TOPOĽČANY. Počas leta kvitnú rôzne dreviny a trávy, ktorých peľ spôsobuje mnohým alergikom vážne problémy. Mnohí ľudia si myslia, že nejvážnejším alergénom počas leta sú semená topoľa. Nie je to však pravda. Topole kvitnú skoro na jar a poletujúce páperie je už iba semeno, ktoré nespôsobuje alergické reakcie. Mesto Topoľčany si nevedie presné záznamy, koľko topoľov sa nachádza na území mesta. Počet týchto stromov sa postupne znižuje, no nie je to preto, že by ich mesto považovalo za príčinu alergií. Tieto stromy sú väčšinou staré a keď hrozí, že by niektorý z nich mohol poškodiť majetok obyvateľov mesta, tak sa spíli. Silné alergény sú napríklad lieska, jelša, či dub. Topoľ medzi silné alergény nepatrí.
Pozor na peľ tráv
Peľová sezóna na jelše a liesky už skončila, no začínajú kvitnúť ďalšie alergény. V súčasnom období sa alergici musia obávať najmä kvitnúcich tráv, obilnín a bylín, ktoré pokvitnú až do augusta. Ľudia majú najviac problémy s alergiou na peľ timotejky, mätonohu, reznačky laločnatej, prstnatca a lipnice lúčnej. Tí, ktorí majú problémy s peľovými alergiami, by sa mali na jar a v lete vyhýbať piknikom a prechádzkam v prírode. Po prechádzke v prírode by sa mali prezliecť a dôkladne si umyť hlavu. Pomôcť môže aj klimatizácia v byte.
Alergie sa krížia
Viac ako tretina ľudí na Slovensku v sebe nosí gény na alergiu. Až v štvrtine populácie sa v priebehu života alergické ochorenie naozaj prejaví. Kým astmatikov je u nás asi 250-tisíc, alergickou nádchou trpí až 750-tisíc ľudí a počet ekzematikov sa blíži k pol miliónu.
Skríženou alergiou na peľ aj potraviny trpí v Európe až polovica peľových alergikov. Kombinácia vzniká, ak sú alergény v potravinách a v peli podobné na viac ako 70 percent. Vtedy organizmus alergika reaguje na zdanlivo celkom odlišnú látku rovnako, ako na kontakt s peľom.
Napríklad až polovica pacientov alergických na peľ brezy je súčasne precitlivených na jablko, menej na broskyňu, hrušku, čerešňu, kivi, slivku, surový zeler. „Stretávam sa aj s pacientmi, ktorí majú ťažkosti čistiť surové zemiaky,“ hovorí Slávka Belvončíková z Alergio-imunologického centra. Pacienti alergickí na peľ tráv zasa majú vyššiu pravdepodobnosť, že budú reagovať na arašidy, kivi, melóny paradajky. Belvončíková má skúsenosť, že obrovská skupina pacientov, ktorí sú alergickí na byliny - palinu, reaguje aj na niektorú koreňovú zeleninu, koreniny či ovocie.