera a vôbec sa nerozteká. Keďže pastovaný med už netreba zohrievať, neničia sa v ňom ani enzýmy."

Žihadlá

Ako vidno metamorfózy včelích produktov môžu byť rôzne, a to sme ešte nespomenuli vosk či materskú kašičku. Vďačíme za ne miliardám jedincov najužitočnejšieho, no niekedy nepríjemného hmyzu, na ktorý však Jozef Štefaňák nedá dopustiť.

„Spočiatku som bol pri práci so včelami aj opuchnutý, ale časom som získal imunitu. Keď cítim, že včela pichá, čo najskôr sa snažím žihadlo odstrániť. Keď ho vyškrabnem, je cítiť len vpich ale obsah jedového vačku sa nedostane dovnútra."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Zelená Bratislava
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  4. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  5. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  6. Bezbariérové vozidlo
  7. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 577
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 649
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 554
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 254
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 12 968
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 501
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 528
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 412
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 308
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 073
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Reštart Slovenskej hokejovej ligy je v ohrození

Topoľčianski hokejisti začali trénovať po karanténe, kluby v I. lige čakajú na kompenzácie.

Zatiaľ to vyzerá tak, že pohárový zápas so Slovanom Bratislava bol pre zverencom Ľubomíra Hurtaja posledným na dlhšiu dobu.

Opatrenia im zatvorili prevádzku, po dvadsiatichdeviatich rokoch

Od štvrtka sa na Slovensku kvôli COVID-19 značne sprísnili pravidlá. Reštaurácie môžu vydávať iba zabalené jedlá so sebou, uzavreli sa všetky fitness centrá, wellness, či sauny.

Bystrík Káčer st. (vpravo) so svojim synom Bystríkom Káčerom ml. už 29 rokov prevádzkujú v Topoľčanoch fitnesscentrum. Až v tomto roku však museli po prvýkrát svoju prevádzku zavrieť.

Pátranie po hľadanej Anne Zimovej

Polícia v Topoľčanoch žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po hľadanej Ing. arch. Anne Zimovej z Bojnej.

Anna Zimová z Bojnej.

V Partizánskom zatvorili druhý stupeň základnej školy

Žiaci od piateho až po deviaty ročník Základnej školy s Materskou školou Veľká okružná v Partizánskom prechádzajú od dnešného rána (20. 10.) na dištančnú formu vzdelávania.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?