Medovinu si môže uvariť každý, ale v tomto roku bude drahšia

Omamný nápoj z medu nekvasí dlhšie ako víno. Skryštalizovaný med potvrdzuje svoju kvalitu. Včelieho produktu je menej, včelári ho šetria na Vianoce.

Podľa Jozefa Štefaňáka sa dá najlepšie vychutnať zohriata medovina.Podľa Jozefa Štefaňáka sa dá najlepšie vychutnať zohriata medovina. (Zdroj: JOŽO MALÝ)

Uplynulý týždeň si členovia Slovenského zväzu včelárov v Topoľčanoch pripomenuli deväťdesiat rokov svojej existencie výstavou v Dome kultúry. Bolo možné ochutnať aj ich produkty, ale ponúkali ich pomenej. Podpísalo sa pod to nepriaznivé počasie začiatkom leta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výnimkou bol Jozef Štefaňák z Nitrianskej Blatnice, ktorý pri Čapkárni čapoval unikátnu bylinkovú medovinu. Vlani za ňu získal ocenenie na celosvetovom kongrese včelárov API mondia vo Francúzsku.

Štyri roky testoval

Jeho omamný nápoj sa do Francúzska nedostal náhodou. Na minuloročnej výstave Agrokomplex získal za medovinu ochutenú medovkou, mätou, škoricou, pomarančovou kôrou a badyánom druhé miesto. Odborníci zo Slovenského zväzu včelárov preto Jozefovi Štefaňákovi odporučili účasť na celosvetovom fóre. Vyplatilo sa a medovina z Nitrianskej Blatnice sa vo Francúzsku umiestnila na prvej priečke.

SkryťVypnúť reklamu

„Recept som na medovinu testoval štyri roky, aby som namiešal optimálny pomer ingrediencií. Išlo mi o to, aby bola chuť bylín vyvážená a aróma žiadnej z nich neprerážala," vysvetlil nám Štefaňák. Svoj nápoj odporúča piť zohriaty. Vtedy sa dá najlepšie vychutnať.

Ako sa varí medovina

Príprava medoviny nie je ťažká a pripomína výrobu vína. Najskôr sa zarobí sa medový roztok. „Ten môj obsahuje 28 objemových percent cukru. Potom ho asi poldruha hodinu varím s bylinkami vo vrecúšku, aby sa vyluhovali. Penu, ktorá vzniká počas varenia vyzrážaním bielkovín z peľových zŕn, je potrebné odoberať, aby bola medovina po vykvasení čistejšia," dozvedeli sme sa od Štefaňáka.

Uvarený roztok sa potom nechá vychladiť na 26-30 stupňov, zamieša sa s kultúrou kvasiniek a nechá pracovať 4 až 6 týždňov.

SkryťVypnúť reklamu

Po skončení kvasenia sa medovina stočí ako víno, pričom kaly zostanú na dne. Pri pretáčaní treba medovinu vypúšťať z väčšej výšky, aby sa prevzdušnila a zbavila kysličníka uhličitého. Po troch mesiacoch státia, by sa mala znovu pretočiť.

Medovina obsahuje asi 14 percent alkoholu aj je jedno z akého druhu medu sa pripravuje. Špecifickú chuť jej dodávajú prímesy, pre ktoré sa výrobca rozhodne pri varení.

Pokosené včely

V tomto roku však bude kvôli nedostatku medu opojného nápoja menej. Jozef Štefaňák, ktorý sa včelárstvu venuje už desať rokov ho dorobil o tretinu menej ako vlani.

„Na počasie doplatil najmä agát. Krásne zakvitol a voňal aj v okolí Nitrianskej Blatnice, kde ho rastie dosť, no včelári sa tešili zbytočne. Dažde oráňali kvet a keď ten včely nevidia, už naň neletia."

SkryťVypnúť reklamu

Práve agátový kvet patrí v našom klimatickom pásme medzi najbohatšie zdroje nektáru, ktorý je základnou surovinou pre med. Okrem toho často stavajú včelári úle pri repkových a slnečnicových poliach. Významným zdrojom nektáru je aj krmovina facélia vratičolistá, ktorá sa však u nás pestuje len zriedka.

V tejto súvislosti si Jozef Štefaňák posťažoval na pestovateľov lucerny, ktorú včely tiež často navštevujú. „Tá by sa mala kosiť pred zakvitnutím, no niektorí agronómovia pošlú žacie stroje na rozkvitnuté polia. Doplatia na to včely, ktoré pri kosení zahynú. Ráno vylieta z úľa veľký roj a na druhý deň je ich o polovicu menej alebo skoro žiadne."

Pančovaný med

Nižšia produkcia medu sa pod jeho kvalitu nepodpíše, ale ceny ovplyvní. Tohtoročný agátový med ponúka Štefaňák o štvrtinu drahšie ako vlani. Väčšina jeho topoľčianskych kolegov ho počas minulotýždňovej výstavy ani nepredávala. Šetria si ho pre svojich stabilných odberateľov na vianočný trh.

„Ak zákazník nakupuje med u včelárov, jeho kvalita je zaručená. Riziko hrozí pri jeho nákupe v obchodných reťazcoch," vysvetľuje Štefaňák.

„Výkupcovia ho pri nedostatku slovenského medu miešajú s dovezeným. Importujú ho hlavne z Číny, Vietnamu alebo Argentíny.

Stávajú sa aj prípady že v mede je enzymaticky rozložená sacharóza, čo je vlastne cukrový roztok. Je prifarbený a dochutený, ale prirodzenému medu sa nikdy nevyrovná. Ten obsahuje peľové zrná, čo sa dá chemickou analýzou spoľahlivo zistiť."

Pastovaný med

Ľudia si často myslia, že med obsahujúci kryštály je chybný. Nie je to pravda. „Kryštalizácia je prirodzenou vlastnosťou medu. Kryštály vznikajú v závislosti od výšky obsahu glukózy. Prejavuje sa to hlavne v repkovom mede. Naopak agátový med s vysokým obsahom fruktózy nekryštalizuje skoro vôbec. Skryštalizovaný med je potvrdením jeho pravosti," hovorí Štefaňák.

Takýto med sa dá dostať do tekutého stavu zahriatim vo vodnom kúpeli, no jeho teplota by nemala presiahnuť 45 stupňov, aby nedošlo k poškodeniu enzýmov.

Častým zahrievaním však môže med stratiť na svojej kvalite a preto Štefaňák odporúča kupovať pastovaný med. Na slovenskom trhu sa zatiaľ objavuje sporadicky, ale v napríklad v Nemecku si ho už obľúbili.

Ľudia si myslia, že v pastovanom mede je pridaný cukor. Je nepriehľadný a jeho vzhľad v pohári pripomína masť.

„Pasta sa pripravuje hlavne z repkového medu riadenou kryštalizáciou," dozvedeli sme sa do Štefaňáka. „Pri vzniku kryštálov sa asi trikrát za deň premieša a po týždni sa vyšľahá do pastovej konzistencie. Takáto hmota už viac nestuhne, dobre sa natiera a vôbec sa nerozteká. Keďže pastovaný med už netreba zohrievať, neničia sa v ňom ani enzýmy."

Žihadlá

Ako vidno metamorfózy včelích produktov môžu byť rôzne, a to sme ešte nespomenuli vosk či materskú kašičku. Vďačíme za ne miliardám jedincov najužitočnejšieho, no niekedy nepríjemného hmyzu, na ktorý však Jozef Štefaňák nedá dopustiť.

„Spočiatku som bol pri práci so včelami aj opuchnutý, ale časom som získal imunitu. Keď cítim, že včela pichá, čo najskôr sa snažím žihadlo odstrániť. Keď ho vyškrabnem, je cítiť len vpich ale obsah jedového vačku sa nedostane dovnútra."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Topoľčany

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 676
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 386
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 363
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 225
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 619
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 238
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 225
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 906
  1. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  2. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  3. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode.
  5. Martin Turčan: Krajina padajúceho mosta, kde skapal pes
  6. Štefan Šturdzík: Hranol,semafor a F1.
  7. Marek Tocimák: Chytrá Láska
  8. Viktor Pamula: Postavme radšej sochy generálom Viestovi a Golianovi
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 731
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 122
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 902
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 230
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 760
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 938
  7. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 723
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 661
  1. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  2. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  3. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  4. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  7. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  8. Tupou Ceruzou: Pandemická
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Tánička Altusová a Vladko Suchanič spoločne s moderátormi markizáckeho Telerána Simonou Ondrušovou a Marekom Polomským.

Majú radi hory, nahrávajú podcasty o nich a nedávno boli o svojej turistickej a moderátorskej vášni rozprávať aj v markizáckom Teleráne.


Incident sa stal na obchvate Topoľčian.


Futbalový výlet do rodiska Cristiana Ronalda

Dvaja muži, tínedžer a chlapec v rodisku portugalskej megahviezdy.


Riešenie má priniesť nový posudok.


  1. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  2. Ján Karas: Keď sa kloníme nízko: Mlčanie, ktoré súhlasí so zradou vlastného vedomia
  3. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode.
  5. Martin Turčan: Krajina padajúceho mosta, kde skapal pes
  6. Štefan Šturdzík: Hranol,semafor a F1.
  7. Marek Tocimák: Chytrá Láska
  8. Viktor Pamula: Postavme radšej sochy generálom Viestovi a Golianovi
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 731
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 122
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 902
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 230
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 760
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 938
  7. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 723
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 661
  1. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  2. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  3. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  4. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  5. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  6. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  7. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  8. Tupou Ceruzou: Pandemická

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu